271
Conform unei comunicări oficiale, EFSA transmite că monitorizează îndeaproape situația cu privire la apariția bolii coronavirusului (COVID-19), care afectează un număr mare de țări de pe glob. În prezent, nu există dovezi că alimentele sunt o sursă sau o cale de transmitere a virusului probabil.
Cercetătorul Şef al EFSA, Marta Hugas, a declarat: „Experiențele de la focarele anterioare de coronavirus asociate, precum coronavirusul sindromului respirator acut sever (SARS-CoV) și coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) arată că transmiterea prin consumul alimentar nu a făcut apar. În acest moment, nu există dovezi care să sugereze că coronavirusul este diferit în acest sens. ”
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a declarat că, în timp ce animalele din China au fost sursa probabilă a infecției inițiale, virusul se răspândește de la o persoană la alta - în principal picături respiratorii pe care oamenii le strecoară, tusesc sau expiră. Mai multe informații despre coronavirus și produse alimentare pot fi găsite în această întrebare frecventă de către BfR, organismul de evaluare a riscurilor din Germania.
Oamenii de știință și autoritățile din întreaga lume monitorizează răspândirea virusului și nu au existat rapoarte de transmitere prin alimente. Din acest motiv, EFSA nu este în prezent implicată în răspunsul la focarele COVID-19. Cu toate acestea, monitorizăm literatura științifică pentru informații noi și relevante.
În ceea ce privește siguranța alimentelor, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis recomandări de precauție, inclusiv sfaturi privind respectarea practicilor bune de igienă în timpul manipulării și pregătirii alimentelor, cum ar fi spălarea mâinilor, gătirea cărnii în profunzime și evitarea contaminării încrucișate între alimentele gătite și cele necoapte.