215
Companiile din industria Meat&Milk au nevoie de ocantitate semnificativă de energie electrică, termică (sub formă de abur, aer cald sau apă caldă) și frig (agent de răcire)în procesele de producție, pentru a transforma materia primăîntr-un produs de calitate, încadrându-se astfel în categoria industriilor energo-intensive.
Astfel, costurile cu energia se poziționează în top 3 cele mai mari costuri ale unei companii din industria Meat&Milk, împreună cu forța de muncă și materiile prime.
Mai mult, ne aflăm în contextul în care efectul principal al creșterii costurilor cu energia ia calea scumpirii produsului finit sau a reducerii profitabilității companiei, dacă nu pot fi optimizate alte tipuri de cheltuieli.
Așadar, ce soluții există pentru a vă reduce costurile energetice și a vă menține competitivitatea în același timp?
Cu nevoi energetice atât de mari și diverse, industria cărnii și a laptelui are acum oportunitatea de a profita de tehnologia de cogenerare pentru a-și îmbunătăți rentabilitatea proceselor tehnologiceși pentru a deține controlul asupra costurilor cu energia.
Ce reprezintă mai exact cogenerarea?
Cogenerarea reprezintă producerea simultană a energiei electrice (pentru alimentarea diverselor echipamente) și a energiei termice (utilizată sub formă de abur tehnologic, căldură sau apă caldă), cu aceeași instalație, ambele tipuri de energie fiind consumate util.
Trigenerarea produce într-un singur proces trei forme aleenergiei: electricitate, încălzire și răcire, prin adăugarea unui chiller cu absorbție la instalația de cogenerare.
De ce este mai eficient să producem energia electrică și termică cu ajutorul cogenerării?
Prin cogenerare, energia termică reziduală, rămasă în urma procesului de producere a energiei electrice este utilizată pentru alimentarea altor procese tehnologice.
Cogenerarea oferăeconomii la factura de energie de până la 30%, în comparație cu varianta clasică de a achiziționa electricitatea de la un furnizor și de a produce căldura într-o centrală termică.
Prin cogenerare crește eficiența proceselor de producere aenergiei (electrice și termice), deoarece energia nu se maipierde în mediul înconjurător prin intermediul turnurilor derăcire sau prin coșurile de evacuare a gazelor arse, așa cum se întâmplă în cazul unei termo-centrale electrice clasice.
Servelect - distribuitor exclusiv al turbinelor de cogenerare Capstone în România.
Ce sunt Turbinele Capstone? Sunt soluții de cogenerare pe bază de turbină care folosesc tehnologia rulmenților pe pernă de aer, cu o singură piesă în mișcare, fără uleiuri de lubrifiere și fără frecări în funcționare. Astfel, uzura este minimală, iar costurile de operare sunt mai reduse față de alte tehnologii. Acestea pot valorifica aproape orice tip de combustibil lichid sau gazos, inclusiv gaz metan, biogaz, hidrogen, GPL, propan, diesel, gaze de sondă etc.
Tehnologia Capstone este una matură, cu peste 5 milioane de ore de funcționare la nivel mondial. Aplicațiile pornesc de la puteri instalate de30 kWel și ajung la 30 MWel în sistem modular. Turbinele Capstone au o disponibilitate ridicată, de până la 8700 ore/an. Astfel, datorită construcției modulare, se poate interveni la unul dintre module pentru service / mentenanță, fără a afecta funcționarea celorlalte module.
Deoarece fiecare etapă din fluxul tehnologic al unui procesator din industria Meat&Milk necesită o anumită cantitate de energie, instalațiile de cogenerare se pot adapta la regimurile și fluctuatiile de consum din procesele tehnologice.
De asemenea, tehnologia are un nivel redus de emisii de gaze cu efect de seră, fiind compatibilă cu legislația în vigoare:emisii de 18 mg/m3 NOx raportat la 50 mg/m3 impuse de legislația curentă.
Descoperiți cum funcționează soluțiile de cogenerare cu turbine Capstone din următorul video:
https://youtu.be/X138J2Xhbjw
Turbinele Capstone - Utilizate frecvent pentru producerea aburului
Aplicațiile de cogenerare cu turbine Capstone sunt utilizate frecvent pentru producerea de abur tehnologic la costuri reduse. Aerul de la evacuarea din turbine este utilizat ca aer de combustie în instalația de ardere a cazanului de abur.
În situația în caregazele fierbinți sunt evacuate din turbine direct într-un generator de abur, randamentul total al centralei de cogenerare poate ajunge până la 90%.
Haideți să vedem cum arată dimensionarea unui proiect de cogenerare pentru o companie din industria laptelui.
Nevoia beneficiarului a a avea o sursă sigură și fiabilă pentru a produce cât mai eficient aburul necesar în procesul de producție, dar și de o soluție care să îl ajute să își optimizeze consumurile și costurile energetice, l-a determinat să analizeze opotunitatea implementării unui sistem de cogenerare.
Specialiștii Servelect au realizat un studiu de prefezabilitate pentru implementarea unei centrale de cogenerare cu Turbine Capstone, cu o putere electrică instalată de 1000 kW el, rezultatele fiind următoarele:
Oportunități de finanțare nerambursabilă pentru implementarea unui proiect de cogenerare
Valoarea finanțării nerambursabile este de:
Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 31.12.2020.
2. Fondul pentru modernizare: Prin intermediul acestui Fond, beneficiați de finanțare de până la 100% din cheltuielile eligibile pentru investiții în:
Producerea de energie din surse regenerabile;
Eficiență energetică;
Soluții de stocare a energiei;
În acest sens, în vederea întocmirii unei liste indicative de proiecte, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) solicită celor interesați transmiterea propunerilor de proiecte pentru finanțare din Fondul pentru modernizare până la data de 16 octombrie 2020.
Servelect vă stă la dispoziție pentru suport și consultanță în definirea proiectelor de transmis către MEEMA.
Despre Servelect
Servelect (www.servelect.ro)este o companie de servicii energetice (ESCO) din Cluj-Napoca, cu o experiență de peste 15 ani în identificarea și implementarea soluțiilor de optimizare a consumurilor energetice și, implicit, a costurilor operaționale. Misiunea Servelect este de a sprijini industria și comunitățile locale din România să devină mai eficiente, prin proiecte integrate de energie durabilă, astfel încât, împreună, să aibă o amprentă pozitivă asupra oamenilor și mediului înconjurător.
Doriți să aflați dacă un proiect de cogenerare este fezabil pentru compania dumneavoastră?
Solicitați un studiu de prefezabilitate gratuit: [email protected]