Carnea proaspătă provenită din import se supune obligatoriu, asemenea tuturor produselor de origine animală, controlului sanitar veterinar la destinaţie; în depozite, unităţi de procesare şi în alte unităţi autorizate sanitar veterinar. Transportul, controlul şi admiterea loturilor Controlul în timpul transportului de carne proaspătă se efectuează atunci când autoritatea veterinară deţine informaţii care conduc la suspectarea unor nereguli sau acestea sunt efectuate periodic, de rutină. Mijloacele de transport destinate acestui tip de produse se supun autorizării sanitare veterinare, de către autoritatea competentă. Medicii veterinari oficiali, care eliberează certificatele de sănătate, verifică mijloacele de transport înaintea încărcării şi admit numai pe cele care îndeplinesc condiţiile de igienă. Carnea proaspătă destinată exportului spre România este supusă, la frontieră, controlului documentelor şi al identităţii, efectuat de către medicii veterinari oficiali de la inspectoratele specifice. Controlul la destinaţie se efectuează tot de către medici veterinari oficiali, în a căror rază de activitate se află unităţile beneficiare ale importului. Destinatarii produselor importate au obligaţia să anunţe autoritatea veterinară asupra sosirii fiecărui lot de produs, pentru care a obţinut în prealabil avizul sanitar veterinar de import, în vederea verificării lotului. Medicii veterinari oficiali au, de asemenea, obligaţia recoltării probelor de laborator, verificării integrităţii ambalajelor, a mărcii de sănătate, etichetelor şi altor elemente, după verificarea documentelor şi a identităţii produselor. Concomitent cu recoltarea de probe, se recoltează şi contraprobe, care se păstrează la beneficiar, pe toată durata de valabilitate a produsului. Sunt recoltate probe pentru examenul microbiologic, fizico-chimic, reziduuri biologice, microtoxine, metale grele, radioactivitate, la primul transport importat din aceeaşi ţară şi de la acelaşi producător. Atunci când rezultatul examenului complet este corespunzător, produsele cu aceeaşi origine sunt supuse, periodic, altor examene de laborator. Local şi intracomunitar Admiterea în consum a produselor importate nu este condiţionată de primirea rezultatelor de laborator, dacă acestea sunt însoţite de certificate de sănătate, care atestă salubritatea şi conformitatea produselor şi dacă veterinarul de stat nu a constatat nereguli referitoare la documentele însoţitoare sau unele deficienţe de ambalare, marcare sau organoleptice, cu ocazia expertizării loturilor, în depozitul autorizat. Loturile de carne proaspătă care nu îndeplinesc condiţiile stabilite, atestate prin examen de laborator, sunt retrase din consum pe răspunderea şi cheltuiala importatorului, veterinarul oficial urmând a decide asupra destinaţiei acestora. Produsele necorespunzătoare se confiscă pe teritoriul ţării sau sunt puse la dispoziţia importatorului, în vederea returnării la exportator, dar numai cu acordul autorităţii veterinare centrale a ţării de origine. În cadrul comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene, dacă pe teritoriul unui stat s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană, în ultimele 12 luni, acesta nu va exporta carne de porc proaspătă către teritoriul celeilalte ţări. În concordanţă cu legislaţia comunitară specifică şi cu procedura naţională stabilită de ANSVSA se poate hotărî ca această condiţie să nu se aplice uneia sau mai multor părţi ale statului interesat. Această derogare nu exclude prevederile normelor comunitare specifice, dacă în partea sau în părţile menţionate ale teritoriului reapare unul sau mai multe cazuri de pestă porcină africană. Carnea proaspătă provenită de la porcine, ovine sau caprine nu poate să facă obiectul comerţului dintre România şi statele UE, dacă provine de la animale dintr-o exploataţie supusă interdicţiei în ţara exportatoare, din motive de sănătate, ca urmare a unui focar de bruceloză porcină, ovină sau caprină. Durata acestei interdicţii este de cel puţin şase săptămâni, după înregistrarea oficială a ultimului caz de boală.