Technologies

298

AZM: Telemeaua de Sibiu poate fi etichetată drept ”Produs Montan”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit Agenției Zonelor Montane, Telemeaua de Sibiu a obținut dreptul de utilizare a mențiunii facultative de calitate ”Produs Montan”.

Telemeaua de Sibiu a devenit al șaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană, Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu dorind să obțină această recunoaștere europeană în încercarea de a-și proteja rețeta tradițională și a oferi consumatorilor produse naturale și sănătoase.

Telemeaua de Sibiu este și produs cu Indicație Geografică Protejată din anul 2018 și poate fi comercializată exclusiv de producătorii din Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu.

Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu, dl. Florin Dragomir, care este și preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine ”Eco Mioriţa”, deține o fermă de ovine şi un centru de prelucrare a laptelui în comuna sibiană Vurpăr, acolo unde prepară Telemeaua de Sibiu.

Brânza de Sibiu este unică datorită gustului deosebit pe care îl dau în primul rând compoziţia floristică a păşunilor şi microclimatul. „Vorbim despre zona de munte, despre aer, modul de maturare al brânzei, apa pe care o folosim, chiar şi apa pe care o consumă animalul”, declară domnul Florin Dragomir.

Datorită faptului că atât prin definiție, cât și în practică „produsele montane” cumulează o sumă de calități determinate de proveniență și modul de obținere natural, ecologic, sănătos, tradițional, autentic și specific, o serie de producători montani au considerat oportună extinderea bunelor practici și atestarea „produselor montane”, printre aceștia fiind și domnul Dragomir.

Astfel, începând cu luna februarie 2020, vestita Telemea de Sibiu a obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”, alături de încă două produse, cașul și urda din lapte de oaie.

„Telemeaua de Sibiu exprimă în fapt simplitatea dar și complexitatea zonei montane din județul nostru, această brânză este întâi de toate o brânză de la munte. O altă trăsătură este modul de preparare, trebuie ținut cont în primul rând de condițiile de igienă de la care nu se poate face rabat, iar temperatura laptelui la închegare trebuie să fie în funcție de preparatul pe care dorim să-l obţinem.

Pentru a obţine cea mai bună brânză, condiţiile de igienă sunt esenţiale. Apoi, contează foarte mult şi modul de prelucrare, timpul de preparare pentru o brânză de calitate fiind de aproximativ 5-6 ore. Modul de conservare este esențial, din acest motiv folosim acele butoaie de lemn de brad pentru că izolează bine şi nu permit brânzei să reacţioneze la schimbările de temperatură.

O caracteristică care face inconfundabilă brânza de Sibiu este consistenţa ei, care este moale ca aluatul şi se întinde asemănător  untului. Cunoscătorii spun că gustul este unic şi că un consumator fidel îşi dă seama imediat dacă brânza pe care o gustă vine într-adevăr de la Sibiu sau e făcută în altă parte”, spune producătorul Florin Dragomir.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2