Potrivit DairyGlobal, cel mai mare premiu al produselor lactate din Marea Britanie, Cupa de Aur, pentru cel mai bun animal din domeniile laptelui și lactatelor a revenit unui parteneriat de generație a cincea Holstein cu pedigree, care conduce turma Holehouse de 280 de capete din Ayrshire, Scoția.
Performanțe uriașe
Vacile, în principal roșii și albe, au avut în medie 10.500 kg de lapte la 4,10% grăsime de unt și 3,40% proteine la mulsul de două ori pe zi pentru anul de calificare până în septembrie 2021. Laptele din efectivul de fătări pe tot parcursul anului este vândut lui Muller.
Președintele Asociației Regale a Fermierilor Britanici de Lactate (RABDF) și unul dintre judecători, Di Wastenage, a declarat că întreprinderea lui Logan „a avut totul” când vine vorba de un sistem de agricultură:
„Ei bifează toate căsuțele pentru durabilitate, mediu, maximizarea producției din terenul și optimizarea sănătății și bunăstării efectivelor. Ei sunt în fruntea multor progrese tehnologice pentru a ajuta la promovarea turmei lor Holstein cu pedigree de 280 de vaci.”
Premiile Dairy-Tech 2023
Pe lângă prezentarea Cupei de aur RABDF National Milk Records, la Dairy-Tech 2023 au fost acordate alte 4 premii: Premiul Chris May Memorial Cup pentru turma calificată la Cupa de aur cu cel mai mare randament zilnic pe viață a fost acordat familiei Torrance din Stapleford Abbotts, lângă Romford, Essex.
Turma lor Holstein, cu pedigree Curtismill, care cuprinde 670 de vaci și 430 de adepți, a atins un randament zilnic mediu pe viață de 22,30 kg de lapte per vaca pe zi. Afacerea cu produse lactate, condusă de John Torrance în parteneriat cu tatăl Robert, mama Janet și soția Lucy, a fost câștigătoarea Cupei de Aur în 2020.
Salverul de argint RMN, acordat efectivului Holstein calificat cu cea mai mare producție combinată de grăsimi și proteine, a fost prezentat domnilor Harvey, Drum Farm, Beeswing, Dumfries. Familia de fermieri gestionează un efectiv de 300 de vaci Holstein cu pedigree. Turma lor Killywhan a obținut un randament combinat de grăsimi și proteine de 1,017 kg per vaca și 14.267 kg de lapte la mulsul de 3 ori pe zi.
Robert, Lorraine și Mark Hunterm de la West Tarbrax Farm, Lanarkshire, sunt câștigătorii în 2022 ai Cupei Lillyhill, acordate turmei Jersey calificate la Cupa de Aur cu cea mai mare combinație de grăsimi și proteine. Jerseyurile Hunter’s Clydevalley de 160 de vaci de muls au atins o greutate combinată de 878,42 kg/vacă. Vacile produc 8.063 kg de lapte la 6,97% grăsime și 3,93% proteine.
Iar Chairman’s Cup, pentru turme, altele decât rasele Holstein și Jersey, cu cea mai mare greutate combinată de grăsimi și proteine a fost câștigată de Richard Bell din Wigton, Cumbria.
Turma sa de 70 de vaci de muls, cu pedigree Nerewater, avea o combinație câștigătoare de grăsime și proteine de 738 kg. Turma de fătare pe tot parcursul anului, condusă pe un sistem pe bază de iarbă, are o medie de 8.800 kg de lapte la 4,4% grăsime de unt și 3,52% proteine.
Schema de asigurare a laptelui
Evenimentul, care a avut loc la Stoneleigh Park, a văzut lansarea unei noi scheme de asigurare a laptelui. Schema Assured Integrated Milk Supplier (AIMS) va asigura trasabilitatea în lanțul de aprovizionare din GB pentru cei care achiziționează lapte din surse nedirecte.
Noua schemă acoperă laptele care este furnizat între companiile de produse lactate ca parte a acordurilor comerciale, iar standardele AIMS Assured umple un gol existent în sistemele actuale de asigurare și industrie.
Dezvoltată de industrie și susținută de Dairy UK, schema a creat un Cod de practici pe care întreprinderile participante îl respectă și sunt auditate. Acest lucru asigură trasabilitatea și proveniența laptelui pentru membri și ajută la garantarea că furnizorii și-au respectat responsabilitățile.
Președintele AIMS, Tim Hampton, a declarat: „Comerțul de lapte între fabricile de lapte are multe beneficii, nu numai comerciale, ci și operaționale și de mediu, care sunt necesare pentru o industrie modernă eficientă a produselor lactatelor.
Cu toate acestea, s-a recunoscut de mult timp că creează un decalaj în asigurarea lanțului de aprovizionare.
Această schemă este concepută pentru a reduce acest decalaj prin dezvoltarea unei rețele de furnizori siguri care pot evalua liber cu încredere și să ajute să satisfacă clienții noștri și, în cele din urmă, nevoile consumatorilor.”
Acesta va fi alături de schemele de asigurare existente, cum ar fi Red Tractor și Dairy Transport Assurance Scheme. Este deschis oricărei companii de produse lactate care cumpără și comercializează lapte cu alte afaceri din Marea Britanie.
Matthew Knight, directorul general al RABDF, a spus că afacerile au mers foarte bine. Cu toate acestea, producătorii au fost conștienți de scăderea prețului laptelui, în ciuda costurilor ridicate ale inputurilor rămase, a problemelor permanente ale forței de muncă și a presiunii crescânde pentru reducerea emisiilor.