278
Infecția cu coronavirus bovin (BCoV) la viței produce pierderi economice importante pentru industria lactatelor și a cărnii de vită din întreaga lume.
Un agent patogen viral major
Cercetând semnele respiratorii ale infecției, transmiterea, tratamentul și măsurile de control a virusului speciilor, Coronavirusul bovin (BCoV) este descris ca un agent patogen viral major, asociat cu afecțiuni ale tractului respirator și cu probleme de boală enterică la vițelul neonatal.
Virusul este împrăștiat, atât prin secreții respiratorii, cât și enterice, în cantități mari (1 miliard de particule de virus pe ml), timp de până la 14 zile. În consecință, infecția BCoV este transmisă pe cale fecal-respiratorie de la mamă la urmași sau între viței, după cum reiese dintr-un studiu condus de D.r Salah Hamed Esmail, de la Universitatea din Cairo, publicat de DairyGlobal.
De ce vițeii?
Viței se nasc cu un sistem imunitar subdezvoltat. Părțile cheie ale sistemului imunitar al viței sunt prezente, dar la niveluri mult mai mici decât o vacă adultă. Acest lucru înseamnă că sistemul imunitar al vițelului nou-născut este mai lent pentru a răspunde agenților patogeni (bacterii cauzatoare de boli, viruși sau microorganisme) și atunci când se întâmplă, răspunsul este slab.
Sistemul imunitar nu este foarte eficient până când vițelul are două până la patru săptămâni, iar dezvoltarea continuă până când vițelul atinge vârsta de reproducere. Acest lucru lasă vițelul vulnerabil la boli pentru o perioadă semnificativă de timp, la un moment crucial al dezvoltării sale.
Factorii favorizanți ai infecției
Incidența BCoV variază între 15% și 70% în focarele naturale din întreaga lume. Următorii sunt factorii cheie care determină amploarea infecției:
Paritatea: juninciile de la prima lactație produc randamente mai mici de colostru și concentrație mai mică de imunoglobulină (Ig) în colostru decât vacile din al doilea sau ulterior alăptare. Prin urmare, vițeii născuți din aceste juninci sunt mai susceptibili la infecția cu BCoV.
Stresul rece: Stresul rece are efecte negative asupra funcției absorbante de către intestin și, prin urmare, asupra concentrației tuturor claselor de colostru Ig în serul gambei hipotermice.
Sisteme de creștere a animalelor: În cadrul sistemelor de gestionare intensivă adoptate în fermele lactate, există o interacțiune strânsă între viței, deoarece aceste animale sunt crescute și hrănite înlocuitori de lapte lipsiți de anticorpi, în contrast puternic cu fermele de bovine de vită, unde efectivele sunt crescute sub sisteme de gestionare extinsă și viței sunt hrănite direct din laptele barajelor până la împlinirea vârstei de 6 luni.
Infecții respiratorii cauzate de BCoV
Coronavirusul bovin (BCoV) este o cauză importantă a bolilor respiratorii la vițe. Virusul se reproduce în primul rând în epiteliul nazal și traheal și, ocazional, în plămâni, ceea ce sugerează o lipsă de imunitate mucoasă pe termen lung în tractul respirator al vițeilor după infecția cu CoV natural. Semnele respiratorii includ febră, secreție nazală seroasă, strănut, tuse și pneumonie enzootică. Infecțiile cu coronavirus pot fi complicate prin infestarea de paraziți (de exemplu, Cryptosporidia, Eimeria) sau infecții bacteriene (de exemplu, E. coli, Salmonella).
Igiena strictă și transferul pasiv eficient prin dezvoltarea de protocoale bune de gestionare a colostrului sunt critice. Vaccinarea trebuie administrată imediat la naștere, înainte de colostru și posibilă infecție cu virus de câmp, însoțită de utilizarea de antimicrobiene pentru a controla infecțiile secundare bacteriene. În plus, se recomandă ca laptele care conține cantități mari de anticorpi specifici coronavirusului să fie alimentat la viței pentru primele 14 zile de viață pentru a reduce incidența și durata vărsării virale.
În ceea ce privește transmiterea virusului încrucișat, până în prezent, nu se știe dacă coronavirusul bovin poate provoca boală oamenilor din cauza specificului gazdă.
Recomandările OMS
• Animalele bolnave nu trebuie niciodată sacrificate pentru consum, iar animalele moarte ar trebui să fie îngropate în siguranță. Medicii veterinari trebuie să mențină un nivel ridicat de vigilență și să raporteze autorităților veterinare orice eveniment neobișnuit detectat la orice specie de animale prezentă pe piețe.
• Oricine vizitează piețele de animale vii sau piețele de produse animale ar trebui să practice măsuri generale de igienă. De asemenea, trebuie să se acorde atenție pentru a evita contactul cu deșeurile de animale potențial contaminate sau cu lichidele de pe sol sau structurile instalațiilor de pe piață.
• Trebuie evitat consumul de produse de origine brută sau crude. Carnea crudă, laptele sau organele de animale trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente necoapte, conform bunelor practici de siguranță a alimentelor.
Până când se vor afla mai multe despre transmiterea și mutația BCoV, se recomandă practicile de mai sus.