287
Războiul din Ucraina are un impact asupra fiecărui sector din agricultură, inclusiv producția de porci. Ce efecte pe termen scurt și pe termen lung pot fi așteptate? Institutul Francez al Porcului și Porcului (IFIP) a realizat o analiză pentru a privi în viitor.
Criză gravă pe piața hranei animalelor
Războiul din Ucraina este o sursă de mare tensiune pe piețele de materii prime pentru hrana animalelor, fiind foarte probabile repercusiuni asupra producției animale. În ceea ce privește piața cărnii de porc, impactul principal va fi mai ales indirect.
Comerțul UE cu produse din carne de porc cu Ucraina este limitat, în timp ce comerțul cu Rusia s-a secat în 2014, ca urmare a pestei porcine africane, precum și a primului embargo economic.
Cu toate acestea, intrarea într-o nouă eră diplomatică și economică ar putea întări exporturile de carne de porc și grâu din Rusia către Asia și în special China, exacerbând concurența în acest domeniu pentru exportatorii europeni și americani.
Efecte așteptate asupra costurilor pentru hrana animalelor
Principala consecință a acestui război se referă la efectul său asupra materiilor prime; în special prețurile grâului și porumbului, dintre care Rusia și Ucraina sunt exportatori majori.
Articolul explică în detaliu impactul asupra pieței materiilor prime. De la publicarea sa, piețele futures au înregistrat o creștere puternică. Conflictul va aduce volatilitate și incertitudine pe piețe; importatorii de grâu rusesc și porumb ucrainean vor găsi alte surse de aprovizionare (Argentina, SUA), în timp ce axa chino-rusă s-ar putea consolida.
La sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, sancțiunile economice impuse de puterile internaționale au făcut ca prețul rublei ruse să scadă brusc. Dacă rubla rămâne slabă, atunci avantajul competitiv pentru exporturile rusești ar putea compensa greutatea sancțiunilor și impactul logistic al conflictului.
Exporturile rusești fac, de asemenea, obiectul unei politici de cote, ale cărei volume au fost determinate înainte de conflict până în iunie 2022.
Impact asupra producției și importurilor de carne de porc
Criza dintre Rusia și Ucraina va întrerupe producția de carne de porc a Ucrainei, precum și importurile țării. Acest lucru va avea un efect imediat asupra pieței europene, chiar dacă va fi țintit și limitat.
Producția de carne de porc din Ucraina a fost stabilă, cu aproape 750.000 de tone produse anual în ultimii ani.
Cererea internă este lent din cauza puterii de cumpărare limitate, mai ales după criza din 2014, care are ca rezultat un consum de mai puțin de 20 kg echivalent carcasă pe cap de locuitor/an, mult mai mic decât Polonia vecină. Importurile sunt limitate la livrări complementare de carne, organe și grăsimi pentru procesatorii naționali și reprezintă aproximativ 5% din livrările interne. Producția națională a fost limitată în ultimii ani de răspândirea pestei porcine africane în cadrul fermelor. Conflictul în curs cu Rusia va opri temporar producția de porc din Ucraina, precum și comerțul cu partenerii săi.
UE exportă aproximativ 93.000 de tone de carne de porc și produse secundare în Ucraina pe an. Se înregistrează fluxuri regulate din Polonia, predominant. Acum, însă, au încetat.
În plus, Ucraina este o piață de evadare pentru carnea de porc europeană atunci când oferta europeană este prea abundentă și cererea asiatică slăbește. În 2021, vânzările către Ucraina au crescut cu aproape 16% într-un an. Disputa Rusia-Ucraina ar putea reprezenta, prin urmare, o dificultate reală pentru exportatorii polonezi (55.3000 de tone pe an).
Un alt impact pentru producția ucraineană: o reducere așteptată a importurilor de animale vii, în special a animalelor de reproducție. În 2021, Ucraina a importat 6.200 de animale de reproducție, în valoare de 4,9 milioane de euro.
Companiile de genetică daneze (58% din provizii) și franceze (37%, sau 2.260 capete pentru 1,3 milioane de euro) vor fi cel mai probabil afectate de acest impact în lunile următoare.
Impact asupra producției și exporturilor de carne de porc din Rusia
Conflictul ar putea afecta și producția rusă și exporturile țării. În prezent, producția de carne de porc din Rusia a încetinit din cauza prezenței continue a pestei porcine africane. În 2021, creșterea individuală a fost de 2,5% într-un an, față de 8,6% în 20/19.
