Farm

267

Gripa aviară cotropește Olanda

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Euractiv transmite că detectarea mai multor cazuri de gripă aviară în Olanda a pus Uniunea Europeană în alertă roșie, din cauza posibilității răspândirii în alte părți ale Uniunii, menținând Olanda în „alertă maximă” și pregătind o sacrificare în masă a animalelor.

Gripa aviară este o boală virală extrem de contagioasă, care apare în primul rând la păsările de curte și păsările acvatice sălbatice. Există două tulpini ale virusului; virusuri patogene ridicate sau scăzute, cunoscute sub denumirea de HPAI și respectiv LPAI.

Conform rapoartelor mass-media, această tulpină de gripă aviară extrem de patogenă a fost diagnosticată la o fermă de păsări din Olanda. Diagnosticul vine după descoperirea virusului la două lebede mute sălbatice săptămâna trecută.

O tăiere în masă a 35.700 de animale urmează să fie efectuată acum de Autoritatea Olandeză pentru Siguranța Produselor Alimentare și de Consum, în încercarea de a preveni răspândirea virusului, potrivit unei declarații de pe site-ul guvernului.

Declarația adaugă că există alte nouă ferme de păsări în imediata vecinătate a fermei, care sunt în prezent prelevate și examinate pentru grija aviară. În plus, există și alte 25 de ferme de păsări în zona de 10 km din jurul primei ferme la care s-a constatat boala, iar interdicția de transport a fost aplicată acestei zone.

Riscul pentru creșterea păsărilor comerciale olandeze de infectare cu gripă aviară extrem de patogenă (HPAI) a fost evaluat acum ca fiind ridicat, în special în zonele cu multe păsări acvatice sălbatice, potrivit unei analize efectuate de Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) în această lună.

Birthe Steenburg, secretar general al AVEC, vocea sectorului avicol al UE, a declarat pentru EURACTIV că acest focar ar putea avea repercusiuni grave asupra comerțului.

„Când gripa aviară extrem de patogenă se găsește într-o țară, multe piețe din țările terțe închid carnea de pasăre”, a spus ea, adăugând că Olanda este un mare producător de carne de pasăre.

Acest lucru se datorează acordului bilateral pe care îl au statele membre cu țările terțe, care necesită un certificat veterinar care să confirme că țara de origine nu prezintă gripă aviară.

Cu toate acestea, în conformitate cu legislația UE, comerțul este încă posibil în interiorul UE, cu condiția ca carnea să provină dintr-o zonă în afara razei de 10 km a focarului. Ea a adăugat că toată lumea este acum foarte alertă cu privire la posibilitatea răspândirii virusului.

Ca răspuns la știri, o serie de țări din UE au emis declarații privind riscul și au început să pună în aplicare măsuri preventive. În Marea Britanie, riscul de gripă aviară a fost ridicat de către Departamentul pentru mediu și afaceri rurale (DEFRA), în timp ce Irlanda și Franța au dat de asemenea un semnal de alarmă.

În Marea Britanie, riscul de gripă aviară a fost ridicat la mediu de către Departamentul pentru mediu și afaceri rurale (DEFRA), în timp ce Irlanda și Franța au dat de asemenea un semnal de alarmă.

Acest lucru se datorează faptului că, în această perioadă a anului, păsările sălbatice care pot transporta virusurile gripei aviare migrează în mod tradițional de-a lungul căii aeriene din Atlanticul de Est din părțile mai reci ale Europei de Nord și de Est în țările Europei de Vest, inclusiv Irlanda.

Ca atare, ministrul irlandez al Agriculturii, Charlie McConalogue, a subliniat necesitatea de a revizui practicile de biosecuritate, pe măsură ce trecem acum la o perioadă de risc mai mare pentru gripa aviară. Și Franța și-a intensificat măsurile de supraveghere și prevenire ca răspuns la știri din cauza temerilor pe care le-ar putea răspândi.

Epidemia 2016/2017 de HPAI a fost cel mai mare focar înregistrat până în prezent în UE în ceea ce privește numărul de focare de păsări de curte, răspândirea geografică și numărul de păsări sălbatice moarte.

Nu există dovezi care să sugereze că gripa aviară poate fi transmisă oamenilor prin consumul de produse avicole contaminate.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2