Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) a comunicat ieri că prin sistemul rapid de alertă s-a anunţat că în Germania s-a descoperit carne de curcan, din România, tratată cu antibiotice, noteazî Evenimentul zilei. „Sistemul rapid de alertă este folosit de autorităţile sanitar-veterinare din statele europene, ca să comunice când au descoperit o problemă. Zilnic, vin mii de sesizări. Unele sunt chiar retrase. E oarecum hazardat ca ANSVSA să facă un astfel de anunţ. Riscul este să ne pierdem nu doar piaţa externă, ci şi pe cea locală”, a spus pentru EVZ o sursă din partea autorităţilor. Vestea a stârnit o reacţie dură din partea crescătorilor de păsări, care se întreabă cum a ajuns România să fie învinuită. Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), spune că lotul cu carne de curcan a ajuns din România în Germania prin intermediul unui trader. „Traderul a vândut carnea unui procesator, care însă cumpără de la mai mulţi producători”, a explicat el pentru EVZ. Lotul ar fi fost de 20 de tone, în timp ce un procesator de talie medie prelucrează mii de tone, lunar. „Ajunsă pe raft, carnea de curcan poartă eticheta procesatorului. De unde se ştie originea primară, când au trecut şapte luni de când lotul a fost exportat şi procesat, laolaltă cu carne provenită din alte surse ”?, se întreabă Van. Reprezentanţii crescătorilor de păsări spun că ANSVSA nu a depistat în ultimele luni prezenţa unor antibiotice în carnea de curcan. Acestea nu se administrează în mod uzual, ci doar dacă a fost depistată o boală sau există suspiciunea de boală. „ANSVSA a fost auditată în luna februarie 2013 de către Comisia Europeană şi i-au fost validate rezultatele din 2012, pe capitolul reziduuri, la peste 5000 de probe analizate”, scrie într- un comunicat UCPR. Circuitul urmat de carnea de curcan reaminteşte de „filiera” cărnii de cal, scandalul de luna trecută. Şi acolo carnea ajunsese în Marea Britanie prin intermediul a mai mulţi traderi, din Cipru, Olanda, cât şi a unui procesator din Franţa. În cele din urmă s-a descoperit că în România carnea de cal fusese etichetată corect şi producătorii nu au încercat să o vândă drept carne de vită. (Mai multe, pe www.evz.ro)