FarmNews

961

Managementul nutriției purceilor nou-născuți

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Primele ore din viața unui purcel sunt critice pentru supraviețuirea acestuia. Această realitate impune câteva măsuri obligatorii pentru a asigura sănătatea purceilor nou-născuți, măsuri care vizează reducerea mortalității precoce a purceilor  și creșterea greutății la momentul când aceștia vor fi înțărcați.

Vulnerabilitate ridicată   De ce sunt purceii nou-născuți atât de vulnerabili, chiar dacă sunt alăptați? Realitatea este că purceii nou-născuți sunt ”slab echipați” pentru a păstra căldura imediat după naștere dar și pentru că rezervele de energie necesare pentru a produce căldura corpului (glicogen stocat în ficat) sunt limitate. Potrivit Thepigsite.com, această combinație de factori care duce la pierderea temperaturii purceilor este cauzată din următoarele motive:  

  • Dimensiunile mici înseamnă că nou născutul pierde foarte repede căldura.
  • Lipsa de grăsime brună ( sursă de căldură internă)
  • Grăsime mică la suprafață și lipsa părului (fără izolație)
  • S-a născut umed, din cauza fluidelor de la naștere

  Purcei sunt de asemenea născuți fără imunitate și aceasta se poate obține la scurt timp după naștere, prin administratrea de colostru. Un minim de 100 ml de colostru per kilogram de greutate, imediat după naștere, este crucial în primele 16 ore de viață, pentru a furniza energia, nutrienții și anticorpii necesari pentru supraviețuire.   Cum poți ajuta purceii nou-născuți pentru un start bun în viață   Acordarea primelor îngrijiri purceilor nou-născuți este absolut necesară. Imediat după expulzare, fiecare purcel se șterge bine cu o cârpă uscată pentru îndepărtarea mucozităților și a membranei amniotice; prima dată se șterg nările și gura pentru a ușura respirația purcelului. Se secționează ombilicul la 5-6 cm de abdomen, se presează pentru a nu sângera și apoi se pensulează cu tinctură de iod, după care purceii se așază în coș, ladă sau patul cald, dacă maternitatea este prevăzută cu așa ceva. Alăptarea purceilor este obligatorie după cel mult o oră de la începerea fătării, chiar dacă fătarea nu s-a terminat, supraveghind ca toți purceii să sugă. Alăptarea este necesară deoarece colostrul este bogat în gamma-globuline, care protejează purceii contra infecțiilor în primele zile de viață. Pe măsură ce trece timpul de la începutul fătării, conținutul colostrului în gamma-globuline scade rapid. Înainte de primul supt, este necesar să se controleze și să se mulgă fiecare mamelă pentru a elimina primele jeturi, care, fiind foarte bogate în agenți patogeni, sunt dăunătoare purceilor. După primul supt, alăptarea purceilor se face din oră în oră, deoarece aceștia primesc o cantitate foarte mică de lapte la fiecare alăptare. Urmărirea eliminării învelitorilor fetale, care au loc, de regulă, după terminarea fătărilor. Învelitorile fetale, așternutul murdar și eventual purceii născuți morți se îndepartează din boxă.  Este obligatorie tăierea colților purceilor cu un clește de sârmă sau cu foarfeca, pentru a nu răni sfârcurile scroafelor în timpul suptului.   Importanța colostrului în primele ore de viață

  • Colostrul este "primul lapte" și o sursă esențială de energie, substanțe nutritive și imunitate, pentru purcel. Colostrul este obligatoriu pentru dezvoltarea propriului sistem imunitar al purceilor și pentru a avea o performanță optimă de viață.
  • Maximizarea aportului de colostru în primele 6 ore după naștere este vitală: se recomandă administrarea a cel puțin 100 ml de admisie per kilogram de greutate la naștere, în primele 16 ore de viață. De exemplu, un purcel de 1.45 kg ar avea nevoie de un minim de 145 ml colostru.
  • După 24 de ore, este prea târziu pentru că intestinele purceilor nu mai pot absorbi anticorpii care se găsesc în colostru.
  • Colostrul este disponibil doar în primele 12 ore după fătare și după 20 de ore scroafa va fi producătoare de lapte și nu de colostru.

