Farm

273

Editarea genetică mărește rezistența păsărilor la gripa aviară

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Atunci când este raportată gripa aviară, păsările pe o anumită rază trebuie adesea sacrificate prin lege. EggXYt dezvoltă un instrument pentru a pune capăt acestei practici costisitoare.

Compania israeliană, cunoscută pentru soluția sa emblematică de sexare a ouălor, a fost fondată la sfârșitul anului 2016 când cofondatorul profesorului Dani Offen de la Universitatea din Tel Aviv s-a adresat lui Yehuda Elram (CEO) cu ideea sa de a folosi CRISPR, o genă revoluționară și premiată cu Nobel tehnologie de editare, pentru a pune capăt sacrificării puilor masculi de o zi.

Produsul rezultat, seXYt, funcționează prin plasarea unui biomarker genetic pe cromozomul masculin al puilor de strat. „Frumusețea acestei soluții este că puii de sex feminin, care ajung de fapt pe piață, rămân neatinși genetic, cu ADN identic cu puii de sex feminin din industrie astăzi.

Biomarkerul este detectabil de către scanerul nostru, care servește ca portar la intrarea în incubatoare. ” Cofondatorul și CEO-ul Yehuda Elram a declarat pentru Poultry World.

Recent, compania s-a extins în domeniul prevenirii bolilor, acordând licență platformei tehnologice GEiGS de la Tropic Biosciences într-un proiect de dezvoltare a rezistenței împotriva gripei aviare (AI) la găini.

„La început, am identificat prevenirea bolilor la păsările de curte drept o problemă care merită rezolvată”, spune Elram. "Cu AI în special, ori de câte ori este raportat un focar, de obicei toate păsările într-o anumită rază trebuie să fie sacrificate prin lege, indiferent dacă au fost sau nu infectate", adaugă el.

Această realitate crudă vine cu un preț puternic: „De exemplu, focarul SUA din 2015 a dus la moartea a 50 de milioane de păsări și la un cost economic de 3,3 miliarde de dolari SUA. Astăzi, unele țări abordează IA prin vaccinuri și măsuri de biosecuritate îmbunătățite, dar acest lucru pur și simplu nu este suficient pentru a preveni toate focarele ”.

„Ne-am întrebat cum putem aborda această provocare”, continuă Elram. „Am reunit o echipă de biologi moleculari de clasă mondială a căror expertiză constă în editarea genelor și științele aviare, făcându-le potrivite în mod unic pentru această sarcină. Folosind editarea genelor, echipa noastră poate oferi puii imunitate genetică împotriva unei serii de boli; în această primă instanță, adică gripa aviară "

Având în vedere interesul lor comun pentru editarea genelor, Elram și echipa sa urmăreau îndeaproape munca Tropic Biosciences. „Am profitat de ocazia de a implementa noi înșine GEiGS și aceasta va fi prima dată când vom implementa metodologii de interferență ARN într-o soluție a noastră. În acest caz, vom edita genele din genomul puiului care nu codifică proteinele în sine, ci reglează mai degrabă expresia altor proteine.

Vom redirecționa aceste gene pentru a viza virusul în sine, împiedicându-l să se replice în celulă. Valoarea acestei platforme este că modificările aduse genomului sunt minime; sperăm că acest lucru va accelera procesele de aprobare a reglementărilor și ne va permite să aducem produsul pe piață ”, continuă el.

„Din perspectiva noastră, vedem că guvernele îmbrățișează editarea genelor și chiar și regiunile care în mod tradițional au fost cele mai puțin favorabile se adaptează”, explică Elram, iar acest lucru sună adevărat: în Marea Britanie, guvernul a lansat o consultare pentru a relaxa restricțiile privind produse modificate genetic, iar în UE, politicile anterioare sunt revizuite pentru a fi mai îngăduitoare față de produsele modificate genetic.

„Credem că editarea genelor este viitorul tuturor reproducerilor. Este mai rapid, mai precis, mai ieftin și mai capabil să facă mai mult în comparație cu reproducerea tradițională. Desigur, susținem desfășurarea acestuia într-un mod sigur și reglementat și credem că ar trebui abordată de către organismele de reglementare și publicul cu delicatețe și precauție ”, continuă Elram.

Soluțiile noastre promovează bunăstarea animalelor, fie prin prevenirea practicii crude a sacrificării puilor, fie prin prevenirea răspândirii bolilor și credem că consumatorii vor vedea beneficiul clar al soluțiilor noastre și impactul lor pozitiv asupra vieții animalelor ".

