239
Comisia pentru Piața Internă și Consumatorii (IMCO) a Parlamentului European a adoptat un raport din proprie inițiativă al europarlamentarului Kosma Złotowski, privind abordarea barierelor netarifare de pe piața unică. Referindu-se la acest raport, Directorul general al EuroCommerce Christel Delberghe a spus:
„Ecosistemul nostru se bazează pe piața unică pentru a oferi clienților noștri ceea ce au nevoie la un preț accesibil. Acest raport din proprie inițiativă conține câteva propuneri excelente pe care le sprijinim, inclusiv un raport anual privind barierele netarifare.
Încurajăm cu tărie plenul să aprobe pe deplin raportul la vot în decembrie. În special, raportul subliniază în mod util că trebuie făcut mai mult pentru a impune normele pieței unice și pentru a anula tendința care a fost evidentă în timpul pandemiei de COVID de introducere de noi bariere naționale.
Salutăm în mod deosebit raportul care ridică problema constrângerilor teritoriale de aprovizionare, restricțiile impuse de producătorii mondiali de mărci și care îi costă pe consumatorii europeni cu peste 14 miliarde EUR pe an și solicităm Comisiei să ia măsuri imediate pentru a le soluționa.”
Comerțul cu amănuntul și cu ridicata operează într-un mediu extrem de competitiv. Competitivitatea europeană, atât la nivel global, cât și la nivel intern, poate fi atinsă numai prin asigurarea unei piețe unice care funcționează pentru toți actorii și consumatorii.
Am văzut multe guverne, în special din Europa Centrală și de Est, introducând în mod regulat legi protecționiste și discriminatorii, care încalcă libertatea de stabilire și libera circulație a mărfurilor.
Comisia s-a concentrat pe o mai bună aplicare a normelor pieței unice și așteptăm cu nerăbdare să vedem grupul operativ pentru aplicarea SMET acționând decisiv pentru a face față barierelor naționale și a eșecului statelor membre de a notifica noile măsuri în temeiul directivelor privind transparența și serviciile.
În domeniul serviciilor, cartografierea barierelor efectuată de Comisie arată că acestea cresc în comerțul cu amănuntul și cu ridicata. Pe această bază, solicităm Comisiei să examineze cu atenție dacă procedurile naționale de autorizare sunt proporționale și nediscriminatorii.
Un raport al Comisiei de anul trecut a subliniat efectul constrângerilor teritoriale persistente de aprovizionare (TSC) impuse de cei mai mari producători de produse alimentare de marcă, care împiedică comercianții cu amănuntul și angrosistii să se aprovizioneze la nivel european sau să aleagă de unde să cumpere.
Acestea pot lua diverse forme, cum ar fi refuzul de a furniza, cu excepția distribuitorului lor național sau amenințarea că va opri furnizarea unui anumit distribuitor, limitarea cantităților disponibile pentru vânzare, diferențe inexplicabile între gamele de produse și prețuri între statele membre sau limitarea opțiunilor lingvistice pentru ambalarea produselor; după cum se vede în cazul AB InBev.
Potrivit studiului, aceste restricții ar costa consumatorii europeni cel puțin 14 miliarde de euro pe an.