News

253

Eurocommerce: E nevoie de comerț liber, nu de protecționism!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit comunicatului emis de Eurocommerce, directorul general Asociației Europene a Retail-ului, Christian Verschueren, a chemat liderii din întreaga lume să conducă recuperarea economică după pandemia COVID-19 prin eliberarea comerțului global:

”Înainte ca virusul să devină o criză globală, am văzut o răspândire îngrijorătoare a unei dezvoltări la fel de pernicioase - credința greșită că creșterea economică poate veni din impunerea tarifelor și blocarea importurilor. Dacă vrem să vedem că economia mondială începe să crească din nou după o criză, poate la fel de proastă ca în anii 1930, liderii mondiali ar trebui să se adune acum pentru a fi de acord cu privire la modul de realizare a acestui lucru.

Mai presus de toate, trebuie să evite aceleași greșeli comise atunci și de închiderea comerțului internațional. Lanțurile de aprovizionare sunt complexe și globale, iar acestea trebuie să rămână deschise dacă toate economiile noastre se vor recupera rapid.

Comercianții cu amănuntul și angrosiștii depind de comerțul transfrontalier și global pentru a obține consumatorii produsele pe care se așteaptă să le vadă în magazine sau producătorii de componente trebuie să rămână în afaceri. Toți economiștii prognozează impactul virusului va deprima PIB-ul tuturor țărilor în mod semnificativ și, cu incertitudinea cu privire la viitorul locurilor de muncă ale oamenilor, încrederea consumatorilor este la fel de scăzută ca după criza financiară din 2009.

OMC a avertizat că, dacă guvernele nu acționează - și acționează împreună - pentru a evita acest lucru, este posibil ca comerțul mondial să fi scăzut cu 30% până la sfârșitul acestui an. Deși pot exista motive temeinice pentru a căuta la mare parte unele activități pentru a crea reziliență suplimentară și pentru a atinge anumite obiective de sustenabilitate, cel mai rău lucru pe care guvernele îl pot face singure și economia mondială este să-l deprime mai departe cu politici protecționiste, fie prin impunerea de tarife, fie prin protejarea întreprinderilor de stat neeconomice.

Verschueren a concluzionat:

”Comerțul global a fost motivul creșterii fără precedent a prosperității și a eliminat milioane din sărăcie începând cu 1948, când a fost format GATT. UE a condus lumea să reziste politicilor greșite ale unor mari parteneri comerciali care cred că comerțul este un joc cu sumă zero. Ar trebui să continue acest lucru, iar alți parteneri comerciali procedează la fel”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2