317
Pentru a îmbunătăți bunăstarea puilor de carne de crescătorie și a găinilor ouătoare, oamenii de știință EFSA recomandă evitarea practicii mutilării, restricționarea hranei și utilizarea cuștilor, se arată într-un comunicat EFSA.
Oamenii de știință s-au pronunțat
Două avize științifice publicate astăzi includ sfaturi privind spațiul, densitatea animalelor, iluminatul, praful, zgomotul, gunoiul și structuri precum platformele înalte.
Experții noștri au evaluat sistemele de creștere utilizate în Uniunea Europeană pentru puii de carne și găinile ouătoare și au identificat pericolele la care sunt expuse păsările și consecințele asociate pentru bunăstarea lor.
Ei au descris modalități de a evalua bunăstarea păsărilor pe baza răspunsurilor animalelor și au propus modalități de a preveni sau de a atenua consecințele negative asupra bunăstării pe care le-au identificat.
Cele două evaluări acoperă întregul ciclu de producție, de la reproducere și creșterea păsărilor tinere până la creșterea puilor de carne și a găinilor ouătoare. Oamenii noștri de știință au abordat, de asemenea, întrebări specifice care au fost prezentate de Inițiativa cetățeanului european.
Depunerea și examinarea Inițiativei
Inițiativa „Încheierea epocii cuștii” a fost înaintată Comisiei la 2 octombrie 2020, după ce au adunat 1.397.113 declarații de susținere. Vezi comunicatul de presă.
Organizatorii s-au întâlnit cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru „Valori și transparență”, Věra Jourová și cu comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, pe 30 octombrie 2020.
O audiere publică a avut loc la Parlamentul European la 15 aprilie 2021. A se vedea comunicatul de presă.
Inițiativa a fost dezbătută în sesiunea plenară a Parlamentului European din 10 iunie 2021. În rezoluția adoptată în aceeași zi, Parlamentul European și-a exprimat sprijinul față de inițiativă. Vezi comunicatul de presă al Parlamentului European.
La 30 iunie 2021, Comisia a adoptat o comunicare care stabilește acțiunile pe care intenționează să le întreprindă ca răspuns la inițiativa „Încheierea epocii cuștilor”. Vezi comunicatul de presă și Întrebări și răspunsuri.
Raspunsul Comisiei Europene și principalele concluzii ale comunicării
În răspunsul său la ICE, Comisia se angajează să depună, până la sfârșitul anului 2023, o propunere legislativă pentru a elimina treptat și, în final, a interzice utilizarea sistemelor de cuști pentru toate animalele menționate în inițiativă.
În special, propunerea Comisiei va viza:
• Animale deja reglementate de legislație: găini ouătoare, scroafe și viței;
• Alte animale menționate în ICE: iepuri, pui, crescători ouatoare, reproducători de pui de carne, prepelițe, rațe și gâște. Pentru aceste animale, Comisia a solicitat deja EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) să completeze dovezile științifice existente pentru a determina condițiile necesare pentru interzicerea cuștilor.
Ca parte a strategiei sale de la fermă la furcă, Comisia sa angajat deja să propună o revizuire a legislației privind bunăstarea animalelor, inclusiv în ceea ce privește transportul și creșterea. Această legislație a fost supusă unui control de fitness, încheiat în septembrie 2022.
Rezultatele sale, prezentate într-un document de lucru al serviciilor Comisiei, confirmă nevoia de revizuire și modernizare a legislației UE privind bunăstarea animalelor și oferă o bază bună pentru această revizuire. Vedeți mai multe informații despre revizuire.
În paralel cu legislația și pentru a facilita o tranziție echilibrată și viabilă din punct de vedere economic către agricultura fără cuști, Comisia va căuta măsuri specifice de sprijin în domenii cheie de politică conexe, cum ar fi comerțul și cercetarea și inovarea.
În special, noua politică agricolă comună va oferi sprijin financiar și stimulente – cum ar fi noul instrument de eco-scheme – pentru a ajuta fermierii să treacă la instalații mai prietenoase cu animalele, în conformitate cu noile standarde.
În plus, statele membre pot utiliza Fondul pentru tranziție justă și Facilitatea de redresare și reziliență pentru a sprijini fermierii în adaptarea la sistemele fără cuști.