270
Peste 30 de deputați europeni susțin o campanie pentru ca termenul „natural” să fie definit legal în legislația alimentară a UE, notează FoodNavigator.
În strategia Farm to Fork (F2F), Comisia Europeană dorește să stabilească un set de propuneri legislative pentru a interzice informațiile înșelătoare din alimente.
Cum sunt induși în eroare consumatorii? Conform organizației non-profit Safe Food Advocacy Europe (SAFE), Comisia ar putea găsi răspunsul într-un termen folosit în mod obișnuit la pachet: „natural”.
Fără o definiție legală a termenului, consumatorii sunt „induși în eroare de afirmații incorecte”, susține SAFE, care conduce o campanie pentru a defini legal „natural” pentru produsele alimentare din întregul bloc.
Deputații promovează definiția „natural”
Ca urmare, peste 30 de deputați europeni au semnat o scrisoare către comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, prin care solicită stabilirea unei definiții legale a termenului „natural”.
Fără o astfel de definiție, Comisia riscă să pericliteze trecerea la diete sănătoase și durabile, susțin deputații europeni. Acest lucru se datorează faptului că afirmația este „adesea utilizată” de producătorii de alimente pentru a promova caracteristici alimentare care „diferă în mod consecvent” de compoziția produsului final.
Pentru consumatori, „natural” se referă la prelucrarea minimă și / sau absența aditivilor, a menționat SIGUR. Și pentru organizația fără scop lucrativ, „natural” în alimente înseamnă un produs lipsit de OMG-uri și substanțe sintetice care este 100% biodegradabil.
În cele din urmă, SAFE consideră că termenul este atât suprasolicitat, cât și abuzat. Organizația non-profit a analizat recent compoziția „sutelor de produse” aflate pe raft, care purtau afirmația „naturală”. Rezultatele au arătat că majoritatea produselor analizate conțin substanțe chimice și sintetice, pe care SAFE le-a subliniat că sunt „departe de a fi naturale”.
Comisia a fost chemată la acțiune
Federica Dolce, politician și coordonator de proiect la SAFE, a declarat pentru FoodNavigator că produsele cu o „adevărată valoare naturală” ar trebui diferențiate în mod corespunzător de cele cu afirmații „false”. „Acest lucru va ajuta, de asemenea, la concurență și inovație în sectorul alimentar - care este unul dintre cele mai importante puncte ale strategiei F2F”, a adăugat ea.
„Tranziția către un sistem alimentar mai ecologic și mai durabil nu se poate întâmpla dacă producătorii de alimente pot revendica în continuare caracteristici care nu corespund așteptărilor consumatorilor.”
Scrisoarea a fost trimisă Comisiei Europene la 10 februarie, iar SAFE se așteaptă să primească un răspuns luna viitoare.
„În prezent, discuția dintre Comisie, Parlament și alte părți interesate încearcă să definească modul de abordare legală a problemei, iar viitoarele președinții ar putea juca un rol important în acest sens”, a explicat Dolce.
„Va fi necesară o discuție suplimentară pentru a modifica legislația actuală și pentru a defini„ natural ”pentru produsele alimentare.”