Ultima analiză FAO indică faptul că Indicele prețurilor la alimente* (FFPI) a înregistrat o medie de 131,2 puncte în ianuarie 2023, îniscădere cu 1,1 puncte (0,8 la sută) față de decembrie, marcând al zecelea declin lunar consecutiv.
Odată cu această ultimă scădere, indicele a scăzut cu 28,6 puncte (17,9 la sută) față de vârful atins în martie 2022. Scăderea indicelui din ianuarie a fost determinată de scăderile indicilor prețurilor uleiurilor vegetale, lactatelor și zahărului, în timp ce cei ai cerealele și carnea au rămas în mare parte stabile.
Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost în medie de 147,4 puncte în ianuarie, în creștere fracționară (0,1 la sută) față de decembrie și cu 6,7 puncte (4,8 la sută) peste nivelul de acum un an. Dintre principalele cereale, prețurile mondiale la orez și porumb au crescut, în timp ce cele ale orzului și grâului au scăzut în ianuarie.
Prețurile internaționale la orez au crescut cu 6,2 la sută față de lună, influențate de disponibilitățile mai reduse, cererea locală puternică în unele țări exportatoare din Asia și mișcările cursului de schimb.
Prețurile mondiale la porumb au crescut și ele, deși marginal (0,5 la sută), în mare parte influențate de o cerere puternică de exporturi din Brazilia și de îngrijorările legate de condițiile uscate din Argentina, compensând tendința de scădere a prețurilor de export din SUA pe fondul vânzărilor lente.
Printre alte cereale grele, prețurile mondiale ale sorgului au crescut ușor (0,9 la sută), în principal influențate de puterea piețelor de porumb și de producția mai scăzută din Statele Unite ale Americii, principalul exportator mondial, în timp ce scăderea prețurilor orzului (1,0 la sută) a reflectat spillover de pe piața globală a grâului.
Între timp, prețurile internaționale la grâu au scăzut pentru a treia lună consecutiv în ianuarie, cu 2,5 la sută, deoarece livrările globale au crescut cu producția mai mare decât estimarea anterior în Australia și Federația Rusă.
Indicele FAO al prețurilor la uleiuri vegetale a fost în medie de 140,4 puncte în ianuarie, în scădere cu 4,2 puncte (2,9 la sută) de la lună la lună și fiind cu aproape 25 la sută sub nivelul de acum un an. Scăderea a reflectat prețurile mondiale mai scăzute la uleiurile de palmier, soia, floarea soarelui și rapiță.
În ianuarie, prețurile internaționale ale uleiului de palmier au scăzut pentru a doua lună consecutiv, în mare parte ponderate de cererea redusă de importuri la nivel mondial, deoarece importatorii importanți și-au reînnoit stocurile în ultimele luni.
Cotațiile mondiale ale uleiului de soia au scăzut, de asemenea, moderat, din cauza cererii lente de import din cauza prețurilor necompetitive în comparație cu cele ale altor uleiuri vegetale, precum și a condițiilor meteorologice îmbunătățite din Argentina în ultimul timp, crescând perspectivele de producție.
În cazul uleiurilor de floarea soarelui și de rapiță, prețurile internaționale au scăzut din cauza amplelor livrări globale de export.
Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a fost în medie de 136,2 puncte în ianuarie, în scădere cu 2,0 puncte (1,4 la sută) față de decembrie, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni. Scăderea din ianuarie a reflectat scăderea prețurilor internaționale la unt și lapte praf.
Prețurile mondiale la unt au scăzut pentru a șaptea lună consecutivă, susținută de cererea redusă de import pentru aprovizionare pe termen lung la prețurile predominante, ca urmare a așteptărilor pieței privind o scădere suplimentară a prețurilor și a ofertelor crescute din Oceania.
Între timp, prețurile internaționale ale laptelui praf integral au scăzut din cauza cererii mai ușoare din partea importatorilor principali și a aprovizionărilor din Noua Zeelandă, în ciuda scăderii sezoniere a producției de lapte.
Prețurile laptelui praf degresat au scăzut și ele, în principal din cauza unei cereri globale lente. În schimb, prețurile la brânzeturi la nivel mondial au crescut ușor, ca urmare a redresării serviciilor alimentare și a vânzărilor cu amănuntul în Europa de Vest, în urma sărbătorilor de Anul Nou și a mișcărilor valutare.
Indicele FAO al prețurilor la carne* a înregistrat o medie de 113,6 puncte în ianuarie, în scădere marginală (0,1 puncte și 0,1 la sută) față de decembrie, continuând scăderea pentru a șaptea lună consecutivă, dar a rămas cu 1,5 puncte (1,3 la sută) peste nivelul înregistrat în anul anterior.
Scăderea prețurilor mondiale la carnea de pasăre, bovină și porc a susținut declinul indicelui în ianuarie. Prețurile mondiale la carnea de pasăre au scăzut și mai mult, deoarece disponibilitatea globală de export de la furnizorii de top au continuat să depășească cererea de import, în ciuda focarelor de gripă aviară pe scară largă.
Între timp, prețurile cărnii de porc au scăzut ușor din cauza rezervelor ample de porci gata de sacrificare, în special în Brazilia și Statele Unite ale Americii, și a importurilor mai mici decât se aștepta din China înainte de Festivalul de primăvară.
De asemenea, prețurile internaționale la carnea de bovine au scăzut, odată cu creșterea ofertei de bovine gata de sacrificare, în principal în Oceania. În schimb, prețurile cărnii de ovine au crescut din cauza cererii mai mari de import, în ciuda creșterii volumelor de sacrificare în Australia.
Indicele prețurilor zahărului a fost în medie de 115,8 puncte în ianuarie, în scădere cu 1,3 puncte (1,1 la sută) față de decembrie, marcând prima scădere după creșterile abrupte înregistrate în ultimele două luni. Scăderea din ianuarie a cotațiilor internaționale ale prețului zahărului a fost declanșată în principal de progresul bun al recoltei din Thailanda și de condițiile meteorologice favorabile care au avantajat dezvoltarea culturii de trestie de zahăr în zonele cheie de creștere din Brazilia.
Preocupările cu privire la randamentele mai scăzute ale culturilor din India, care ar putea afecta disponibilitățile la export, au inclus scăderi mai substanțiale ale prețului zahărului. De asemenea, creșterea prețurilor la benzină în Brazilia, care a susținut cererea de etanol, și întărirea realului brazilian în raport cu dolarul american au contribuit la limitarea presiunii în scădere a prețurilor mondiale la zahăr.
Spre deosebire de alte grupe de mărfuri, cele mai multe prețuri utilizate în calculul indicelui FAO al prețurilor la carne nu sunt disponibile atunci când este calculat și publicat Indicele FAO al prețurilor la alimente; prin urmare, valoarea indicelui prețurilor la carne pentru cele mai recente luni este derivată dintr-un amestec de prețuri proiectate și observate.
Acest lucru poate necesita, uneori, revizuiri semnificative ale valorii finale a indicelui FAO al prețurilor la carne, care ar putea influența, la rândul său, valoarea indicelui FAO al prețurilor la alimente.
Pentru a accesa cotațiile de referință de export ale diferitelor produse alimentare și prețurile naționale cu amănuntul/cu ridicata ale alimentelor, vă rugăm să vizitați Instrumentul FAO de monitorizare și analiză a prețurilor la alimente (FPMA).
(*Indicele FAO al prețurilor la alimente (FFPI) este o măsură a variației lunare a prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare. El este alcătuit din media a cinci indici de prețuri a grupurilor de mărfuri ponderate cu cotele medii de export ale fiecăruia dintre grupuri.)