News

223

FAO: Schimbările climatice fac ca alimentele să fie mai puțin sigure

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Schimbările climatice pun în pericol siguranța alimentelor și sunt necesare acțiuni pentru a pregăti sistemul alimentar pentru provocările viitoare, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Impactul schimbărilor climatice asupra securității și producției alimentare este bine documentat. Legătura încălzirii globale cu siguranța alimentelor este un domeniu care a primit mai puțină atenție.

Având în vedere acest lucru, FAO a ONU și-a propus să descopere dacă există o legătură între schimbările climatice și siguranța alimentelor. În documentul său recent publicat, Schimbările climatice: despachetarea sarcinii asupra siguranței alimentelor, organizația a constatat că schimbările climatice pot crește expunerea consumatorilor la unii contaminanți prin alimente.

Impacturi climatice și risc sporit

Schimbările climatice pot avea un impact direct asupra diferiților contaminanți din alimente - de la poluanți chimici precum pesticide, micotoxine și biotoxine marine la pericole microbiologice precum agenții patogeni și paraziți - prin modificarea tiparului lor de apariție sau a virulenței, au concluzionat cercetătorii.

„Amenințarea schimbărilor climatice la adresa siguranței alimentare mondiale este o provocare foarte serioasă”, a explicat expertul FAO în siguranța alimentelor, Keya Mukherjee.

Problema are implicații pentru întregul sistem alimentar, cu ramificații pentru alimente, indiferent dacă provine de pe uscat sau de pe mare, este de origine vegetală sau animală.

Mukherjee a explicat dacă o marfă în special prezintă un risc mai mare decât alta. „De exemplu, ciupercile micotoxigene pot afecta culturile de bază, precum cerealele, agenții patogeni de origine alimentară pot fi găsiți în carne, toxinele marine și metilmercurul pot fi prezenți în fructele de mare. Este dificil să se genereze o listă de mărfuri care prezintă cel mai mare risc, ceea ce subliniază la rândul său importanța păstrării tuturor alimentelor noastre în siguranță de impactul climatic. "

Analizând contaminanții microbiologici, autorii lucrării au observat că un singur factor legat de schimbările climatice - cum ar fi creșterea temperaturilor - poate modifica șansele de supraviețuire a agenților patogeni de origine alimentară, cum ar fi Salmonella și Vibrio.

Există, de asemenea, dovezi puternice că schimbările climatice măresc riscurile asociate cu diferiți contaminanți chimici, au declarat Mukerjee și colegii săi specialisti în siguranța și calitatea alimentelor Vittorio Fattori pentru această publicație.

„Micotoxinele pe uscat și toxinele marine provenite de la înflorirea dăunătoare a algelor se numără printre principalii contaminanți chimici pentru care există dovezi bine documentate care arată impactul schimbărilor climatice, de exemplu modele de apariție crescute”.

Au continuat, schimbările climatice extind, de asemenea, zona geografică în care acești contaminanți sunt capabili să înflorească.

„Schimbările climatice extind distribuția ciupercilor toxigene și a speciilor de alge producătoare de toxine în alte zone decât cele în care au fost observate în mod tradițional. Aceste zone sunt adesea nepregătite pentru provocările economice, de sănătate publică și de gestionare a siguranței alimentelor asociate cu acești contaminanți. ”

Cercetătorii au menționat că si contaminanții chimici asociați cu viața plantelor sunt doar o parte a problemei. „Există, de asemenea, unele dovezi ale expunerii crescute la alți contaminanți chimici, cum ar fi metalele grele. De exemplu, conversia mercurului în metilmercur și bioacumularea acestuia în sistemele acvatice par a fi dependente de factori conduși de schimbările climatice, precum încălzirea oceanelor și acidificarea. O absorbție crescută de arsenic în culturile de bază, cum ar fi orezul, a fost documentată atât în ​​condiții de creștere a solului, cât și a temperaturii aerului. ”

Problema pesticidelor, rămâne

Deși nu există încă nici o „dovadă concludentă” care să lege direct schimbările climatice de utilizarea pesticidelor, există atât articole științifice, cât și exemple din lumea reală (cred că roiurile de lăcuste din Cornul Africii și nu numai), care arată modul în care schimbările climatice au un rol în dăunătorii care migrează în zone dincolo de habitatele lor geografice tradiționale.

„Condiții ca acestea pot determina o utilizare mai mare a pesticidelor. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că pesticidele, atunci când sunt utilizate conform recomandărilor în timp ce respectă bunele practici agricole (GAP), nu prezintă probleme de siguranță alimentară ", au explicat Fattori și Mukerjee.

Schimbările climatice prezintă riscuri suplimentare pentru securitatea alimentară, au subliniat experții FAO. De exemplu, scade valoarea nutrițională a alimentelor de bază prin reducerea nivelului lor de macro- și micro-nutrienți.

