Farm

294

Gestionarea mastitei prin metode de mediu și formule de nutriție

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Când o vacă are mastită, numărul de celule somatice (CSC), crește. De aceea, procesatoorii de lapte preferă nivelurile de SCC sub 200.000 sau mai mici. Deci orice altceva, nu mai poate fi considerat decât ca lapte de calitate scăzută, afirmă Dr. John Curtis, expert Agtech Inc., acela care oferă în DairyGlobal câteva sfaturi de gestionare a mastitelor la vacile de lapte.

O problemă vitală

Vacile cu un număr mare de SCC, din cauza infecției, pot produce mult mai puțin lapte. Numărul SCC crește datorită răspunsului inflamator legat de expunerea, fie la bacterii de mediu, fie la bacterii contagioase. Prin urmare, gestionarea mastitei și a factorilor de risc de mamită în rândul efectivelor de vaci de lapte este vitală. Practicile de gestionare atentă pot menține la distanță problemele cu mastita, pot menține nivelurile de producție crescute și vă pot ajuta lactatele să mențină o marjă de profit stabilă. Iată ce se poate face:

Păstrați un mediu curat și uscat pentru întregul efectiv

Mastita de mediu poate fi problematică, chiar dacă nu aveți probleme cu mastita contagioasă, care este cauzată în primul rând de bacterii streptococice sau stafilococice. Organismele infecțioase din mediul înconjurător pot fi rezistente la tratamentul cu antibiotice, astfel încât gestionarea mediului efectivelor de animale este crucială, pentru a contracara problemele în curs cu mastita.

În general, vacile ar trebui să aibă un mediu curat și uscat, atât în ​​hambar, cât și în sala de muls.  Păstrați sala de lapte curată, schimbați căptușelile sălii cel puțin la fiecare câteva mii de mulgeri și asigurați-vă că vacile au așternuturi curate și uscate. Asigurați-vă că locurile și zonele de muls au un drenaj adecvat și curățați frecvent gunoiul de grajd.

Asigurați igiena mameloanelor, în timpul mulsului

Practicile de igienă ușor de implementat în timpul mulsului ar putea fi considerate ca fiind cea mai importantă componentă a gestionării eficiente a mastitei. Ceva la fel de simplu, dezinfecția tetinei după mulgere poate reduce ratele de infecție cu 50%. De asemenea, s-a demonstrat clinic că dezinfecția, înainte de muls, a tetinelor, descurajează atât agenții patogeni contagioși, cât și cei din mediu și duce la rate mai mici de infecție cauzate de oricare dintre surse. Câteva bune practici de urmat includ:

• Folosirea produselor de dezinfectare de calitate superioară

• Asigurarea unei acoperiri complete a tetinelor în timpul scufundărilor dezinfectante

• Încurajați toți angajații să poarte mănuși în timpul tratamentului și mulsului

• Păstrați mâinile dezinfectate, după ce aveți de-a face cu o vacă suspectată de mastită

• Mențineți și dezinfectați grupurile de muls

În plus, dacă vacile au un SCC ridicat, asigurați-vă că utilizați un antibiotic uleios eficace, care are mai multă putere de menținere după mulgere. De asemenea, poate doriți să luați în considerare etanșanții interni pentru tetine, care pot reduce riscul ca agenții infecțioși să pătrundă în tetinele vacii.

Respectați protocoalele de terapie cu antibiotice

Abaterea de la protocolul general recomandat pentru terapia cu antibiotice a mastitei poate afecta ratele de infecție. Protocolul tipic recomandat de terapie cu antibiotice implică:

• Inițierea rapidă a tratamentului

• Administrarea tuturor tratamentelor antibiotice recomandate de-a lungul timpului

• Păstrarea unei evidențe atente a tratamentului cu antibiotice și a vacii care este tratată

• Testarea laptelui pentru antibiotice după terminarea terapiei se încheie pentru a se asigura că vaca poate fi adăugată în siguranță la turma de muls

• Anulați sau eradicați vacile cu probleme de mastită cronică

O componentă deseori ignorată: sacrificarea animalelor necorespunzătoare

Dacă aveți vaci care sunt infectate cronic, riscați ca acea singură vacă să vă infecteze restul păstorului. Dacă aveți vaci care nu răspund la terapia cu antibiotice, au în mod constant CSC ridicate și sunt teste pozitive pentru tipuri contagioase de mastită, tăierea sau eradicarea vacii pot ajuta la protejarea restului efectivului.

