400
Modul de transport folosit la abator, noutatea condițiilor de transport, amestecarea diferitelor grupuri sociale, condițiile meteorologice, densitatea încărcăturii și durata călătoriei au impact fizic sau fiziologic asupra porcilor, se arată într-un studiu publicat de PigProgress.
Proceduri stresante
Manipularea înainte de sacrificare a porcilor cuprinde o serie de proceduri stresante care afectează negativ calitatea cărnii de porc.
Pe de altă parte, îngrijorarea consumatorilor cu privire la condițiile de creștere a porcilor și la calitatea cărnii de porc este în creștere semnificativă în țările dezvoltate.
Prin urmare, evaluarea stării de bunăstare a porcilor în timpul perioadei înainte de sacrificare este de mare importanță pentru a îmbunătăți atributele fizice post-mortem ale cărnii de porc pentru o mai bună acceptare de către consumatori.
Studiul a analizat bunăstarea porcului înainte de sacrificare, factorii de stres și impactul acestora asupra calității cărnii de porc.
Care este bunăstarea înainte de sacrificare?
Bunăstarea înainte de sacrificare a porcului este definită ca impactul diverselor condiții ante-mortem asupra stării fiziologice sau biochimice a porcului.
În perioada de dinaintea sacrificării, diverși factori, cum ar fi interacțiunea om-animal, manipularea, genotipul, nutriția, extragerea hranei și a apei, încărcarea, transportul la abator, descărcarea, instalațiile adecvate de manipulare, experiența anterioară, calificarea manipulatorului, așteptarea în depozit și sacrificarea afectează comportamentul porcului, bunăstarea, productivitatea și, ulterior, calitatea cărnii de porc.
Factori de stres înainte de sacrificare
Manevrarea necorespunzătoare cu animalele care nu sunt familiarizate cu principiile comportamentului animal, cum ar fi zonele de zbor, câmpurile vizuale și instinctele sociale cauzează răni grave și vânătăi la porci.
Modul de transport folosit la abator, noutatea condițiilor de transport, amestecarea diferitelor grupuri sociale, condițiile meteorologice, densitatea încărcăturii și durata călătoriei au impact fizic sau fiziologic asupra porcilor.
Densitatea mare de stocare în timpul transportului și călătoriile lungi cu retragerea alimentelor și a apei duc la pierderi economice uriașe datorate leziunilor pielii, vânătăilor, deshidratării și ratelor mari de deces la sosire.
În plus, în timpul transportului, acumularea de gaze de evacuare și praf de drum combinată cu evacuarea inadecvată a schimbului de gaze provoacă porcii să leșine sau să moară prin sufocare.
Impactul negativ
Metoda de asomare și stresul indus imediat înainte de sacrificare are un impact negativ grav asupra calității cărnii de porc
Răspunsurile comportamentale, cum ar fi vocalizările și agresivitatea, sunt indicatori ai stării slabe de bunăstare a porcilor. În timpul descărcării și de la depozit până la perioada abatorului, manipularea adecvată și cunoașterea aspectelor comportamentale previn efectele negative asupra bunăstării.
La abator, grupurile sociale ar trebui ținute împreună pentru a evita stresul cauzat de lupte, călare sau frică generală de alți porci necunoscuti.
În așezări, factori precum durata odihnei, tratamentul anterioară la sacrificare, cum ar fi transportul, descărcarea și amestecarea, clasele sociale, susceptibilitatea la stres, diferența de vârstă, temperatura, densitatea efectivelor, condițiile climatice și ventilația influențează starea de bunăstare a porcilor.
În plus, metoda de asomare și stres imediat înainte de sacrificare are un impact negativ grav asupra calității cărnii de porc.
Impactul stresului asupra calității cărnii de porc
Stresul de dinainte de sacrificare este legat de aciditate, carne de porc palid, moale și exudativ (PSE), carne de porc închisă, fermă și uscată (DFD), pată de mistreț, vânătăi, tenacitate, umiditate, pierdere la gătit, culoare cu două tonuri, păstrarea apei capacitate, textura și râncezirea.
Orice sursă de stres care durează ore înainte de sacrificare reduce glicogenul muscular sub nivelul de prag critic și crește acidificarea. Aciditatea cărnii de porc afectează capacitatea de reținere a apei, frăgezimea și aroma.
Creșterea temperaturii peste intervalul normal de 37,0-39,6°C are ca rezultat carnea de porc PSE, termenul de valabilitate redus și implicații economice negative pentru industria porcină.
În plus, culoarea cărnii de porc are de-a face cu nivelul pH-ului, glicoliza post-mortem, temperatura ridicată și mioglobina. Acesta este un pigment proteic prezent în mușchi. Carnea de porc cu pH ridicat și niveluri scăzute de glicogen este predispusă la culoare închisă.
Densitățile mari de populație scad riscurile de DFD și cărnii de porc mai palide. Cu toate acestea, călătoriile mai lungi de 3 ore sporesc riscul de carne de porc DFD prin epuizare fizică.
În plus, injecțiile cu vitamina D, manevrarea silențioasă, condițiile de transport adecvate și metoda uimitoare îmbunătățesc frăgezimea cărnii de porc. Pe de altă parte, depozitarea peste noapte scade grosimea grăsimii din spate și greutatea mușchilor și crește leziunile severe ale pielii în toate zonele carcaselor.
Uimitor!
Stresul la momentul asomării cauzează glicoliză rapidă post-mortem, acumularea de lactat și ioni de hidrogen și reduce capacitatea de reținere a apei.
Sistemul de asomare cu CO2 scade incidenta echimozei si fracturilor osoase si imbunatateste calitatea carnii de porc intr-o masura mai mare decat asomarea electrica.
Asomarea necorespunzătoare are ca rezultat posibilitatea ca porcii să fie loviți violent în urma comoției cerebrale care, la rândul lor, crește contracțiile musculare și reduce capacitatea de reținere a apei.
Concluzii
Manipularea corectă a porcilor înainte de sacrificare îmbunătățește calitatea cărnii de porc, afectează decizia consumatorilor de a cumpăra carne de porc și crește profitabilitatea industriei porcine.
Prin urmare, este esențial să se efectueze cercetări cuprinzătoare asupra bunăstării porcilor înainte de sacrificare, pentru a oferi proceduri standard de operare adecvate de la fermă la furculiță.