Farm

220

Impactul rozătoarelor asupra producției din fermele de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Rozătoarele sunt atrase în special de fermele unde este disponibil accesul ușor la hrana animalelor. Care este impactul asupra unei ferme lactate? Un studiu în acest sens a fost publicat de DairyGlobal sub semnătura cercetătorului Dr. Salah Hamed Esmail, de la Universitatea din Copenhaga.

O cantitate imensă de daune

Rozătoarele sunt cele mai răspândite în fermele situate în apropierea câmpurilor de culturi arabile. Populația lor poate crește în perioadele foarte reci sau calde ale anului în timp ce se mută în zona fermei, căutând protecție împotriva condițiilor climatice nefavorabile.

Sunt atrași în special de fermele unde este acces ușor la hrana animalelor. Prea multe resturi sau gunoi la o fermă este, de asemenea, un factor care contribuie la prevalența rozătoarelor.

O cantitate imensă de daune unei ferme poate fi cauzată de invazia rozătoarelor, cu excepția cazului în care sunt implementate cu atenție programe eficiente de control.

Populația de rozătoare la o fermă

Pentru a evalua potențialele daune ale rozătoarelor la o fermă, este important să se estimeze populația de rozătoare care, la rândul său, ajută la luarea dispozițiilor necesare pentru controlul problemei. Există multe abordări ale estimării populației, dar în condiții practice de fermă, este posibil să se estimeze pur și simplu populația de rozătoare pe baza unei evaluări vizuale. Prezența materiilor fecale proaspete, a pistelor și a vizuinelor poate fi, de asemenea, indicativă a populației și a activității de rozătoare.

Rozătoare și facilitățile agricole

Datorită activităților de îngropare și roșire a rozătoarelor, acestea pot submina fundațiile și pot distruge ușile, perdelele, firele electrice, cablurile telefonice, alimentatoarele din plastic și băuturile. De asemenea, rozătoarele deteriorează conductele din plastic, interferând cu alimentarea cu apă.

În mod similar, acestea deteriorează materialele izolante și, prin urmare, afectează temperatura și umiditatea optimă din casă. Rozătoarele nu mănâncă neapărat obiecte atât de dure. Mai degrabă, au tendința de a-i roade pentru a ascuți și a menține lungimea normală a dinților lor în continuă creștere, care altfel ar crește până la 10-15 cm lungime.

Rozătoare și pierderile de furaje

Având ocazia, un șobolan de 250 gr își poate mânca greutatea în furaje în fiecare zi. Aceasta înseamnă, de exemplu, că o fermă cu o populație totală de doar 50 de șobolani poate pierde cu ușurință tone de furaje în fiecare an.

În tabelul 2 sunt prezentate pierderile economice care sunt atribuite risipei furajelor de către rozătoare. Un șobolan poate contamina de 10 ori cantitatea de hrană pe care o consumă cu excrementele, urina și părul. Un șobolan produce 25.000 de excremente pe an, un șoarece 17.000. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, peste 2 miliarde de dolari SUA în furaje sunt distruse de rozătoare în fiecare an.

Rozătoarele și sănătatea animalelor

Rozătoarele sunt recunoscute ca purtătoare de cel puțin 45 de boli, inclusiv salmoneloza, pasteureloza, leptospiroza, trichinoza, toxoplasmoza și rabia. Șoarecii și șobolanii pot transporta pe picioare organisme cauzatoare de boli, crescând astfel răspândirea bolilor, ceea ce duce la următoarele pierderi economice și de producție:

• Creșterea costurilor veterinare

• Costuri crescute de înlocuire

• Creșterea ratei totale de sacrificare

• Scăderea producției de lapte

• Scăderea valorii sacrificării

• Reducerea eficienței alimentării

• Pierderea comercializării animalelor de vânzare

• Eliminarea prematură a animalelor clinice sau infectate

• Sensibilitate crescută la alte boli și posibile probleme de reproducere

• Pierderea investiției într-un stoc tânăr care a fost infectat sau expus de la naștere

Controlul rozătoarelor

Există 2 aspecte generale ale controlului rozătoarelor:

1-Uciderea rozătoarelor

Rodenticidele, cum ar fi warfarina, pindona și difacinona, sunt utilizate în mod obișnuit pentru combaterea rozătoarelor. Acești compuși sunt disponibili în diferite formulări pe bază de cereale care pot fi administrate rozătoarelor sub formă de masă liberă sau sub formă de pelete.

Pentru utilizarea eficientă a rodenticidelor, acestea trebuie plasate numai în locuri cu activitate normală a rozătoarelor, indicată de prezența fecalelor proaspete sau a altor semne.

2-Capcana

Capcana poate fi, de asemenea, o abordare eficientă a controlului rozătoarelor. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile în care răspândirea agenților de boală din carcasele de rozătoare ascunse este îngrijorătoare.

Capcana poate duce la o reducere de până la 60-70% a populației de rozătoare, cu condiția să existe un număr adecvat de capcane și să se împiedice accesul la hrana animalelor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2