Pretul se va mentine ridicat Pe perioada analizata, pretul carnii se va mentine la un nivel ridicat atat ca urmare a preturilor mari la furaje, energie electrica si combustibili, cat si ca urmare a costurilor generate de respectarea noilor norme legate de bunastarea animalelor (trasabilitate, adapostire, transport etc.). Preturile nominale la carnea de vita si oaie, sunt prognozate sa creasca pana in 2021, la 4717/t c.w.e., respectiv 4812 /t c.w.e., in vreme ce preturile deja mari la carnea de porc si pui urmeaza sa ajunga in 2021 la valoarea de 2380/t c.w.e. si respectiv 1419/t c.w.e. Pretul carnii de oaie, in scadere in ultimele luni, ca urmare a unei supraoferte insotita de o scadere a cererii in UE, se va mentine la un nivel ridicat in perioada prognozata. In termeni reali, pretul carnii s-a mentinut in 2011 la maximul ultimilor 15-20 de ani. Desi cresterea costurilor cu furajele s-a temperat anul trecut, acestea vor ramane in continuare ridicate pe intervalul de timp analizat. La carnea de porc si vita, costurile cu furajele sunt prognozate sa ramana la un nivel scazut. Pentru carnea de pui, al carui pret reactioneaza mai rapid, ajustarea in crestere a pretului furajelor a fost deja inglobata si prin urmare, nu vor exista modificari semnificative in raport cu nivelul actual al pretului. Constrangeri pe piata carnii de vita Cresterea productiei mondiale de carne se va face cu un ritm mai lent in deceniul analizat, comparativ cu deceniul anterior (1,8% pe an fata de 2,2% pe an), ca urmare a scaderii ritmului de crestere a productiei in America Latina, in special in Brazilia si Argentina, tari care, in deceniul anterior au sustinut cresterea mondiala de carne. In Federatia Rusa, cresterea productiei de carne este de asteptat sa-si incetineasca ritmul, urmare a aderarii acestui stat la Organizatia Mondiala a Comertului. Productia de carne de pui si porc, care a inregistrat in deceniul trecut ritmuri de crestere de 14%, respectiv 5%, este prognozata a inregistra un ritm mediu de crestere de circa 2% pe an pe intregul interval 2012-2021. Circa 77% din cresterea productie mondiale de carne se va realiza in tarile in curs de dezvoltare. Productia globala de carne de vita, care in ultimii ani a stagnat este de asteptat sa-si accelereze ritmul de crestere in urmatorii 10 ani, de la 1,2% pe an (ritmul mediu inregistrat in ultimii 10 ani) la 1,8% pe an. Domeniul carnii de pui va ramane sectorul cu cel mai inalt ritm de crestere (2,2% pe an), ceea ce va face ca la sfarsitul perioadei analizate, acesta sa contabilizeze cel mai mare volum de productie, comparativ cu restul segmentelor din industria carnii (vita, oaie, porc), devansand astfel sectorul carnii de porc (aflat pe primul loc in prezent). In Oceania, profitabilitatea ridicata din sectorul industriei laptelui a incurajat conversia fermelor de ovine (precum si a terenurilor utilizate pentru furajarea acestor ovine) catre productia de lapte. Prin urmare, a rezultat o reducere a ofertei de carne de oaie la nivel mondial, care a impins in sus pretul carnii de oaie. Este de asteptat ca pe termen mediu numarul de ovine sa creasca din nou, fapt care va conduce la revenirea pretului carnii de ovine in linie cu pretul celorlalte sortimente de carne. In plus, imbunatatirea productivitatii prin imbunatatirea raselor de oi de carne (prin selectie genetica spre exemplu) in sensul cresterii greutatii pe carcasa va contribui la expansiunea productiei de carne de oaie. Asia si America Latina sustin consumul Cresterea cererii de carne va proveni in special din tarile mari din Asia, America Latina, precum si din statele exportatoare de petrol. In contrast cu 2011, in 2021, atat in statele dezvoltate, cat si in tarile in curs de dezvoltare, consumatorii vor pune in cosuri aproximativ aceleasi cantitati de carne: 3,6 kg/locuitor, respectiv 3,2 kg/locuitor. Totusi, preferintele pentru diferitele tipuri de carne difera. Aproximativ 90% din surplusul de carne ce va fi consumat in 2021 (fata de 2011) va fi constituit de carnea de pasare pentru consumatorii din statele dezvoltate, ceea ce nu este valabil spre exemplu pentru consumatorii din Europa de Est unde cresterea consumului de carne va fi in cea mai mare parte constituita din carnea rosie. In alte tari in curs de dezvoltare, cresterea consumului de carne se va face, insa, intr-un mod mult mai echilibrat in ceea ce priveste tipul carnii: 62% carne de pasare, 19% carne de porc, 13% carne de vita si 6% carne de oaie. Bineinteles ca aceste rezultate variaza in functie de traditiile culinare din fiecare tara si regiune. Ceea ce se poate pune cu exactitate este insa faptul ca nu exista niciun semnal care sa arate ca cererea de carne si produse din carne va tinge gradul de saturatie in intervalul de timp analizat de studiul FAO si OECD. La export, carnea de pasare si vita merg cel mai bine Ca urmare a expansiunii comertului international cu carne de pasare si vita, exporturile mondiale de carne vor cunoaste o crestere cu 19% pana in 2021, raportat la perioada de baza (2009-2011). Cea mai mare parte a acestei cresteri va fi produsa de America de Nord si America de Sud, care vor contabiliza circa 70% din cresterea exporturilor, pentru intervalul de timp mentionat. Aceste doua regiuni ale lumii, isi vor mari in aceste conditii cota de piata in comertul mondial cu carne de la 61% la 63%. Exporturile de carne ale SUA sunt prognozate sa creasca semnificativ in perioada analizata, nu numai ca urmare a diminuarii restrictiilor la importuri legate de boala vacii nebune, ci si din cauza scaderii progresive a tarifelor de import pe relatia cu Coreea de Sud, urmare a intrarii in vigoare a acordului bilateral de comert liber (KORUS) incepand cu 15 martie 2012. Exportul de carne al UE este de asteptat sa stagneze pe intervalul de timp analizat ca urmare a imbunatatirii performantelor de productie, ce s-au materializat in urma reformelor politicilor din domeniu. Dominat de Brazilia si SUA, comertul mondial cu carne de vita va inregistra pe intervalul de timp 2012-2021 o crestere medie de 1,8% pe an. In SUA, expansiunea exporturilor de carne de vita va fi urmarea imbunatatirii accesului acestora pe o serie de piete cu restrictii legate de febra aftoasa, pe piata coreeana ca urmare a scaderii tarifelor de import si pe piata UE ca urmare a cresterii cotei de import pentru carnea de vita fara hormoni de crestere. O larga prezenta a SUA pe piata carnii din tarile din zona Pacificului si care au adoptat restrictii cu privire la febra aftoasa va afecta performantele Australiei, Canadei si Noii Zeelande ale caror exporturi se anticipeaza ca vor stagna. Comertul mondial cu carne de porc va avea o evolutie stagnanta pe toata perioada analizata. Anumite schimbari in structura sectorului este de asteptat ca vor avea insa loc. Exporturile nord-americane de carne de porc vor creste cu un ritm mai rapid decat cel al restului lumii, iar regiunea va deveni jucatorul mondial dominant. Exporturile braziliene de carne de porc, ce au inregistrat un ritm rapid de crestere in ultimii ani isi vor incetini evolutia ca urmare a cresterii cererii interne si a restrictiilor sanitare la importuri. Comertul international net cu carne de porc cu China, unde se produce si se consuma jumatate din carnea de porc din lume, nu va cunoaste modificari semnificative in perioada urmatoare. Ritmul de crestere al exporturilor de carne de porc ale UE va fi aproape de valoarea zero, producatorii fiind preocupati sa se conformeze noilor reguli cu privire la adapostirea animalelor, care vor intra in vigoare din 2013.