Farm

261

Evitarea afecţiunilor pectoralis major şi minor la puii broiler

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În ultimii ani, a existat o explozie de cercetări privind anomaliile musculare la puii broilerului comercial, boala „pieptului de lemn” fiind cea mai semnificativă din punct de vedere economic. Ca urmare, noi cercetări indică diferențe metabolice extinse în mușchiul major al pectoralului la puii broiler, iar rezultatele studiilor vor ajuta la identificarea caracteristicilor metabolice ale susceptibilității în tulburările musculare și la înțelegerea mecanismelor moleculare care stau la baza bolii „pieptului de lemn”.

Efectele fizice ale afecţiunilor pectorale

Această boală provoacă o rigiditate proeminentă și decolorare a mușchiului pectoral major, uneori, a mușchiului pectoralis minor, iar mușchii afectați devin improprii pentru consumul uman. La puii afectați grav, întregul mușchi pectoral este afectat pe măsură ce puiul ajunge la greutatea pieței. În plus, față de aspectele economice, există probleme de bunăstare a animalelor din cauza potențialului disconfort fizic la puii afectați grav.

La niveluri ultrastructurale, au fost observate o serie de anomalii în structurile și organele intracelulare. La nivel molecular, boala este asociată cu modificări profunde ale metabolismului, precum și cu creșterea stresului oxidativ, hipoxie și scăderea conținutului de glicogen (glicogenul este important în metabolismul energetic și influențează rata de scădere a pH-ului postmortem, care afectează calitatea cărnii), în mușchiul major al pectoralului.

Creşterea forţată şi severitatea bolii

Rezultatele studiilor anterioare au arătat că puii cu eficiență mare în hrană prezintă niveluri mai mari și semne mai severe ale bolii, decât puii cu eficiență scăzută a hranei. Stresul oxidativ și hipoxia sunt adesea asociate cu metabolismul modificat, iar înțelegerea modificărilor metabolice ale puilor cu eficiență ridicată în hrană, poate ajuta la explicarea motivului pentru care acești pui sunt mai susceptibili la boli pectorale.

Studii recente au fost realizate pentru a caracteriza diferențele metabolice între puii cu eficiență mare a hranei și puii cu eficiență scăzută a hranei, pentru a investiga de ce puii cu un nivel ridicat de hrană sunt mai susceptibili la anomalii musculare. Pentru cercetare, au fost utilizate profiluri de expresie genică de la puii dintr-o populație modernă de broiler. Au fost identificate genele exprimate diferențial, asociate cu metabolism implicat în metabolismul glucidelor și lipidelor și au fost măsurate conținutul de glicogen și nivelul de expresie al glicogenului sintazei în mușchiul major al pectoralului ambelor grupuri de pui.

Datele indică scăderea capacității glicolitice, creșterea absorbției de acizi grași, oxidarea mitocondrială a acizilor grași și alte câteva modificări metabolice în mușchiul major al pectoralului de pui, cu eficiență mare a furajelor. Conținutul de glicogen din mușchiul major al pectoralului este semnificativ mai mare. În plus, mușchiul principal al pectoralului la puii cu eficiență mare în hrană prezintă modificări transcripționale, indicând stresul oxidativ și hipoxia, caracteristici care sunt, de asemenea, împărtășite cu mușchii afectați de boala „pieptului lemnos” și se consideră că sunt responsabili în principal pentru sensibilitatea crescută la această boală.

Genetica va rezolva problema?

Problemele pectorale sunt una dintre cele mai noi provocări cu care se confruntă sectorul păsărilor de curte. La cel de-al patrulea simpozion „Feet to Meat”, organizat de Zinpro Corporation, profesorul Massimiliano Petracci a prezentat cele mai recente descoperiri și a pus întrebarea dacă este o problemă de rezolvat pentru genetică. Odată cu progresele genetice ale ratelor de creștere și a producției de carne de pasăre, în special de piept de pasăre, prevalența anomaliilor mușchilor pectorali a crescut, ceea ce înseamnă că reducerile au devenit obișnuite în procesarea păsărilor de curte.

Apariţia dungilor albe este o afecțiune care se caracterizează prin apariția unor striații albe văzute paralel cu direcția fibrelor musculare, atât ale pieptului, cât și ale coapselor, a explicat profesorul Petracci, de la Universitatea din Bologna. El a arătat că incidența striurilor albe în Italia, în ultimii 3 ani, a crescut de la o dungare albă severă de 3,1%, dintr-un efectiv de testare în 2012, la un eșalonant 40,2% în 2014.

În mod similar, „pieptul de lemn”, o afecțiune care afectează mușchiul major al pectoralului și este caracterizat prin zone dure și palide, vizibile macroscopic în partea caudală a fileului, a cunoscut, de asemenea, o creștere în Italia. S-a observat o creștere a celor mai severe cazuri la păsările cu dimensiuni grele, a explicat Petracci, subliniind corelația dintre cele două afecţiuni.

Cauza principală: Rapiditatea ratelor de creștere

Aceste anomalii s-au materializat ca urmare a creșterii ratelor de creștere a păsărilor, ca urmare a progreselor în genetică, care au văzut că timpul necesar pentru a crește o pasăre complet adusă la nivel comercial se reduce dramatic, ceea ce a pus mai multă presiune asupra păsărilor. „Dungile albe și pieptul de lemn sunt puternic asociate între ele, deși pieptul de lemn apare într-o etapă ulterioară. Cu toate acestea, incidența ambelor defecte urmărește în mod remarcabil creșterea greutății sânului”, a subliniat Petracci.

În privinţa strategiilor de reducere a anomaliilor pieptului de pui, Petracci a avertizat: „Din câte știu eu, singura modalitate de a reduce incidența bolii este reducerea ritmului de creștere a păsărilor, de exemplu, prin reducerea nivelului de lizină dietetică sau prin adoptarea restricțiilor alimentare. Strategiile eficiente de atenuare a apariției anomaliilor par să fie: reducerea utilizării hibrizilor cu un nivel ridicat de creştere a pieptului, modularea ratei de creștere prin mijloace dietetice și evitarea greutăților de sacrificare ridicate”, concomitent cu eforturile geneticienilor de a rezolva problema.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2