News

235

Eurocommerce: Comerțul este esențial pentru asigurarea aprovizionării cu alimente a consumatorilor europeni

autor

MeetMilk.ro

distribuie

De curând, Comisia Europeană a lansat o strategie privind „Salvgardarea securității alimentare și consolidarea rezilienței sistemelor alimentare”. Documentul analizează impactul crizei din Ucraina în UE și la nivel global, cu propuneri de abordare a unora dintre provocările inflației prețurilor pentru fermierii și consumatorii din UE. Referindu-se la document, Christel Delberghe, Director General EuroCommerce a comentat într-un comunicat al organizației:

„Războiul din Ucraina a creat perturbări în aprovizionarea și costul unor mărfuri și a exacerbat prețurile deja în creștere ale energiei și ale altor mărfuri și inputuri agroalimentare.

Împărtășim îngrijorarea Comisiei cu privire la impactul majorării facturilor la alimente asupra consumatorilor, în special asupra celor mai vulnerabili din societatea noastră.

Sectorul nostru va colabora cu lanțul de aprovizionare cu alimente pentru a atenua cât mai mult posibil impactul asupra consumatorilor, dar avem nevoie de sprijin pentru a face față costurilor semnificative cu energie cu care ne confruntăm și pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a pieței unice ca cea mai bună garanție a alimentelor. securitate pentru toată lumea”. În comunicatul citat se mai afirmă:

În timpul crizei COVID, ecosistemul comerțului cu amănuntul și cu ridicata și-a demonstrat angajamentul puternic pentru asigurarea securității alimentare în Europa.

Cu toate acestea, comercianții cu amănuntul și angrosistii sunt afectați de situația actuală și cer factorilor de decizie din UE să întreprindă mai multe acțiuni pentru a-i sprijini în combaterea impactului conflictului asupra lor și asupra clienților pe care îi deservesc zilnic:

-Să ofere acces la cadrul temporar pentru ajutorul de stat pentru costuri mari ale energiei: comercianții cu amănuntul și angrosistii operează cu marje foarte mici, ceea ce îi face deosebit de vulnerabili la creșterea prețurilor la energie și la alte costuri de exploatare și, ca sector esențial, nu sunt în măsură să își încetinească Activități.

EuroCommerce solicită Comisiei și statelor membre să procedeze de urgență cu un cadru de criză temporară și să includă comerțul cu amănuntul și cu ridicata ca sector cu mare consum de energie.

Comisia și guvernele naționale ar trebui, de asemenea, să încerce să sprijine capacitatea consumatorilor de a-și plăti facturile și de a atenua inflația prin reduceri ale TVA-ului la vânzările de alimente și a taxelor la combustibil.

-Să asigure funcționarea corespunzătoare a pieței unice: EuroCommerce solicită statelor membre să evite ridicarea de bariere inutile în calea liberei circulații a alimentelor și solicită Comisiei să se asigure că piața unică își poate face treaba în asigurarea securității alimentare și a rezistenței în UE.

comunicare pozitivă către consumatori pentru a evita cumpărarea în panică: în prezent, nu există nicio amenințare imediată la adresa securității alimentare în Europa, după cum conchide documentul Comisiei, iar guvernele ar trebui să încerce să transmită acest mesaj consumatorilor pentru a evita cumpărarea în panică și stocarea inutilă.

-Să ofere flexibilitate și să mențină cursul în tranziția la sustenabilitate: unele lanțuri de aprovizionare pot înregistra întreruperi, dar sectorul de vânzare cu amănuntul și cu ridicata va lucra pentru a identifica furnizori alternativi acolo unde este necesar.

Acest lucru poate necesita o oarecare relaxare a cotelor de import și a formalităților vamale. În plus, poate necesita flexibilitate în ceea ce privește cerințele de etichetare, în cazul în care ingredientele ar putea trebui schimbate fără a compromite siguranța alimentară și pentru a garanta că consumatorii sunt informați corespunzător.

Deși este nevoie de o oarecare flexibilitate pentru a permite lanțului de aprovizionare cu alimente să reziste acestei furtuni, un sistem alimentar durabil va rămâne esențial pentru reziliența și securitatea viitoare a proviziilor noastre alimentare.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2