Farm

338

Controlul oxidării hranei destinate porcilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În producția modernă de porci, unul dintre aspectele cheie pentru succes este o dietă echilibrată. Acest lucru înseamnă în esență asigurarea faptului că animalul își îndeplinește cerințele nutriționale zilnice pentru întreținere, creștere și reproducere. Pentru a asigura o dietă adecvată și o hrană sigură pentru animale, caracteristicile senzoriale și nutriționale ale furajului trebuie păstrate și trebuie evitate probleme precum oxidarea furajului. În acest sens, EW Nutrition a elaborat un studiu condus de cercetătorul Fellipe Freitas Barbosa-Team Lead Global Technical Management al companiei. Iată observațiile sale științifice.

Care sunt pericolele oxidării?

Studiul și-a propus să evidențieze de ce oxidarea în hrana pentru animale poate deveni o mare preocupare pentru producătorii de porci, care sunt problemele care rezultă din oxidarea hranei pentru porci, dar și să prezinte soluții practice pentru îmbunătățirea calității furajelor și a performanței porcilor prin controlul oxidării.

După cum se știe din practica zilnică, în dietele pentru porci, se adaugă diverse surse de lipide pentru a crește densitatea calorică, pentru a furniza acizi grași esențiali, pentru a îmbunătăți palatabilitatea furajelor, pentru a îmbunătăți calitatea peletelor și pentru a reduce pulberile (Keer et al., 2015).

Unele dintre ingredientele furajelor sunt mai susceptibile la oxidare din cauza caracteristicilor lor fizice și chimice, cum ar fi cerealele măcinate și ingredientele de origine animală și uleiurile vegetale cu un conținut ridicat de acizi grași polinesaturați.

Râncezirea oxidativă este un tip de deteriorare a lipidelor. În procesul de oxidare, radicalii liberi reacţionează cu lipidele şi proteinele şi induc leziuni celulare şi tisulare.

Unele consecințe ale deteriorării oxidative sunt distrugerea vitaminelor  liposolubile, a grăsimilor suplimentare și a uleiurilor. Conservarea acestor ingrediente este crucială, deoarece grăsimile și uleiurile oferă o cantitate mare de energie și acizi grași esențiali. În același timp, vitaminele, precum cele prezente în premixurile de vitamine, sunt indispensabile pentru creșterea și performanța optimă a animalelor.

Procesul de oxidare are ca rezultat și produse secundare cu gust și miros neplăcut și chiar metaboliți toxici. În plus, furajele oxidate au mai puține proteine, aminoacizi și conținut energetic. Toți acești factori sunt relevanți atunci când resursele, în scenariul actual al prețurilor ridicate ale ingredientelor și inputurilor pentru hrana animalelor, ar putea fi irosite din cauza managementului defectuos al furajelor.

Pierderi de performanță cauzate de oxidare

Oxidarea lipidelor poate duce la mai multe pierderi în ceea ce privește performanța porcilor. Hrănirea cu lipide oxidate scade semnificativ rata de creștere, aportul și eficiența furajelor, funcția imunitară și eficiența creșterii în greutate la porci, în special la animalele de reproducție, deoarece expunerea are loc pe perioade lungi.

Ingestia de produse rezultate din deteriorarea oxidativă a acizilor grași duce la iritabilitate a mucoasei intestinale, diaree și, în cazuri extreme, poate duce la degenerarea ficatului și moartea celulelor. DeRouchey și colab. (2004) au observat rate de creștere reduse la porcii care sunt hrăniți cu grăsime albă râncedă.

Ringseis şi colab. (2017) au raportat că hrănirea cu ulei de floarea soarelui oxidat a crescut markerii de stres oxidativ în intestinul subțire al porcilor, în timp ce Boler și colab. (2012) au raportat că hrănirea porcilor cu ulei de porumb oxidat a redus performanța de creștere. Ulterior, Lu şi colab. (2014a) au raportat semne de afectare hepatică la porcii supuși stresului oxidativ alimentar, creșterea conținutului de bilirubină în plasmă și mărirea dimensiunii ficatului.

Există câteva teorii care încearcă să răspundă la întrebarea de ce furajele oxidate provoacă astfel de efecte. Conform lui Dibner et al. (2016), vitaminele și acizii grași polinesaturați se deteriorează în absența antioxidanților, iar grăsimile oxidate și produsele lor secundare pot afecta negativ celulele, ducând la modificări ale permeabilității membranei, vâscozității, activității secretoare și activității enzimelor legate de membrană. Aceste efecte primare duc la efecte sistemice observabile. Pentru a preveni aceste consecințe dăunătoare, antioxidanții au devenit o alternativă utilizată pe scară largă.

Puterea antioxidantilor

Antioxidanții chimici sunt adăugați în hrana animalelor pentru a întârzia oxidarea grăsimilor și vitaminelor, ceea ce menține dieta gustoasă și ajută la prelungirea perioadei de valabilitate a furajelor, menținând în cele din urmă calitatea ingredientelor (Jacela și colab., 2020). Aceștia împiedică legarea oxigenului de radicalii liberi.

Antioxidanții dietetici au fost folosiți la mai multe specii de animale, pentru a înlocui vitamina E, care este cunoscută pentru puterile sale antioxidante. Antioxidanții sunt foarte aplicabili în climatele calde, când se adaugă niveluri ridicate de grăsimi în dietă și în zonele în care sunt utilizate în mod obișnuit produse secundare bogate în grăsimi nesaturate.

