301
Producătorii de brânză Parmigiano Reggiano și Grana Padano din Italia și-au unit forțele pentru a se opune sistemului de etichetare nutrițională Nutri-Score, la nivel european, după cum notează European Supermarket Magazine.
Sistemul atribuie o culoare (de la verde la roșu) și o literă (de la A la E) produselor alimentare, pe baza unui algoritm care ia în considerare conținutul de calorii, grăsimi și zahăr.
Cele două consorții producătoare de brânzeturi susțin că acest sistem este atât „înșelător”, cât și „înșelător”, întrucât consumul efectiv de produse de către consumatori nu corespunde cantității de la baza algoritmului.
De asemenea, au subliniat că sistemul nu ia în considerare echilibrul dintre produsele alimentare din dieta unui individ și nici caracteristicile organoleptice generale ale produsului în sine.
În special, brânzeturile sunt penalizate pentru prezența grăsimilor, neglijând faptul că furnizează numeroși nutrienți esențiali, precum calciu, acizi grași funcționali, vitamine liposolubile și aminoacizi esențiali, care sunt cruciale pentru o dietă sănătoasă și echilibrată.
În opinia celor două consorții, sistemul Nutri-Score, bazat pe informații generice, „își trădează scopul final, adică să garanteze alegeri sănătoase, echilibrate și corecte din punct de vedere nutrițional”.
În luna aprilie a acestui an, un europarlamentar spaniol a declarat că produsele cu DOP (Denumire de origine protejată) și IGP (Indicație geografică protejată), inclusiv multe produse mediteraneene, nu ar trebui incluse în etichetarea Nutri-Score obligatorie a Comisiei Europene.
Conform Nutri-Score, Parmigiano Reggiano și Grana Padano ar fi clasificate ca portocalii. Cu toate acestea, o farfurie de paste cu 80 de grame de paste, 20 de grame de ulei de măsline extravirgin și 20 de grame de brânză tare DOP ar fi, în ansamblu, verde.
Potrivit celor două consorții, aceste neconcordanțe nu iau în considerare cantitățile reale de brânză consumate și le pedepsesc nedrept fără un motiv obiectiv, devalorizând imaginea atât a lui Grana Padano, cât și a lui Parmigiano Reggiano.
Aceștia au solicitat tuturor producătorilor de excelențe italiene DOP să sprijine inițiativele lansate de guvernul italian împotriva acestui sistem de etichetare.
În 2020, Grana Padano a înregistrat o creștere a producției, exporturilor și consumului, în pofida pandemiei COVID-19.