234
Potrivit unui comunicat emis de MADR, Adrian Oros, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, a participat în data de 1 septembrie 2020, la reuniunea informală a miniștrilor agriculturii și pescuitului din Statele Membre, Koblenz, R.F. Germania.
Tema discuțiilor a vizat dezbaterea și schimbul de opinii privind ”Lecțiile învățate în urma crizei coronavirusului - rezistența sectoarelor agricole și alimentare, aprecierea alimentelor, a agriculturii și a animalelor”.
Președinția germană a făcut eforturi deosebite pentru ca această reuniune să fie organizată în formatul față în față astfel încât discuțiile să aibă rezultatele așteptate. Pandemia de Coronavirus a generat la nivel mondial o criză fără precedent, situația actuală și consecințele ce decurg din aceasta trebuie să fie clar definite. Criza Covid a demonstrat încă o dată importanța asigurării producției europene de hrană, or reducerea bugetului PAC pentru perioada financiară următoare și introducerea de noi cerințe pentru fermieri nu fac decât să fragilizeze sectorul agro-alimentar european.
În contextul crizei Covid, producătorii din sectorul agro-alimentar au suferit pierderi importante, iar în lipsa unor măsuri urgente de consolidare a sectorului, mulți producători vor da faliment, lăsând piața europeană dependentă de importul unor produse sub standardele UE.
România este profund preocupată de implicațiile multiple, sociale și economice, generate de criza Coronavirus și de identificarea celor mai bune soluții pentru ca fermierii să poată să își desfășoare activitatea în vederea asigurării securității alimentare.
În intervenția sa, Ministrul Oros a subliniat că este imperativ necesar ca legislația privind Politica Agricolă Comună pentru următorul Cadru Financiar să fie adoptată cât mai repede pentru a putea răspunde eficient și din timp provocărilor pe care le întâmpină producătorii noștri. Este desigur importantă și consolidarea capacității de cooperare și asigurare a independenței de consum în condiții de criză, bazate pe norme care să elimine practicile incorecte și disparitățile regionale din economie, prin mecanisme și politici adecvate, inclusiv concurența neloială a produselor importate care nu respectă aceleași standarde.
Ministru Oros a transmis că “atunci când vorbim de „lecțiile învățate” din recenta pandemie COVID-19,” atrage atenția „asupra rolului fundamental al lucrătorilor sezonieri din agricultură care au adus o contribuție semnificativă la menținerea funcționalității lanțurilor alimentare și implicit a pieței interne pe durata acestei pandemii”.
Președinția germană a adus în dezbatere tema comerțului cu animalele vii. Ministrul a declarat că, deși ar fi de dorit să fie cât mai redus, acesta nu trebuie interzis, având în vedere că exportul UE în țări terțe și pe piața unică este deosebit de important pentru fermieri. Totodată, ministrul a susținut necesitatea ca standardele de bunăstare a animalelor să fie respectate pe toată perioada transportului.
Programul reuniunii a inclus și vizite în teren la proiecte de succes din domeniul viticulturii, beneficiare ale noilor tehnologii și inovații din domeniu.