Lu şi colab. (2014b) au studiat efectele suplimentelor alimentare cu un amestec de antioxidanți (etoxiquină și galat de propil), asupra caracteristicilor carcasei, calității cărnii și profilului de acizi grași la porcii de finisare hrăniți cu o dietă bogată în oxidanți. Ei au raportat că includerea de antioxidanți a minimizat efectele dietei bogate în oxidanți.

Tratamentele cu antioxidanți

Tratamentele care includ antioxidanți, indiferent dacă sunt combinate cu vitamina E sau nu, au avut rezultate pozitive în greutatea carcasei, grăsimea din spate, caracteristicile lombei și procentul de lipide extractibile.

Fernandez-Duenas (2019) a studiat utilizarea antioxidanților în furajele care conțin ulei de porumb proaspăt sau oxidat și efectele acestuia asupra performanței animalelor, a stării oxidative a țesuturilor, a calității cărnii, a duratei de păstrare și a activității antioxidante a mușchiului scheletic al porcilor de finisare.

El a raportat că efectivele hrănite cu diete cu amestec de antioxidanți au prezentat o eficiență crescută a furajului. Orengo şi colab. (2021) au arătat că furajele protejate cu antioxidanți ar putea compensa aportul scăzut de vitamina E în ceea ce privește performanța de creștere în faza de pornire. Hung et al., 2017, au teoretizat că impactul asupra performanței creșterii este probabil legat de lipsa capacității antioxidante adecvate a dietei și starea de stres oxidativ.

După cum arată literatura și rezultatele aplicațiilor, utilizarea antioxidanților în hrana porcilor este crucială pentru a minimiza efectele adverse ale furajelor oxidate și pentru a permite animalelor să-și exprime potențialul de performanță maxim.

Păstrarea calitatății furajelor

Din punct de vedere practic, producătorii de porci trebuie să ia în considerare câteva criterii pentru selectarea unui antioxidant bun, care trebuie să păstreze componentele furajelor, să fie netoxic pentru oameni și porci, să demonstreze eficacitate la concentrații foarte scăzute și să fie sustenabil din punct de vedere economic.

Având în vedere aceste caracteristici majore, EW Nutrition exemplifică prontr-o gamă de soluții antioxidante pentru conservarea ingredientelor furajere și a furajelor pentru păsări și porci prin linia lor de produse. De exemplu, Santoquin este un conservant pentru furaje care protejează grăsimile suplimentare, uleiurile, mâncărurile și premixurile de vitamine și protejează furajele de oxidare.

Santoquin oferă o protecție de neegalat împotriva râncezirii oxidative și are efecte dovedite împotriva oxidării în furaje, asigurând o durată de valabilitate prelungită a furajelor, în special în condițiile de depozitare suboptime, cum ar fi cele cu temperatură ridicată a mediului și niveluri ridicate de umiditate.

Au fost efectuate studii pentru a arăta efectele benefice ale Santoquin. Etoxichina, conținută în Santoquin, a fost folosită în industria porcină de peste cinci decenii și s-a dovedit că îmbunătățește performanța de creștere și markerii stării oxidative la porci (Dibner și colab., 1996).

Ethoxyquin este, de asemenea, cunoscut pentru că este cel mai eficient și mai rentabil antioxidant. Lu şi colab. (2014b) au arătat că adăugarea unui amestec de antioxidanți (etoxiquină și galat de propil) a protejat porcii hrăniți cu o dietă bogată în oxidanți de stresul oxidativ mai eficient decât suplimentarea cu vitamina E.

Determinări finale

În studiile finale, s-au determinat concentrațiile de vitamine A și E, pe parcursul tratamentelor în plasmă (A) și mușchi (B). Astfel, HO: dieta bogată în oxidanți care conține 5% ulei de soia oxidat (valoarea peroxidului la aproximativ 180 mEq/kg ulei, 9 mEq/kg în dietă) și 10% dintr-o sursă de PUFA, furnizează aproximativ 55,57% grăsime brută care conține acid docosahexaenoic DHA la 36,75% și 2,05% DHA în dietă)

La restul parametrilor s-au constatat: VE: dieta HO cu 11 UI/kg de vitamina E adăugată; AOX: dieta HO cu un amestec de antioxidanti (etoxichina si galat de propil, 135 mg/kg); VE+AOX: dieta HO cu atât vitamina E cât și amestec de antioxidanți; SC: o dietă standard de control porumb-soia cu ulei neoxidat și fără sursă de PUFA.

Porcii HO au fost trecuți la dieta SC după ziua 82, ca o intervenție pentru sănătatea și performanța precară. Probele proveneau de la doi porci din fiecare ţarc. Tratamentul cu VE a pierdut  o replicare în timpul fazei de hrănire și perioadei de transport (n = 4), în timp ce în alte tratamente, n = 5. (Sursa: Lu et al., 2014b)

Concluzii

Efectele negative ale oxidării în hrana porcilor pot avea ca rezultat diete cu valoare energetică biologică mai mică. Pentru a evita acest lucru, antioxidanții ajută la menținerea sănătății intestinale, asigură un aport alimentar sigur, păstrează ingredientele și resursele folosite în producția de porci.

În general, antioxidanții ajută producătorii de porci să îmbunătățească conversia furajelor și să obțină animale mai productive și o mortalitate mai scăzută cauzată de toxicitate. La sfârșitul zilei, utilizarea antioxidanților este asociată cu o rentabilitate mai bună.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2