Farm

292

AZM: Afecțiuni frecvente care apar la bovine în sezonul rece

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Odată cu venirea sezonului rece se face trecerea bovinelor de la pășune la stabulație. În aceste condiții expunerea la anumite afecțiuni este destul de mare. Iată ce recomandă Agenția Zonelor Montane, din subordinea MADR, fermierilor crescători de bovine:

În timpul sezonului rece, sunt mai expuse la afecțiuni animalele tinere și cele cu imunitatea scăzută.

În această perioadă, pentru a ajuta animalele să-și mențină sănătatea și condiția corporală, se recomandă deparazitarea internă și externă a întregului efectiv de bovine.

Pe perioada de iarnă animalele, nemaiavând acces la pășune, se recomandă asigurarea unui regim alimentar echilibrat.

Rația de fân trebuie suplimentată cu premixuri și concentrate bogate în minerale și proteine, care să asigure echilibrul metabolic și starea de sănătate.

O rație furajeră dezechilibrată duce de cele mai multe ori la scăderea producției, scăderea în greutate, sporuri zilnice mici, tulburări de reproducție(infertilitate) și în cazurile mai grave, la decesul animalului.

Pentru a asigura un microclimat optim în adăpost, în perioada de iarnă trebuie să se coreleze cei patru factori care asigură bunăstarea animalelor: lumină, umiditate, ventilație și temperatură.

Cele mai frecvente afecțiuni ce apar în perioada de iarnă la bovine sunt:

Afecțiunile respiratorii:

Afecțiunile respiratorii apar, în general, la tineret și la bovinele cu imunitate scăzută. Animalele sunt abătute,  nu consumă furajele, se observă dificultate în respirație, tuse, temperatură corporală crescută, scăderea producției.Este necesară consultarea medicului veterinar pentru stabilirea unui tratament adecvat.

Afecțiuni podale(șchiopături):

Șchiopăturile se manifestă prin dificultate în mers, animalul se ridică și se așează cu dificultate, uneori ține piciorul permanent ridicat, refuzând să mai calce pe el. Zona afectată este inflamată, poate prezenta scurgeri purulente și este dureroasă la atingere. Tratamentul se face în funcție de diagnosticul stabilit de doctorul veterinar.

Afecțiuni digestive:

Principalele afecțiuni digestive care apar în perioada de stabulație sunt: indigestiile, alcalozele, acidozele  și meteorismul ruminal acut.

Toate sunt provocate de trecerea bruscă de la o rație alimentară săracă în glucide și proteine(fân), la o rație alimentară bogată în glucide și proteine(siloz, concentrate, premixuri),cât și prin consumul de furaje înghețate și mucegăite.

Trecerea la o nouă rație alimentară trebuie să se facă treptat și trebuie adaptată cu starea fiziologică și vârsta animalului. Trebuie urmărit ca furajele grosiere(fân) să fie în cantitate suficientă,  iar silozul,premixurile și concentratele să nu se administreze în exces.

Fânul trebuie să fie de calitate, să nu fie mucegăit, iar furajele suculente să nu fie înghețate. Este recomandat ca fânul sa se administreze înaintea silozurilor și a furajelor suculente. Orice schimbare în rația animalelor trebuie făcută în mod treptat, cu respectarea orelor de furajare.Tratamentul se face în funcție de diagnosticul stabilit de doctorul veterinar.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2