Promovarea managementului   Asigurați-vă că toți membrii personalului  de la fermă sunt conștienți că trebuie să promoveze politica fermei. Practicile trebuie schimbate în bine, dar, dacă personalul nu este atenționat față de aceste schimbări, acesta va reveni la vechile practici. Oride câte ori este posibil, purceii trebuie lăsați cu propriile mame, pentru a evita perturbarea alăptatului în cazul pruceilor nou-născuți.   Starea glandei mamareTrebuie urmărită starea glandei mamare, a felului cum scroafele își alăptează purceii, ba chiar caută să-i omoare; aceștia trebuie supravegheați 1-2 zile, după care, de regulă, scroafa se liniștește și îi primește. Neprimirea purceilor este întâlnită mai frecvent la scrofițe, din cauza fătărilor mai grele. De asemenea, se poate datora sensibilitătii mamelelor afectate de mamită, caz în care este necesar masajul și aplicarea unui unguent calmant. Dacă după fătare scroafele nu au deloc lapte, ele trebuie supuse unui tratament medicamentos. Dacă 1-2 purcei sunt mai slabi și mereu agitați, înseamnă că la sfârcul la care sug aceștia, scroafa nu are lapte sau are lapte insuficient. Acești purcei trebuiesc dați altei scroafe, cu purcei mai puțini, sau alăptați artificial. Pentru păstrarea în viață a purceilor supranumerari (mai mulți decât sfârcurile funcționale ale scroafei) se poate proceda în mai multe feluri: purceii supranumerari se repartizează la o scroafă cu purcei mai puțini, care a fătat în aceeași zi sau cu 1-2 zile înainte; se împart purceii în două grupe inegale; o grupă egală cu numărul sfârcurilor funcționale și altă grupă formată din restul purceilor; cele două grupe se alăptează alternativ din oră în oră; altă soluție ar fi alăptarea artificială cu lapte de vacă a purceilor supranumerari. Așadar, potrivirea numărului de purcei la numărul de tetine va permite fiecărui purcel nou-născut să aibă acces ușor la colostru, după fătare. Acest fapt îmbunătățește ratele de supraviețuire a purceilor și crește șansa purceilor de a atinge cotele normale de creștere. În general, porcii de sex feminin sunt cei mai în măsură să facă față schimbărilor de management. De aceea, trebuie să luați în considerare promovarea ”în cadrul fermei” a purceilor de sx feminin, mai degrabă decât cea a celor de sex masculin, atunci când este posibil. Câteva reguli de bază pentru asigurarea sănătății purceilor nou-născuți:

  • plasamentul acestora în primele 24 de ore de viață;
  • Asigurați-vă că purceii de plasament vor primi colostru devreme, de preferință de la propria lor mamă, sau dacă nu, atunci de la o scroafă care a fătat recent;
  • Dați purceilor mici colostru cald sau glucoză
  • plasamentul se face doar o singură dată, pentru că acesta poate fi în detrimentul nou-născuților;
  • Să n fie mai mulți purcei decât numărul de sfârcuri ale scroafei
  • Plasamentul acestora într-o cameră (lot de purcei) ori de câte ori este posibil,pentru a preveni intrarea purceilor în contact cu alte loturi care au problem de sănătate.

Verificați permanent semnele de sănătate și tratamentul purceilor, conform protocolului veterinar al fermei. Purcei au cerințe termice diferite față de scroafe, iar zona de fluaj oferă mediul necesar pentru purcei, astfel pregătindu-i pentru a utiliza acest domeniu le veți oferi un start bun în viață. Fluajul are un avantaj secundar de a fi o zonă sigură în care purceii pot sta departe de scroafă. (Acest articol va fi publicat în ediția 32 a revistei Fabrica de Carne)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2