News

101

LegislaȚie: din 2013 se introduce Ștampila de calitate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

(Agerpres) Incepand de anul viitor, produsele alimentare romanesti de traditie vor putea obtine stampila de calitate, daca producatorii se vor inregistra in sistemul de certificare a calitatii produselor alimentare, respectiv in Registrul National al Calitatii Produselor.

Propunerea se poate concretiza printr-un nou proiect initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in parteneriat cu industria alimentara din Romania. Am discutat cu reprezentantii industriei alimentare romanesti si sunt de acord sa avem un standard de calitate pentru produsele agricole si produsele alimentare, unde se va putea inregistra, benevol, orice producator care doreste recunoasterea calitatii produsului propriu. Sunt produse din carne facute inca din anii '60, de foarte buna calitate si cu un gust exceptional, dar pentru care in momentul de fata costurile sunt ridicate. Avand aceasta stampila de calitate, consumatorul vede ca este un produs mai deosebit si merita sa dea un ban in plus, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu. Prin acest proiect, MADR vizeaza infiintarea Registrului National al Calitatii Produselor (RNCP) si acordarea marcii pentru Produs National de Calitate. Reprezentantul MADR a precizat ca actualul proiect de act normativ nu are nicio legatura cu controversatul proiect privind Registrul Industriilor Alimentare (RIA), subliniind ca acesta din urma a fost o mare greseala intrucat nu era in conformitate cu normele europene. Potrivit acestuia, toti operatorii economici din Romania care desfasurau activitati in domeniul producerii si comercializarii produselor alimentare aveau obligativitatea inregistrarii in acest registru, altfel riscand sa isi piarda dreptul de a mai comercializa produsele pe piata. RIA a fost o mare gafa pentru ca intra in contradictie cu ceea ce se intampla la nivel european. Practic, nu-l poti obliga pe producator sa iti dea reteta, adica ceea ce pune in produs, ci doar sa scrie pe produs ce contine acesta. Este responsabilitatea lui. Daca m-a otravit intra el in puscarie. Noi avem o institutie la nivel national - ANSVSA - care verifica siguranta alimentelor, insa ceea ce se pune intr-un produs este in responsabilitatea producatorilor, a mentionat Achim Irimescu. Noul proiect privind introducerea unui standard de calitate a fost bine primit de industria alimentara, in prezent documentul fiind in discutii la nivel tehnic. Printre produsele cu calitate certificata s-ar putea regasi salamul de Sibiu, sunca de Praga, salamul Victoria, mai multe sortimente de pastrama sau de paine, toate fiind produse de traditie in Romania.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2