Combinația de malnutriție, care reduce imunitatea și crește susceptibilitatea la boli de origine alimentară, împreună cu o expunere crescută la contaminanții de origine alimentară cauzată de schimbările climatice, creează o „situație gravă” care necesită „o atenție și o acțiune internațională urgentă”.

Lanțuri de aprovizionare și sisteme de reglementare nepregătite

Riscurile viitoare asociate cu agenții patogeni de origine alimentară și contaminanții chimici ar putea fi diferite de ceea ce ne confruntăm astăzi.

Ziarul a avertizat că lanțurile de aprovizionare și sistemele de reglementare nu sunt bine pregătite pentru toate modurile în care schimbarea climatului face ca alimentele să fie nesigure.

Incidentele locale alimentare pot deveni urgențe internaționale, făcând din ce în ce mai importantă nevoia de colaborare multinațională, precum și cea multidisciplinară, a argumentat acesta.

„Este important ca noua generație de politici alimentare să ia în considerare impactul schimbărilor climatice pentru a preveni și gestiona mai bine riscurile pentru siguranța alimentelor”, au subliniat experții FAO.

Deci, ce acțiune ar trebui sustinuta?

 „Odată cu globalizarea, lanțurile noastre alimentare se prelungesc, ceea ce face important să ne asigurăm că toate piesele unui lanț de aprovizionare sunt bine pregătite pentru potențiale perturbări. Împreună cu pregătirea, trasabilitatea de-a lungul lanțurilor de aprovizionare, folosind inovații digitale, va juca un rol important în menținerea siguranței alimentelor noastre ”, a fost sugerat.

Au continuat colaborarea dintre diferiții actori implicați în sistemul alimentar. „Impactul schimbărilor climatice asupra siguranței alimentelor este o problemă multidisciplinară care necesită implicare în diferite sectoare, inclusiv industria alimentară, autoritățile de sănătate publică și agricultură, factorii de decizie politică, precum și comunitatea științifică.

„O colaborare mai strânsă între părțile interesate relevante va aduce soluții holistice la probleme, precum și va ajuta la concentrarea expertizei și a resurselor într-un mod care să împiedice duplicarea eforturilor.”

Supravegherea și monitorizarea eficiente sunt vitale, iar programele ar trebui consolidate pentru a preveni și gestiona riscul pentru siguranța alimentelor, au adăugat experții.

„Sisteme solide de monitorizare și supraveghere vor ajuta la prevenirea și controlul focarelor alimentare, permițând prioritizarea resurselor necesare pentru a face față provocărilor iminente. Mai mult, ar fi important să se integreze toate acestea într-un sistem structurat de previziune pentru a aduce o abordare mai proactivă a siguranței alimentelor, mai degrabă decât să invocăm răspunsuri reactive. ”

Creșterea gradului de conștientizare a importanței „vitale”

Când vine vorba de înțelegerea noastră a impactului schimbărilor climatice asupra sistemului alimentar, siguranța alimentelor este rareori parte a conversației. FAO consideră că acest lucru trebuie să se schimbe.

Securitatea alimentară înseamnă accesul la suficiente resurse alimentare care sunt atât hrănitoare, cât și sigure.

„Creșterea gradului de conștientizare cu privire la legăturile dintre schimbările climatice și siguranța alimentelor este de o importanță vitală, deoarece aceste relații nu sunt întotdeauna ușor de văzut și au primit până acum mai puțină atenție la nivel global”, a spus FoodNavigator.

„În acest sens, unul dintre principalele obiective ale publicației noastre a fost de a scoate la lumină aceste legături cu speranța că va contribui la formularea și avansarea politicilor globale care să faciliteze soluții pentru producerea de alimente sigure sub amenințarea schimbărilor climatice. De asemenea, este important să promovăm conștientizarea și cunoașterea în rândul consumatorilor, astfel încât aceștia să poată face alegeri în cunoștință de cauză și mai sănătoase pentru ei și familiile lor. ”

Fattori și Mukerjee au subliniat, de asemenea, relația dintre siguranța alimentelor și risipa de alimente. În prezent, aproximativ o treime din alimentele pe care le producem sunt irosite - dacă risipa de alimente ar fi o țară, ar fi al treilea cel mai mare emițător de carbon din lume, în spatele doar SUA și Chinei.

Pentru a hrăni populația globală în creștere - prognozată să ajungă la 9,7 miliarde până în 2050 - în limitele planetei, risipa de alimente trebuie redusă. Siguranța alimentară și expunerea la contaminanți joacă un rol și aici, au sugerat autorii.

„O parte din această pierdere enormă se datorează problemelor de contaminare a alimentelor. Odată cu creșterea populației globale, discuțiile despre securitatea alimentară globală trebuie să includă și aspecte privind siguranța alimentară. La urma urmei, alimentele nu hrănesc dacă nu sunt sigure. ”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2