227
Prețurile la nivel mondial ale produselor alimentare au înregistrat un succes luna trecută (martie 2020), înregistrând scăderi, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), citată de FoodNavigator.
Scăderea a fost determinată în mare parte de contradicții din partea cererii legate de coronavirus sau COVID-19. Reducerea prețurilor petrolului la nivel mondial, datorată mai ales așteptărilor de încetinire economică, a jucat de asemenea un rol.
Rezultatele provin de la indicele FAO al prețurilor alimentare, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale mărfurilor alimentare tranzacționate în mod obișnuit. În luna martie, astfel de mărfuri au înregistrat 172,2 puncte, ceea ce demonstrează o scădere de 4,3%, față de februarie 2020.
„Scăderile de preț sunt determinate în mare măsură de factori de cerere, nu de ofertă, iar factorii cererii sunt influențați de perspectivele din ce în ce mai deteriorate”, a declarat Abdolreza Abbassian, economistul senior al FAO.
În ceea ce privește categoriile individuale de mărfuri, indicele FAO al prețurilor la zahăr a înregistrat cea mai mare scădere, în scădere cu 19,1%, care poate fi asociată în parte cu cererea mai scăzută de consum în afara locuinței din ultimele timpuri.
Indicele FAO al prețurilor petrolului vegetal a scăzut cu 12% într-o lună, agenția ONU fiind legată de scăderea prețurilor la uleiul de palmier. Prețurile petrolului din soia și rapiță au urmat, de asemenea, tendința.
"Prețurile petrolului au scăzut cu mai mult de jumătate în ultima lună, ceea ce determină un impact descendent mare asupra biocombustibililor, care sunt o sursă importantă de cerere pe piețele pentru zahăr și uleiuri vegetale", a spus analistul FAO, Peter Thoenes. Indicele de preț al produselor lactate FAO și prețul cerealelor au scăzut și în martie, cu 3%, respectiv cu 1,9%.