284
Un grup de oameni de știință ruși a efectuat o cercetare de-a lungul genotipului rasei de vacă Simmental, pentru a descoperi o modalitate promițătoare de îmbunătățire a calității laptelui, informează DairyGlobal.
Potrivit sursei citate, Kappa-cazeina determină conținutul de proteine din lapte și capacitatea de coagulare a acestuia, ceea ce înseamnă că textura, mirosul și gustul brânzei depind, de asemenea, de această expresie genetică.
Oamenii de știință de la Centrul Științific Federal Siberian și Universitatea Agrară de Stat din Novosibirsk au cercetat dacă genotipul rasei de vacă Simmental ar putea fi ajustat pentru a spori productivitatea.
Potrivit Galinei Goncharenko, cercetător principal, kappa-cazeina este reprezentată de 3 genotipuri: AA, AB și BB. În condițiile adecvate de hrănire și bunăstare, acesta din urmă asigură calitatea înaltă a laptelui obținut. Acest genotip este prezentat frecvent la rasa Simmental, deși ar putea exista destul de multe animale cu genotipul dorit într-o turmă și mult mai puțin în alta.
O posibilă explicație a acestui fenomen este că în zilele noastre este greu să găsești vaci Simmental pure. Sunt adesea încrucișate cu rasele roșu-alb și Holstein. Se crede în mod obișnuit că această abordare crește randamentul laptelui, dar se dovedește că Holstenizarea ar putea afecta negativ genotipul, a spus Goncharenko.
"Am studiat modul în care Holsteinizarea afectează apariția a două gene asociate cu principalii indicatori de calitate ai laptelui. Acestea sunt kappa-cazeină și beta-lactoglobulină, o genă asociată cu conținutul de grăsimi și proteine din lapte. După încrucișarea în prima generație, frecvența apariției genotipurilor dorite pe ambele gene a scăzut cu 6-8% ", a spus Goncharenko.
Nikolai Kochnev, doctor în științe biologice, a subliniat că studiul are o mare importanță, deoarece orice fermă își propune să crească productivitatea vacilor, dar producțiile mari de lapte nu ar trebui să conducă neapărat la o pierdere a calității. Având în vedere acest lucru, oamenii de știință intenționează să stabilească dacă nivelul producției de lapte va scădea dacă proporția de apariție a genotipului dorit în generații este crescută.
Am obținut date de la 200 de animale și am constatat că există o asociere între prezența genotipului BB de kappa-cazeină și producția mare de lapte. Este prea devreme pentru a trage concluzii finale, deoarece lucrarea este pregătită doar pentru publicare ", a spus Nikolai Kochnev.
Cu toate acestea, studiile preliminare au arătat că vacile cu genotipul BB produc lapte cu un conținut mai ridicat de proteine și grăsimi, care se potrivește mai bine pentru producția de brânză. Oamenii de știință siberieni efectuează în prezent teste pe 3 grupe de animale cu genotipuri de cazpină kappa AA, BB și, respectiv, AB. Nivelul producției de lapte este comparat la diferite perioade ale vieții, începând cu prima muls. Criteriile de comparație sunt producția zilnică și săptămânală de lapte, conținutul de proteine și grăsimi din lapte și alți indicatori.
Oamenii de știință au susținut că este posibilă creșterea frecvenței genotipului BB la populația de animale din rasa Simmental deja în generația următoare prin selectarea taurilor de reproducție cu variațiile de reproducere dorite.
Noile descoperiri ar putea fi foarte benefice pentru industria brânzeturilor rusești. Numeroase rapoarte au indicat faptul că nivelul calității brânzeturilor pe piața rusă s-a deteriorat, deoarece companiile rusești păreau incapabile să ofere produse de o calitate similară celor importate anterior embargoului. Într-o oarecare măsură, acest lucru este asociat cu o calitate slabă a laptelui.
De exemplu, Mika Koskinen, directorul general al filialei ruse Valio, s-a plâns că cel mai bun lapte disponibil în Rusia nu corespunde standardelor europene de lapte de cea mai înaltă calitate. În momentul embargoului alimentar, Valio importa în primul rând lapte crud din Uniunea Europeană către fabricile sale rusești.