247
După cum informează Casa de avocatură Schoennherr într-un material transmis redacției noastre, o serie de măsuri fiscale au fost introduse în Codul Fiscal prin Legea nr. 239/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Printre cele mai importante modificări aduse de noul act normativ se numără următoarele:
-Angajatorii care suportă costuri cu educația timpurie sau cu funcționarea unităților de educație timpurie aflate în administrarea acestora, pentru copiii salariaților proprii, vor putea beneficia de deducerea respectivelor cheltuieli din impozitul pe profit datorat, fără a putea depăși suma de 1.500 RON/ lună pentru fiecare copil.
-În cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, diferența va fi scăzută, în ordine: din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.
-Angajatorii care investesc în învățământul dual universitar și preuniversitar pot deduce cheltuielile efectuate cu organizarea și desfășurarea acestui tip de educație la calculul impozitului pe profit. Amortizarea mijloacelor fixe deținute și utilizate de către angajatori, precum și a investițiilor efectuate pentru organizarea și desfășurarea învățământului dual universitar și preuniversitar vor fi, de asemenea, deductibile la calculul impozitului pe profit.
-Sumele plătite de angajatori pentru educația timpurie a copiilor salariaților acestora nu sunt considerate venituri din salarii și nu sunt supuse impozitului pe venit.
Legea nr. 239/2020 a fost publicată în publicată în Monitorul Oficial nr. 1041 din 6 noiembrie 2020 și a intrat în vigoare în data de 9 noiembrie 2020.
(Autori: Theodor Artenie-Tax Director și Mara Moga-Paler-Managing Attorney at Law
Head of Employment)