Farm

323

Fructele de Okra și îmbunătățirea calității cărnii de pui

autor

MeetMilk.ro

distribuie

S-a demonstrat că un aditiv fitogen, denumit ”Fructul Okra”, îmbunătățește calitatea cărnii de pui. Consumul acestui fruct îmbunătățește, de asemenea, starea de sănătate a păsării, deoarece posedă, printre alte caracteristici, proprietăți antibacteriene, antihelmintice și antioxidante.

Ce este Okra?

Okra (Abelmoschus esculentus), cunoscută și sub numele de deget de doamnă sau ocro, sau mai pe românește, bamă, este o cultură vegetală importantă din punct de vedere economic, care este cultivată în mod obișnuit în zonele tropicale și subtropicale ale lumii. Este cultivată în principal pentru semințe și fructe. Cultivarea sa este relativ ușoară, în comparație cu majoritatea legumelor, deoarece poate crește într-o varietate de tipuri de sol.

Cercetătorii de la Universitatea Zagazig au publicat recent o constatare interesantă asupra impactului pozitiv al pudrei de fructe uscate de gombă asupra creșterii, imunității, carcasei și calității cărnii la puii de carne. Studiul lor a constat în următoarele diete:

1. Control (alimentare bazală);

2. 3 diete cu fructe okra la 3 niveluri diferite de incluziune (1 g/kg furaj; 2 g/kg furaj; 3 g/kg furaj). Puii au primit hrana sub formă de piure, de la 1 la 5 săptămâni.

Randamentul și calitatea carcasei

Ceea ce au observat cercetătorii este că greutatea carcasei a fost similară, indiferent de dietă. Cu toate acestea, hrănirea păsărilor cu 2 g de fructe de okra/ kg de hrană, a avut ca rezultat cel mai bun randament în carnea de piept. Păsările care se hrăneau cu diete suplimentate cu gombă, aveau cu 13% mai puțină grăsime abdominală decât martorul, măsurată la vârsta de 5 săptămâni.

Cercetătorii au atribuit aceste rezultate proprietății antioxidante a fructului de okra. Antioxidanții reduc activitatea enzimei malice citosolice, ducând la suprimarea depunerii de grăsime abdominală. Culoarea cărnii este un criteriu important de evaluare și este unul dintre cei mai importanți factori care influențează acceptarea consumatorilor de carne și produse din carne.

Modificările nedorite ale parametrilor de culoare și ale proprietăților senzoriale ale cărnii în timpul depozitării sunt cauzate de compușii produși în timpul degradării oxidative a lipidelor și de scăderea capacității de reținere a apei. Scăderea intensității culorii și a capacității de păstrare a apei, după 3 luni de depozitare a fost cea mai mică pentru incluziunea maximă (3 g / kg) de fructe okra.

În plus, calitatea microbiologică a cărnii a fost evaluată pentru numărul total de bacterii, bacterii psihrofile, drojdie și mucegai. Așa cum s-a putut observa în dieta de control, probele de carne tratate cu diferite niveluri de okra au arătat o creștere treptată a numărului total de bacterii în timp; cu toate acestea, rata de creștere a fost remarcabil mai mică decât cea observată în eșantionul de control.

Râncezirea oxidativă

Factorul principal care afectează caracteristicile senzoriale ale cărnii este oxidarea lipidelor în timpul depozitării. Pentru a completa studiul, a fost utilizat testul TBA (testul substanțelor reactive ale acidului tiobarbituric), una dintre cele mai utilizate metode de măsurare a râncezii oxidative a alimentelor. Așa cum era de așteptat, a existat o creștere a valorii TBA în toate probele în timpul congelării depozitării (măsurată până la 3 luni).

Cu toate acestea, ranciditatea oxidativă a fost mult mai mică la carnea de pui de carne, suplimentată cu gombă, decât la probele martor netratate, pe toată perioada de depozitare. Cercetătorii au evidențiat prezența fenolilor și flavonoidelor totale în fructele de okra, care au un efect antioxidant. În plus, fructele okra sunt bogate în vitamina E și carotenoizi, oferind un scut suplimentar împotriva stresului oxidativ, oferind astfel un rol cheie în stabilitatea și durata de valabilitate a cărnii.

Imunitate și creștere, îmbunătățite

S-a constatat că suplimentarea cu fructe de okra îmbunătățește sistemul imunitar al puiilor de carne. Acest lucru a fost observat prin lizozime semnificativ mai mari și valori ale imunoglobulinei M (IgM), în grupuri suplimentate cu gombă, decât în ​​grupul martor. S-a observat o îmbunătățire clară a ratei de creștere a puilor suplimentate cu fructe de okra, cu rata de incluziune de 3 g/kg. S-a sugerat că această creștere îmbunătățită s-ar putea datora componentelor bioactive care sporesc utilizarea și eficiența furajelor; componentele bioactive provoacă modificări ale caracteristicilor permeabilității și ale dinamicii membranei și ale sintezei proteinelor asociate cu funcția citoscheletală, ceea ce mărește suprafața absorbantă a intestinului subțire.

Pe de altă parte, efectele suplimentării cu okra, asupra FCR, nu au fost semnificative. Cu toate acestea, dietele suplimentate cu fructe okra la nivelul de 1 g/kg de furaj, au dus la o FCR mai bună, atât în ​​a doua (3-5 săptămâni), cât și întreaga perioadă experimentală (1-5 săptămâni).

De asemenea, s-a sugerat că aditivii fitogeni pot spori consumul de hrană al păsărilor și stimulează secreția enzimelor digestive și conversia hranei. Cu toate acestea, modul de acțiune nu este clar. Consumul de furaje a fost cel mai mare la puii hrăniți cu fructe okra la 1 g/kg de furaj, în timp ce aportul cel mai mic a fost înregistrat în dieta de control.

Okra sau pigmenți sintetici?

Pigmentarea este, de asemenea, un factor important în acceptarea și percepția consumatorilor asupra calității cărnii de pui în multe țări. Într-un studiu similar, a fost evaluată utilizarea pigmenților naturali (okra) și a celor sintetici, în dietele pentru puii de carne. Pigmentarea pielii de pui și a grăsimii abdominale s-au îmbunătățit semnificativ la nivelurile de incluziune de 4 și 5%.

Efectul de pigmentare a atins un nivel satisfăcător după 4 săptămâni de tratament. S-a ajuns la concluzia că masa de okra bogată în xantofilă poate fi utilizată ca sursă naturală de pigment în hrana păsărilor, reducând astfel costurile furajelor asociate cu pigmenții sintetici scumpi.

În concluzie, la niveluri adecvate de incluziune, fructele okra pot fi utilizate ca supliment natural în dietele pentru puii de carne pentru îmbunătățirea calității cărnii, a performanței de creștere și a sistemului imunitar. În plus, este o modalitate sigură și ieftină de a îmbunătăți calitățile tehnologice și senzoriale ale produselor din carne de pui stocate. În plus, bogăția sa în pigmenți oferă o sursă accesibilă de pigment natural în hrana păsărilor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2