Strategia pe termen lung a țării este de a continua creșterea producției (autosuficiența a fost atinsă în 2018) și de a deveni un jucător mondial în sectorul cărnii de porc. În timp ce importurile sale s-au secat în ultimii 2 ani, țara a ajuns la un excedent de carne de porc și a început să exporte.
Conflictul ar putea duce la o reducere a exporturilor de cereale și în special de grâu din cauza dificultăților logistice rezultate în urma sancțiunilor internaționale și a conflictului care afectează Marea Neagră, punct de tranzit pentru exporturile rusești și ucrainene de materii prime.
Abundența materiilor prime pe pământul rus ar putea fi astfel favorabilă formării unui surplus mai mare de carne de porc pentru piețele de export.
Pierderea principalelor puncte de export; Asia ca alternativă
În ceea ce privește comerțul, Ucraina și Belarus sunt debușeuri majore pentru piața rusă. Tulburările geopolitice din această zonă vor afecta comerțul cu carne de porc.
Fluxurile către Ucraina, care în prezent se ridică la 4.000 de tone pe lună, vor fi inițial oprite. Asta va lăsa mai multă disponibilitate pentru a cuceri pe alte piețe, în special în Asia.
Într-un context în care concurența este acerbă pe piața asiatică, dezvoltarea cotelor de piață rusești ar avea impact asupra exportatorilor europeni. De când Rusia a atins autosuficiența, țara și-a dezvoltat exporturile pe piețele mondiale.
În 2021, Rusia a exportat 250.000 de tone de carne de porc și coproduse. Principalele piețe sunt în Europa (Ucraina, Belarus) dar și în Asia (Vietnam, Kazahstan, Hong Kong).
Comerțul UE-Rusia: status quo
De mulți ani, Rusia a fost un partener important al Uniunii Europene în sectorul porcilor. De la embargoul din 2014, însă, relația dintre cele 2 blocuri este aproape inexistentă. Rusia importă cantități minime de carne de porc și produse secundare (14.700 de tone), iar UE reprezintă doar 10% din livrările sale. De la embargoul european împotriva Rusiei, o mică parte din comerțul cu animale vii a rămas.
În 2021, UE și Canada au exportat aproape 14.100 de porci în Rusia, pentru o valoare de 12 milioane EUR. Aceștia sunt în principal crescători. Comerțul cu Rusia ar putea fi întrerupt, ceea ce îi va penaliza puternic pe danezi (25% din livrări) și pe olandezi (37%).
În plus, companiile de genetică suferă în prezent de închiderea spațiului aerian rusesc. Călătoriile în Asia, în special în China, trebuie reorganizate. Alternativele companiilor rusești de avioane sunt rare, iar costurile de călătorie sunt mai scumpe.
Joc de echilibru pentru Brazilia
În decembrie 2017, din motive de sănătate, Rusia a interzis importurile de carne de porc și vită din Brazilia. Acest embargo a fost parțial ridicat în decembrie 2021. Rusia a redeschis o cotă de 100.000 de tone pentru carnea braziliană.
Până acum, guvernul brazilian nu a condamnat direct atacurile Rusiei, dar ministrul brazilian de externe a cerut suspendarea ostilităților împotriva Ucrainei. Această poziție politică față de Rusia ar putea afecta relațiile dintre cele două țări.
Cu toate acestea, excedentul actual și așteptat în Rusia și slăbiciunea rublei ar trebui să aibă ca rezultat o cerere deosebit de lentă de import din Rusia.
Perturbarea comerțului internațional
În concluzie, conflictul dintre Rusia și Ucraina va perturba comerțul internațional. Cu toate acestea, efectele directe ale conflictului sunt limitate pentru majoritatea marilor exportatori internaționali, având în vedere că Ucraina și Rusia participă relativ puțin la comerțul internațional cu produse din carne de porc.
Companiile europene de genetică a porcilor vor fi cel mai puternic afectate de conflict, comerțul cu animale de reproducție către Ucraina și Rusia reprezentând 13,7 milioane EUR anual.
Pe termen mediu, tensiunile dintre Rusia și Occident și strângerea legăturilor cu Asia ar putea favoriza originea rusească a cerealelor și a cărnii de porc, concurând astfel cu alte origini, inclusiv cu UE.