Fiți atenți la nutriția animalelor și la afilierea cu mastita

Nutriția joacă un rol vital în descurajarea problemelor cu mastita, deoarece o vacă sănătoasă are un sistem imunitar mai bun. Câteva aspecte cheie ale nutriției pe care trebuie să le urmăriți includ:

• Prevenirea supraalimentării în perioadele uscate de lactație târzie

• Păstrați sub control mineralele și vitaminele

• Gestionați aporturile de sodiu și potasiu la vacile însărcinate

• Livrare suplimentară de grăsime suplimentară după fătare

• Monitorizați aportul caloric și mențineți-l ridicat în primele zile de după proaspăt

• Păstrați evidențe bune ale tendințelor mastitei în turma voastră

Documentarea cazurilor de mastită și a numărului de SCC ar trebui să fie o prioritate

Având puncte de referință, puteți identifica tendințele incidentelor de mastită în raport cu numărul SCC, anotimpuri și multe altele. Monitorizarea numerelor SCC vă permite, de asemenea, să știți rapid când trebuie făcute modificări.

De exemplu, dacă recunoașteți că numărul SCC este mai mare decât de obicei, pentru vacile proaspete, știți că sunt necesare ajustări pentru vacile aflate în pauză de lactație sau care care se îndreaptă spre perioada de alăptare. În mod ideal, mastita ar trebui contracarată înainte de a deveni o problemă.

Cu bune practici de gestionare a mastitei, puteți reduce numărul de infecții și, de asemenea, puteți detecta cazurile mai devreme, puteți reacționa mai repede și puteți reduce impactul asupra păstorului și asupra calității laptelui.

Combaterea mastitelor cu strategii de hrănire

Mastita continuă să fie o problemă pentru producătorii de lactate, afectând 15-20% din vacile din întreaga lume. De aceea, se poate utiliza controlul mastitei prin strategii de hrănire.

Mastita provoacă pierderi economice din cauza costurilor tratamentului, a pierderilor potențiale de animale și, cel mai important, a laptelui aruncat. Strategiile de management pot avea un impact mare asupra prevenirii mastitei. Cu toate acestea, există dovezi din ce în ce mai mari că nutriția poate avea efecte semnificative asupra sistemului imunitar, afectând astfel rata infecției și severitatea mastitei.

Silozul de slabă calitate afectează negativ sistemul imunitar al animalului. Proteinele și zaharurile supraîncălzite pot ucide celulele albe din sânge, care protejează ugerul. Vacile hrănite cu fân și cereale au o rezistență mai mare la mai mulți agenți patogeni, decât vacile hrănite cu siloz slab fermentat.

Pseudomonas și Proteus pot supraviețui chiar și temperaturilor ridicate produse în siloz. Silozul contaminat cu acești microbi poate fi apoi o sursă de mastită. Chiar și fânul mucegăit și micotoxinele pot distruge celulele albe din sânge și, prin urmare, pot slăbi sistemul imunitar.

Utilizarea lucernei și a leguminoaselor

Leguminoasele, în special lucerna, sunt bogate în substanțe estrogenice, a căror concentrație variază în funcție de maturitatea plantelor. Transformarea acestor leguminoase în siloz nu reduce proprietățile estrogenice care sunt responsabile pentru încurajarea mastitei.

Aportul unei cantități mari de leguminoase estrogenice încurajează dezvoltarea prematură a țesutului uger și, de asemenea, crește incidența mastitei de mediu. La rândul său, nautul este vedeta multor rețete. Recent, un studiu al doctorului Peiqiang Yu și colab. a arătat potențialul leguminoaselor, ca hrană pentru bovine.

Energia dietetică

Se sugerează ca vacile care suferă de mamită să fie hrănite cu cantități reduse de concentrate. Într-un studiu efectuat pe 1.038 de vaci de primă lactație și 572 de vaci de lactații succesive, s-a raportat că, atunci când rațiile pe bovină conțineau 25% concentrate, mai degrabă, decât 40%, incidența mastitei era de 7%, comparativ cu 36%, pentru vacile de primă lactație, și 19%, față de 37%, pentru alte vaci.

Același studiu a comparat, de asemenea, niveluri diferite de energie în rații. O rație cu un conținut ridicat de energie a avut șanse crescute de mastită în prima lactație, în timp ce a avut efectul opus asupra vacilor uscate.

Suplimentul de proteine

Răspunsul imun poate include producerea de anticorpi și proliferarea celulară, ambele necesitând proteine. În sprijinul acestei opinii, s-au obținut efecte benefice asupra funcției imune, atunci când vacile infectate au fost perfuzate cu 300 gr. de glutamină pe zi. Cu toate acestea, se susține că deficitul de proteine ​​este de scurtă durată deoarece:

1. Aportul de proteine ​​la vaci poate fi crescut cu ușurință, prin creșterea concentrației de proteine ​​din dietă și

2. Rezervele de proteine ​​din corpul labil se epuizează rapid. Odată epuizate, producția de lapte va scădea, pentru a se potrivi cu aprovizionarea cu proteine.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2