314
Plecarea Regatului Unit din UE a modificat profund guvernanța în domeniul pescuitului și scenariul politic din Atlanticul de Nord-Est.
Într-o măsură de a profita de noua situație, Norvegia pare să fi abandonat calea dialogului și a bunei cooperări, decizând unilateral să preia în mod ilegal cota de pește a UE, declară reprezentanții Europeche-Asociația Organizațiilor Naționale ale Pecarilor din Uniunea Europeană.
Potrivit sursei citate, această acțiune nu reprezintă doar o amenințare serioasă asupra viitorului unui parteneriat constructiv cu UE, ci și asupra durabilității unor stocuri de pește importante, cum ar fi macroul și codul.
Întrucât 60% din peștele capturat de norvegieni ajunge pe piața europeană, pescarii din UE îndeamnă cetățenii să nu mai consume din fructe de mare norvegiene.
Potrivit Europêche, guvernul norvegian, într-o manieră oportunistă, folosește în mod greșit consecințele Brexitului pentru a-și însuși în mod ilegal cota de pescuit de lungă durată a UE, mai întâi de cod și acum de macrou.
Un astfel de comportament nesăbuit și iresponsabil a determinat alte țări, cum ar fi Insulele Feroe, să urmeze aceiași pași și să își mărească unilateral cota de cote de macrou.
Europêche susține că această atitudine arată nu numai dispreț flagrant față de dreptul internațional, ci și o lipsă de respect flagrant față de UE ca partener și aliat. Mai mult, având în vedere situația macroului, creșterea cotelor unilaterale va pune cu siguranță în pericol viabilitatea stocului în următorii câțiva ani.
Daniel Voces, director general al Europêche, a declarat: „Acest comportament inacceptabil și neloial nu arată niciun respect pentru drepturile de pescuit convenite și bine stabilite ale UE în Atlantic. Acest lucru stabilește, de asemenea, un precedent periculos al unui important partener al UE, cum ar fi Norvegia, care se îndepărtează, în mod ilegal, de acordurile pentru câștig economic pe termen scurt.
Dacă nu este trimis un semnal puternic din UE către aceste țări, nimic nu le va împiedica să capteze din ce în ce mai mult din UE și din aceste specii de pești. Cetățenii UE trebuie să-și dea seama că legalitatea și sustenabilitatea peștilor care provin din această țară sunt acum puse în discuție.
Pescarii din UE cheamă consumatorii, comercianții cu amănuntul și furnizorii de alimente să oprească achizițiile de fructe de mare pentru supraviețuirea industriei de pescuit și a stocurilor de pește din UE ”.
În plus, sectorul reiterează apelul către instituțiile UE de a închide piața unică pentru aceste produse și de a elimina preferințele comerciale acordate produselor pescărești norvegiene, în special pentru cod și macrou.
Europêche susține că aceasta nu ar fi doar o măsură puternică de represalii, ci un aspect comercial important pentru protejarea companiilor din UE. Potrivit industriei de pescuit, există o mulțime de cote de macrou produse în UE, astfel încât nu există lipsă de materii prime și, prin urmare, nu este absolut necesar să se aprovizioneze suplimentar pe piața europeană.
Dl Voces a concluzionat: „Ar fi complet scandalos și scandalos să continuăm să acordăm acces preferențial pe piață la produsele din fructe de mare originare dintr-o țară care și-a însușit în mod ilegal cota UE și, pe lângă aceasta, ar pune în pericol viabilitatea unei întregi specii de pești” .