Technologies

227

P.E., vot final: Poți eticheta ”burger vegetal”, ”friptură de soia” etc. Restricții menținute pentru lactate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Parlamentul European a respins toate modificările aduse Politicii Agricole Comune (PAC) care ar fi propus interzicerea utilizării denumirilor de carne pentru produsele alimentare pe bază de plante, oprind  bătălia dezlănțuită între părțile interesate din ultimele săptămâni.

Conform Euractiv, subiectul a fost ridicat în contextul reformei unei porțiuni importante din programul de subvenții agricole al UE, în organizarea comună a piețelor agricole (OCP). Aceasta reglementează producția și comercializarea produselor agricole în Uniunea Europeană, inclusiv alimente de origine animală și vegetală.

Parlamentarii europeni au votat respingerea amendamentului 165, cunoscut drept mama tuturor amendamentelor privind interdicția „veggie burger”, care a fost aprobată de comisia pentru agricultură a Parlamentului European în aprilie 2019.

Amendamentul prevedea că termenii și denumirile legate de carne utilizate în prezent pentru carne și bucăți de carne „vor fi rezervate exclusiv părților comestibile ale animalelor”.

O interdicție similară, dar mai strictă, care a fost inclusă într-un amendament depus de Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, a fost, de asemenea, respinsă.

Parlamentarii europeni au respins, de asemenea, o altă modificare a textului legal propus de grupul socialist (S&D) care ar fi cerut Comisiei Europene să intervină și să ajute la eliminarea oricăror îndoieli cu privire la terminologia utilizată pentru înlocuitorii de carne pe bază de plante.

Amendamentul socialist a propus ca, ca principiu general, denumirile de carne să nu poată fi utilizate pentru alte produse decât carne, cerând executivului UE să furnizeze o listă de derogări pentru denumirile specifice de carne.

Toate aceste modificări ar fi împiedicat companiile alimentare să utilizeze termeni precum „burger”, „friptură” sau „cârnați” pentru a comercializa produse alimentare pe bază de plante în UE.

Amendamentele sunt încă supuse votului final al Parlamentului European asupra întregului pachet PAC, care este așteptat în această după-amiază (23 octombrie).

Organizația consumatorilor BEUC a salutat rezultatul, spunând că Parlamentul European a folosit bunul simț: „Consumatorii nu sunt în nici un fel puși în stare de confuzie de o friptură de soia sau de cârnați pe bază de naut, atâta timp cât este etichetat în mod clar ca vegetarian sau vegan”, a spus Camille Perrin, responsabil cu politica alimentară la BEUC.

Contactat de EURACTIV.com, un purtător de cuvânt al organizației europene de fermieri COPA-COGECA și-a exprimat îngrijorarea că problema este lăsată la latitudinea statelor membre, dacă nu este reglementată la nivelul UE.

Acest lucru, au continuat ei, ar putea crea unele distorsiuni pe piața unică europeană, asigurând diferite standarde în materie de informare și protecție a consumatorilor.

La sfârșitul lunii mai, Adunarea Națională Franceză a dat undă verde finală unei legi care interzice utilizarea denumirilor asociate în mod obișnuit cu produsele alimentare de origine animală pentru comercializarea produselor care conțin proteine ​​pe bază de plante.

Pe de altă parte, Parlamentul European a susținut restricții suplimentare asupra etichetelor lactate pe bază de plante, respingând un amendament care ar fi permis utilizarea descriptorilor, cum ar fi „în stil iaurt” și „alternativă la unt”.

Produsele pe bază de plante, cum ar fi soia și tofu, nu pot fi deja etichetate cu denumiri de tip lactat după o hotărâre a Curții UE din 2017, care a declarat că numai produsele cu lapte „real” în interior pot fi comercializate folosind termenul lapte, unt și iaurt.

„Deputații europeni au protejat cârnații și fripturile pe bază de plante, dar au legat mâinile sectorului lactat deja restricționat pe bază de plante”, a comentat Elena Walden, manager de politici la The Good Food Institute Europe, care promovează dietele pe bază de plante.

Asociația Europeană a Produselor Lactate a salutat respingerea ca „o zi bună pentru produse lactate, pentru consumatori și cetățeni și pentru Europa” într-un tweet după vot. (Foto: Euractiv)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2