News

246

FAO: Ne apropiem de vârful consumului de carne?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Consumul de carne este în creștere în multe țări din întreaga lume, deși se pare că consumul de carne a fost atins în unele. Un studiu recent a analizat 35 de țări pentru a determina care sunt în creștere și care scad consumul tuturor principalelor cărnuri consumate din 2000 până în 2019, inclusiv carnea de pasăre, desigur.

Semn al prosperității

Prosperitatea în creștere, focarele de boli, dezastrele naturale și preferințele consumatorilor modifică consumul global de carne, care, la nivel global, s-a dublat de patru ori din 1961.

Populația umană în creștere a încurajat extinderea animalelor, cu 80 de miliarde de animale sacrificate anual pentru a produce 340 de milioane de tone de carne. pentru consum uman, notează raportul.

Este interesant de remarcat faptul că, în timp ce consumul de carne este asociat pozitiv cu venitul, un studiu anterior din 120 de țări a identificat că la un anumit nivel de venit pe cap de locuitor (aproximativ 40.000 USD PIB pe cap de locuitor), consumul total de carne scade odată cu venitul.

Mediul, bunăstarea animalelor și preocupările de sănătate

Schimbările climatice și deteriorarea mediului continuă să motiveze oamenii să reducă consumul de carne, în timp ce considerentele privind bunăstarea animalelor și sănătatea umană declanșează un flexitarism în creștere și mai multe alternative de carne pe bază de plante, iar înlocuirea cărnii roșii cu carnea de pasăre este, de asemenea, evidentă, probabil datorită percepției că carnea de pui este mai sănătoasă, mai bună pentru mediu și mai ieftină.

„În timp ce mâncatul este o alegere personală, supusă accesului, disponibilității și accesibilității, implicațiile pentru resursele comune de pământ, aer, apă, biodiversitate și climă sunt proporțional mai mari decât cele ale energiei, transporturilor, clădirilor și oricărei alte industrii. pe un orizont de 20 de ani.

Am emis ipoteza că acest lucru induce o schimbare către un consum mai mic de carne”, au remarcat autorii studiului, adăugând că echipa a căutat dovezi pentru „carne de vârf” – un moment în care consumul de carne de animale atinge vârfuri urmate de o reducere voluntară a consumului.

Estimările anuale ale consumului de carne de vită și mânzat, pasăre, porc și oaie (în kg greutate cu amănuntul pe cap de locuitor, kg/cap) au fost descărcate pentru fiecare an între 2000 și 2019 inclusiv din baza de date OCDE-FAO Agricultural Outlook. Peștii au fost excluși din această analiză.

Mai multă carne

Consumul mondial de carne pe cap de locuitor a crescut între 2000 și 2019 (29,5 kg față de 34,0 kg), cu 0,34 (SE 0,03, p<0,001) kg cap locuitor. în 26 din cele 35 de țări studiate, consumul total de carne pe cap de locuitor a crescut semnificativ în timp. cele mai substanțiale creșteri (aproape de 2 kg cap pe an) au fost observate în țări cu niveluri de consum sub media mondială din 2000, precum Rusia, Vietnam și Peru.

În țările sud-americane (brazilia, argentina, chile și colombia), care au avut un consum relativ ridicat în 2000, s-au observat și creșteri anuale cu peste 1 kg cap de locuitor. Scăderi generale ale consumului total de carne au fost observate în 6 țări, în special, Noua Zeelandă (86,7 kg cap de locuitor în 2000 la 75,2 kg cap de locuitor în 2019) și Paraguay (53,5 kg cap de locuitor în 2000 la 39,5 kg cap de locuitor în 2019).>

Păsările de curte domină consumul

Consumul mondial de păsări de curte pe cap de locuitor a fost de 14,8 kg în 2019, comparativ cu 9,8 kg în 2000. Consumul absolut de păsări de curte pe cap de locuitor sa dublat în 13 țări.

Din cele 35 de țări studiate, 30 au cunoscut o tendință de creștere liniară între 2000 și 2019 a consumului de păsări pe cap de locuitor. În 15 țări, creșterea a fost mai mare de 10 kg/locuitor și a fost mai mare de 20 kg/capita în Peru, Rusia și Malaezia.

Consumul de păsări între 2000 și 2019 și modificarea procentuală

O ușoară scădere a consumului de păsări pe cap de locuitor a fost observată în Etiopia, Nigeria și Paraguay, în timp ce nu a fost observată nicio tendință în Israel și Thailanda. Spre deosebire de contribuția proporțională în scădere a cărnii de vită și porc la consumul total mondial de carne, contribuția păsărilor de curte a crescut de la 33% la 43,4% între 2000 și 2019.

În ciuda consumului în creștere de carne în economiile cu venituri mici și medii, disparitățile între țări rămân. Unele țări, cum ar fi India și Etiopia, consumă mai puțin de 5 kg/capita/an din cauza imposibilității economice, în timp ce Australia și SUA, de exemplu, consumă până la 100 kg/capita/an.

În Noua Zeelandă, Canada și Elveția, vegetarianismul a fost în creștere, deoarece o proporție mai mare a populației scade în mod conștient consumul de carne din cauza preocupărilor de mediu și de sănătate, provocând asociațiile culturale existente.

Disponibilitatea îmbunătățită a proteinelor alternative este, de asemenea, în spatele reducerii consumului de carne și, la fel, sunt și bunăstarea animalelor, etica, preocupările legate de mediu, sustenabilitatea sistemelor alimentare și sănătatea.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2