Compania se concentra anterior pe sexarea ouălor pentru piața stratificată, dar în prezent se extinde și pe piața puiilor de carne - și asta nu este tot: „Dezvoltăm partea tehnologiilor de inspecție a ouălor din afacerea noastră pentru a dezvolta capabilități suplimentare pentru incubatoare , care va fi relevant și pentru industria broilerilor. "

Viziunea noastră este să ne extindem nu numai la alte păsări de curte (cum ar fi curcani și rațe) cu soluțiile noastre genetice, ci să ne extindem în cele din urmă și la alte specii, fie prin rezistență la boli sau alte aplicații. "

„Ne propunem să fim în fruntea soluțiilor de sănătate animală bazate pe editarea genelor, care vor îmbunătăți bunăstarea animalelor, vor schimba lanțurile de aprovizionare cu proteine ​​animale și vor îmbunătăți durabilitatea generală a acestei industrii”, concluzionează Elram. „Sperăm să realizăm acest lucru atât prin inovație internă, cât și prin acordarea de licențe pentru tehnologii externe pentru viitoarea noastră conductă în genetică de păsări de curte și alte specii.”

Gripa aviară H5N8 bântuie Europa

Până la 13.000 de crescători de pui au fost eliminați într-o fermă din Cheshire, Anglia, în urma descoperirii tulpinii de gripă aviară H5N8.

Cu o săptămână mai devreme, o variantă extrem de patogenă a lovit o fermă comercială olandeză și virusul a fost găsit la mai multe păsări sălbatice moarte.

Departamentul Regatului Unit pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) a impus 3 km și 10 km zone de control temporar în jurul localurilor infectate de lângă Frodsham, pentru a limita riscul răspândirii bolii. Testele pentru a vedea dacă focarul este legat de virusul care circulă în Europa sunt în curs de desfășurare și dacă tulpina este de soi cu grad ridicat de patogenitate.

Săptămâna trecută, guvernul olandez a anunțat că o fermă de crescători de pui de lângă Arnhem a dat rezultate pozitive pentru H5N8 și că puțin sub 36.000 de păsări vor fi sacrificate. Veterinarii au găsit, de asemenea, tulpina la păsările sălbatice moarte din 4 provincii olandeze, sugerând că este endemică în populația de păsări sălbatice.

Anunțul a venit la mai puțin de 24 de ore după ce a fost confirmată o tulpină H5N2 slab patogenă în incinta din apropiere de Deal, Kent, unde au fost sacrificate 480 de păsări.

Defra a impus o zonă restricționată de 1 km în jurul fermei infectate, dar a spus că nu există nicio legătură cu focarul din Cheshire. Cazurile înseamnă că Marea Britanie și-a pierdut statutul de țară liberă de gripă aviară, pe care a recuperat-o abia în iunie, în urma focarului LPAI din decembrie 2019.

Comentând cazul Cheshire, Christine Middlemiss, ofițer veterinar șef din Marea Britanie, a declarat: „Căutăm urgent orice dovadă a răspândirii bolii asociate acestei ferme pentru a o controla și a o elimina”.

Richard Griffiths, directorul executiv al British Poultry Council, a declarat că industria lucrează îndeaproape cu Defra pentru a minimiza riscul pentru efectivul național: „Au fost confirmate 2 cazuri fără influență de gripă aviară în diferite locuri din Marea Britanie.

Au fost luate măsuri imediate pentru a limita riscul de răspândire, inclusiv planuri de eliminare a păsărilor și a păsărilor captive rămase la fermă. Păzitorii de păsări trebuie să rămână vigilenți și să raporteze orice semne ale bolii, asigurându-se în același timp o bună biosecuritate practicată la fața locului. ”

Maire Burnett, președintă a grupului de sănătate și asistență medicală pentru păsări din Marea Britanie, a prezidat săptămâna trecută un webinar pentru a promova conștientizarea AI și a riscului pe care îl prezintă pentru populația de păsări sălbatice domestice, la care au participat 500 de persoane.

La ședință, Daniel Parker, consilier veterinar al BPC, a spus că „este mai bine să-l raportați și să primiți sfaturi decât să îl purtați și să-l răspândiți” și să provocați întreruperi.

La începutul acestei toamne, Defra a evidențiat riscul potențial de gripă aviară care afectează nord-vestul Europei după focare în Rusia și Kazahstan la sfârșitul verii. Fermele din nord-vestul Europei sunt în alertă maximă, virusul răspândindu-se, în special în populația de păsări sălbatice.

De la începutul anului 2021, gripa aviară a fost din nou constatată în România. Acum, ea este prezentă în județul Constanța, după ce anul trecut s-a reușit eliminarea focarului semnalat în județul Satu Mare.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2