267
Săptămâna trecută, la Bruxelles a avut loc summit-ul UE-USA, în cadrul căruia s-a discutat inclusiv despre reluarea negocierilor privind Tratatul de liber-schimb dintre cele două părți. Iată Declarația oficială a Eurocommerce, pe marginea acestui subiect:
”În secolul trecut, parteneriatul transatlantic a fost coloana vertebrală a economiei globale. Consumatorii și producătorii, muncitorii și companiile, cetățenii și guvernele lor de peste Atlantic și nu numai au beneficiat de forțele integratoare profunde care leagă Statele Unite și Europa.
În sine, relația economică creează 16 milioane de locuri de muncă, generează jumătate din consumul global global și reprezintă o treime din PIB-ul global.
Cu toate acestea, conducerea incontestabilă a SUA și a Europei în sistemul internațional a devenit mai precară în ultima vreme, pe măsură ce plăcile tectonice ale peisajului geopolitic se schimbă. Mai mult, o pandemie globală o dată la generație, o recesiune economică și o urgență climatică s-au adăugat provocărilor cu care se confruntă conducerea transatlantică.
În acest context, Summitul UE-USA, care a avut loc la Bruxelles a fost o etapă critică. De când Administrația Biden a preluat funcția, am văzut un nou impuls încurajator în relația transatlantică.
Summitul a reprezentat o oportunitate pentru acești parteneri strategici de a stabili o agendă pozitivă, proactivă, care se bazează pe aceste semne timpurii încurajatoare. Prin identificarea domeniilor substanțiale de cooperare, UE și SUA se pot asigura că relația transatlantică continuă să rimeze cu prosperitate, stabilitate, bunăstare și conducere.
În calitate de comunitate de afaceri, Eurocommerce a solicitat UE și SUA să utilizeze Summitul pentru a iniția o agendă în trei direcții, axată pe reducerea barierelor în calea comerțului; asigurarea ambelor părți ale Atlanticului în afara pandemiei cu economii mai puternice și mai rezistente; și căutarea de noi zone pentru convergență și leadership pe măsură ce trecem la o economie internațională mai ecologică și digitalizată.
1. Reducerea barierelor în calea comerțului:
Comunitatea de afaceri dorește să vadă ambele părți să se bazeze pe primii pași pozitivi întreprinși pentru a rezolva disputele tarifare în curs, lucrând împreună pentru a depăși problemele de bază de la OMC.
De asemenea, facem apel celor două părți să lucreze pentru a elimina barierele comerciale, urmărind progresiv acorduri sectoriale de reducere a tarifelor, precum și dezvoltând o cooperare de reglementare mai profundă.
2. Asigurarea redresării economice:
Pe măsură ce trecem dincolo de pandemia COVID-19, este vital ca ambele părți să utilizeze pe deplin puterea de foc fiscală și monetară de care dispun pentru a încuraja o redresare economică echilibrată care să soluționeze defectele structurale existente pe piețele lor.
„Construirea Proiectului înapoi mai bine” trebuie să fie despre consolidarea rezilienței piețelor, a întreprinderilor și a lucrătorilor pentru a face față șocurilor economice viitoare. Ambiția înaltă trebuie să fie scopul ambelor părți ale Atlanticului.
Călătoriile între SUA și UE trebuie restabilite cât mai curând posibil. Multe industrii se bazează pe deplasarea oamenilor peste Atlantic - longevitatea acestor industrii și a întreprinderilor și lucrătorilor din cadrul acestora este expusă riscului dacă ridicarea restricțiilor de călătorie este întârziată.
3. Convergerea către un viitor digital mai ecologic:
Probleme emergente precum urgența climatică și transformarea digitală vor fi fundamentale pentru calea viitoare a umanității. Avem nevoie de conducere transatlantică în aceste chestiuni pentru a ne asigura că valorile pe care ambele părți le adoptă sunt adânc înglobate în modelul economic de mâine.
Comunitatea de afaceri dorește ca propunerea UE pentru un Consiliu al Comerțului și Tehnologiei să fie preluată, ca un forum pentru a promova cooperarea de reglementare și recunoașterea reciprocă a standardelor și pentru a evita potențialele dispute viitoare între cele două părți.
SUA și UE se află într-un moment important din istoria lor. Deciziile luate începând de acum de acești aliați strategici vor avea un impact durabil asupra viitorului. Viitorul Summit este o oportunitate de a pune bazele unei cooperări internaționale consolidate necesare pentru a face față provocărilor societale din timpul nostru.
Următorii pași către încetarea pandemiei, încurajarea redresării economice și accelerarea tranzițiilor ecologice și digitale trebuie acum luați în viitorul imediat”.