307
Oamenii de știință au anunțat descoperirea unui nou set de markeri genetici detaliați și informații la bovinele africane, asociate cu trăsături valoroase ale exemplarelor din Europa. Trăsăturile valoroase includ toleranța la căldură și secetă, capacitatea de a controla inflamațiile și infestările cu căpușe, și rezistența la boli devastatoare ale animalelor, cum ar fi tripanosomiaza. Tema ni se pare cât se poate de interesantă și importantă, în același timp, mai ales dacă avem în vedere că, din punct de vedere climatic, România se îndreaptă către regimuri termice și pluvionare care sunt lipsite de caracteristicile zonelor temperate.
Amplă implicare știinifică
Potrivit unui comunicat de presă recent, descoperirile, publicate în ediția din octombrie a Nature Genetics, au rezultat dintr-un efort de colaborare pentru a secvența genomică a 172 de bovine indigene, de către oamenii de știință de la Institutul internațional de cercetare a animalelor (ILRI) din Addis Abeba și Nairobi, Universitatea Națională din Seul (Republica Coreea), Agenția de Dezvoltare Rurală (ADR, Republica Coreea), Universitatea din Khartoum (Sudan), Centrul de Genetică și Sănătate a Animalelor Tropicale (CTLGH, Scoția), Universitatea Suedeză de Științe Agricole (Suedia), și Universitatea din Nottingham (Regatul Unit).
Cercetătorii de la aceste presitioase instituții de învățământ au vrut să afle cum, după ce au petrecut mii de ani limitați la o petrecere schimbătoare de subregiuni din Africa, vitele au evoluat rapid în ultimele milenii, cu trăsături care le-au permis să prospere pe toată planeta.
”Credem că aceste cunoștințe pot fi folosite pentru a genera o nouă generație de bovine care au unele dintre calitățile animalelor europene și americane și care produc mai mult lapte și carne pe animal, dar cu mozaicul bogat de trăsături care fac bovinele mai rezistente și fermele mai durabile”, a declarat Olivier Hanotte, om de știință principal la ILRI, profesor de genetică la Universitatea din Nottingham și lider de program la CTLGH, care a condus lucrările la ILRI.
Hanotte și colegii săi s-au angajat într-un fel de ”călătorie în timp genomică” și care, pentru prima dată, le-a permis oamenilor de știință să repete călătoria genetică determinantă, care a făcut vitele africane atât de adaptabile.
Astfel, au descoperit ceea ce co-autorul Steve Kemp, șeful programului LiveGene al ILRI și directorul adjunct al CTLGH, a descris-o ca o ”zguduitură evolutivă”, care a avut loc în urmă cu 750 - 1050 de ani: sosirea raselor de bovine asiatice în Africa de Est, care purtau trăsături genetice care ar face ca vite producție posibilă în medii africane diverse și exigente.
Secvențierea genomului
Activitatea de secvențiere a genomului a dovedit că păstorii indigeni au început să reproducă bovinele asiatice, cunoscute sub numele de Zebu, încrucișându-le cu rase locale de bovine cunoscute sub numele de Taurine.
În special, Zebu a oferit trăsături care să permită bovinelor să supraviețuiască în climele calde și uscate, tipice din Cornul Africii. Dar, traversând cele două tipuri genomice, noile animale care au apărut și-au păstrat, de asemenea, capacitatea taurinelor de a suporta climatul umed, unde bolile transmise de vectori, cum ar fi tripanosomiaza, sunt frecvente.
”Animalele, în special vitele, pot fi controversate, dar fără ele, milioane de oameni din Africa ar fi fost forțați să vâneze animale sălbatice pentru proteine”, a spus co-autorul Ally Okeyo Mwai, un om de știință principal la ILRI, care conduce câștigurile sale genetice africane pentru lactate. program. ”Acest lucru ar fi fost devastator pentru mediul african și diversitatea sa incredibilă de animale sălbatice”.
Sistem durabil pe întreaga planetă
Acum este important să se utilizeze întreaga gamă de dotări genetice naturale, care au făcut bovinele africane atât de rezistente, pentru a satisface în mod durabil cererea crescândă pentru lapte și carne, reducând în același timp impactul negativ al creșterii producției de animale. Pentru multe gospodării, și, în special, pentru cele mai sărace, efectivele de animale în general și vitele, în special, continuă să fie cel mai valoros atu al unei familii.
Acestea oferă o sursă critică de proteine și micronutrienți, alături de venituri, pentru a plăti lucruri precum taxele școlare. De asemenea, oferă gunoi de grajd pentru culturi, iar unele rase de bovine africane pot supraviețui în condiții care nu pot susține culturile alimentare, oferind fermierilor o strategie potențială de adaptare pentru a face față schimbărilor climatice.
”Suntem norocoși că păstorii sunt crescători atât de calificați”, a spus Hanotte, care a adăugat: ”Aceștia au lăsat o foaie de parcurs valoroasă pentru eforturile în desfășurare la ILRI și în alte părți, pentru a echilibra productivitatea animalelor din Africa cu rezistența și durabilitatea celor din Europa sau Statele Unite.
Acum, puteți vedea din studiul genomului bovinelor indigene, că reproducerea pentru adaptarea la mediu a fost cheia producției de animale de succes în Africa”, a spus Kemp. ”Și, acest lucru trebuie luat în considerare în eforturile noastre viitoare, de a dezvolta animale mai productive și mai durabile. Dacă obiectivul este productivitatea pură, ești sortit eșecului”.
”Este important să înțelegem că creșterea animalelor a jucat de mult un rol vital în susținerea sănătății și bogăției comunităților”, a declarat directorul general al ILRI, Jimmy Smith. „Concentrarea pe creșterea pentru reziliență, care a ghidat eforturile din trecut, oferă o piatră de temelie pentru lucrările viitoare, de a stabili o cale durabilă pentru producția de animale din întreaga lume”.