217
Punând în discuție legislația privitoare la Indicația Geografică Protejată, Euractiv susține că, de la mielul galez până la whisky-ul scoțian și brânza Stilton, este puțin probabil ca protecția indicațiilor geografice britanice (IG) să provoace mari dureri de cap britanicilor, deși va fi necesară atenție atunci când se tratează problema în viitoarele discuții comerciale.
Conceptul IGP: Protecția
Conceptul de IGP este conceput pentru a proteja numele anumitor produse pentru a promova caracteristicile lor unice, legate de originea lor geografică, precum și de know-how-ul încorporat în regiune.
Pe scurt, datorită IGP-urilor, numai carnea uscată produsă pe dealurile din jurul orașului italian Parma poate purta în mod legitim numele de Prosciutto di Parma.
Și este, de asemenea, motivul pentru care puteți face șampanie numai dacă utilizați struguri cultivați în regiunea franceză cu același nume.
Cetățenii europeni pot găsi aceste produse pe rafturile supermarketurilor etichetate cu etichete specifice pentru specialități alimentare locale, cum ar fi DOP (denumire de origine protejată) și IGP (indicație geografică protejată).
Aceste denumiri de produse sunt, de asemenea, incluse în sistemul UE al drepturilor de proprietate intelectuală, protejându-le legal împotriva imitării și abuzului.
Un studiu recent al Comisiei care a colectat date economice din fiecare dintre cele 3.207 de produse protejate GI din întreaga UE a constatat că IG-urile reprezintă o valoare a vânzărilor de peste 74 miliarde EUR.
Un total de 65 de produse alimentare britanice sunt înregistrate ca IG, incluzând animale, cum ar fi carnea de miel din Welsh și Gloucestershire, pui de porc vechi, precum și brânza Stilton, whisky scoțian și cartofii Jersey Royal. La fel ca în multe alte lucruri, Brexit-ul va schimba parțial situația.
Ce se va schimba
Problema IGP a fost abordată în secțiunea acordului de retragere UE-Regatul Unit dedicat proprietății intelectuale.
În special, articolul 54 prevede că toate indicațiile geografice ale UE deja înregistrate în UE până la 31 decembrie 2020 („stocul”) rămân protejate în Regatul Unit.
„Toate denumirile produselor protejate în cadrul schemei UE înainte de sfârșitul perioadei de tranziție vor rămâne protejate în Marea Britanie”, a declarat pentru EURACTIV un purtător de cuvânt al departamentului pentru mediu, alimentație și afaceri rurale (DEFRA) din Marea Britanie.
Producătorii din Marea Britanie vor continua să aibă acces la sistemul EU GI și pot solicita protecția UE, la fel ca orice alți producători din țări terțe. Cu toate acestea, noile IG-uri înscrise în registrul UE după 1 ianuarie 2021 vor fi protejate numai pe teritoriul UE.
Cu voie de la stăpânire
Aceasta înseamnă că producătorii din UE vor trebui să se adreseze autorităților britanice pentru a obține, de asemenea, protecție ca IG în Regatul Unit. În mod similar, solicitanții de indicatori geografici ai UE care se referă la produsele din Marea Britanie vor trebui să își înregistreze produsele pentru un prim acces al Regatului Unit la schema IG din UE.
Potrivit Iona Silverman, expert în proprietate intelectuală al firmei de avocatură Freeths, aceasta este singura față a monedei. „Dar acest lucru este procedural și este puțin probabil să provoace mari dureri de cap”, a spus ea pentru EURACTIV.
Marea Britanie instituie propriul său sistem GI pentru a fi gestionat de DEFRA, unde responsabilitățile celor care produc și vând produse folosind denumiri protejate în cadrul schemelor vor rămâne în mare parte neschimbate.
„Noile scheme de IG din Marea Britanie ne asigură că vom continua să recunoaștem și să protejăm produsele și rețetele autentice din Marea Britanie”, a spus purtătorul de cuvânt al DEFRA.
Agenția promovează în mod activ utilizarea noilor logo-uri din Marea Britanie pentru produsele care vor include alinierea la activitatea existentă de promovare a produselor alimentare și a băuturilor din Marea Britanie, cum ar fi campania „Food is GREAT”.
Produsele UE protejate în Marea Britanie au, de asemenea, dreptul de a utiliza noile sigle din Marea Britanie, dacă doresc, a continuat purtătorul de cuvânt al DEFRA.
Excepție: Irlanda de Nord
Situația este ușor diferită în Irlanda de Nord, unde legislația UE referitoare la indicațiile geografice se aplică ca o consecință a Protocolului Irlandei de Nord.
Aceasta înseamnă că protecția indicațiilor geografice ale UE înregistrate chiar și după sfârșitul perioadei de tranziție se va extinde și în Irlanda de Nord. Acest lucru este valabil și pentru protecția IG în cadrul acordurilor internaționale ale UE.
Această excepție este justificată de faptul că unele produse IGP irlandeze, cum ar fi whisky, sunt de fapt produse atât în Irlanda de Nord, cât și în Irlanda.
"Este dificil să se evalueze alte scenarii în această etapă, dar dacă regulile diferite încep să fie negociate și va exista o divergență, acest lucru va provoca un pic de neregularitate", a declarat expertul juridic Silverman, pentru EURACTIV.
"Irlanda de Nord face parte din Marea Britanie: dacă conducem o pană între regulile IG și UE, riscăm să conducem această pană între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit", a adăugat ea.
Contactată de EURACTIV, o sursă a Comisiei a confirmat că UE nu are cunoștință de nicio problemă cu privire la punerea în aplicare a Protocolului Irlandei de Nord în legătură cu indicațiile geografice.
Cu toate acestea, împreună cu facilitarea vamală și comercială, IG-urile sunt întotdeauna siguri că vor da lovituri în timpul negocierilor comerciale.
"IGP-urile reprezintă un punct important în discuțiile comerciale", a spus Silverman, subliniind rapoartele că au existat unele dezacorduri cu privire la interpretarea exactă aacord de retragere cu privire la acest punct.
„Nu este un obstacol, ci o problemă pe masă. Înțeleg că Marea Britanie caută să negocieze reguli mai slabe. În mod clar, atât guvernul britanic, cât și UE vor căuta să își maximizeze câștigurile respective ”, a conchis ea. (Foto: Euractiv)