245
MADR informează că în urma primirii invitației de a participa la Summit-ul miniștrilor agriculturii din regiunea celor Trei Mări (Austria, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia), eveniment organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Polonia, ministrul Adrian Oros a fost prezent, în perioada 24-25 octombrie 2021, la Cracovia.
Din delegație au mai mai facut parte, de asemenea, secretarul de stat Marius Mihai Micu și directorul general al AM PNDR, Daniela Rebega.
Asigurarea producției de proteine furajere în regiunea celor Trei Mări - Adriatică, Baltică și Neagră – a constituit principalul subiect de pe agenda Summit-ul miniștrilor agriculturii de la Cracovia.
În ultimii ani, Uniunea Europeană a întreprins mai multe inițiative pentru a căuta alternative la importurile de făină de soia.
Necesitatea de a reconstrui piața plantelor proteice a fost anunțată de Comisia Europeană în mai multe documente oficiale. În acest context, este importantă și discuția despre cooperarea științifică și universitară, precum și schimbul de experiență între țările celor Trei Mări.
Un alt subiect al întâlnirii de la Cracovia îl reprezintă discuția cu privire la impactul Politicii Agricole Comune asupra transformării agriculturii și a zonelor rurale din regiunea celor Trei Mări către o economie verde și digitală. Agenda reuniunii mai conține și aspecte ce vizează provocările legate de cercetarea și inovarea sistemelor alimentare.
La Summit-ul miniștrilor agriculturii de la Cracovia și-au anunțat participarea Janusz Wojciechowski – Comisarul european pentru agricultură și președintele Republicii Polonia, dl Andrzej Duda, în prezența căruia se va adopta Declarația comună a miniștrilor agriculturii din țările din regiunea celor trei mări - Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia cu privire la posibilitatea asigurării producției de proteine furajere în regiunea celor trei mări.
MADR apreciază favorabil proiectul de declarație în vederea semnării.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Inițiativa celor Trei Mări (I3M) este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia).
Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital.
Până în prezent, au avut loc cinci Summit-uri ale Inițiativei celor trei Mări: la Dubrovnik în 2016, la Varșovia în 2017, la București în 2018, la Ljubljana în 2019 și la Tallinn (format online) în 2020. Bulgaria este țară gazdă I3M în acest an și va organiza evenimentele I3M la nivel înalt.
România s-a angajat, la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia (6 iulie 2017), să găzduiască cel de-al treilea Summit al I3M și prima ediție a Forumului de Afaceri al acestui format de cooperare.
Summit-ul celor Trei Mări organizat de România (17-18 septembrie 2018) a avut drept obiectiv obținerea de progrese privind interconectivitatea în domeniile transporturilor, energiei și digitalizării. Unul din principalele rezultate ale Summit-ului a fost andosarea unei liste de proiecte prioritare de interconectare la nivel regional.