News

145

Certificarea calitatii alimentelor va creste oferta de produse de calitate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

(Agerpres) Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR) considera ca initiativa legislativa a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de a introduce un sistem pentru certificarea calitatii produselor alimentare va contribui la insanatosirea mediului de afaceri si va creste oferta produselor alimentare de calitate pe piata romaneasca, se arata intr-un comunicat al APAR.

Potrivit sursei citate, in textul inaintat spre consultare asociatiilor producatorilor din industria alimentara, MADR propune pentru prima data o abordare a problemei intr-o maniera europeana, acordand Protectie Nationala de Calitate - PNC produselor alimentare, dupa modelul de certificare europeana a Indicatiilor Geografice - IGP, Denumirilor de Origine - DOP (Reg. CE 510/2006) si Specialitatilor Traditionale Garantate -STG (Reg. CE 509/2006). Pentru a primi PNC asociatiile profesionale (de breasla) din industria alimentara stabilesc Standardele de Calitate ale produselor alimentare corespunzatoare ramurii in care opereaza (Asociatia Carnii pentru preparatele din carne, Asociatia Painii pentru produsele de panificatie, etc. Ulterior, MADR, prin acceptarea Standardelor de Calitate provenite de la asociatiile profesionale, devine depozitarul acestora si responsabil cu atribuirea Protectiei Nationale a Calitatii -PNC, precum si cu respectarea lor. Activitatile vor intra in coordonarea Directiei pentru Industrie Alimentara din cadrul MADR. Producatorul care doreste obtinerea marcii nationale de calitate si a PNC, atestand astfel respectarea standardului de calitate asumat voluntar, va depune documentatia descarcata de pe internet la Camera Agricola locala, in vederea verificarii conformitatii dosarului. Camera Agricola va inainta unui Organism de Inspectie si Certificare - OIC agreat de MADR dosarul producatorului in vederea certificarii informatiilor transmise iar OIC, dupa efectuarea auditului de certificare la producator, va inainta un raport de evaluare catre producator si catre Directia de Industrie Alimentara din Ministerul Agriculturii, cu rezultatul auditului. Daca rezultatul auditului este pozitiv, DIA va inscrie producatorul cu produsul pentru care a solicitat PNC in Registrul National al Produselor de Calitate -RNCP si va da dreptul de folosire a marcii PNC producatorului, pentru produsul inregistrat. 'Putem observa caracterul viu al legii, neimplicarea statului in mecanismele economiei de piata si libera optiune a producatorului roman sau european de a accesa vectorul calitatii produselor alimentare. Consumatorul va fi cel care va decide la raft ce produs sa achizitioneze, avand prin introducerea acestei certificari nationale si optiunea de calitate certificata', se mentioneaza in comunicatul citat. Potrivit acestuia, odata cu aceasta initiativa se doreste si abrogarea Ordinului 560/2006 care crea un cadru discriminatoriu producatorului roman de preparate din carne fata de cel european pe piata romaneasca, neaducand niciun beneficiu consumatorului final. 'Astfel vom avea standarde de calitate aplicabile tuturor ramurilor industriei alimentare, pentru toti operatorii interni si internationali, care doresc sa faca produse alimentare de calitate. In acest sens consumatorul va avea de ales intre doua produse cu acelasi nume, sigure din punct de vedere sanitar veterinar, dar unul fiind de calitate certificata si unul neavand aceasta calitate. Speram intr-o aprobare cat mai rapida a legii pentru a deveni functionala si a contribui la insanatosirea mediului de afaceri si a cresterii ofertei produselor alimentare de calitate pe piata romaneasca', se mai arata in comunicatul APAR. Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc reuneste peste 60 de membrii din industria alimentara romaneasca.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2