News

127

Participare numeroasă la Simpozionul CCIFER

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Numeroși participanti, reprezentând diferitele segmente ale sectorului agricol (producători, procesatori şi furnizori) au participat la seminarul “Trasabilitatea produselor de bază şi disciplina fiscală, instrumente pentru protecţia consumatorului”, organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER), în parteneriat cu Serviciul Economic din Bucureşti, Ambasada Franţei în România, pe data de 24 aprilie 2013. Scopul evenimentului a fost acela de a prezenta publicului aspecte care ţin de trasabilitatea produselor, precum şi aspecte fiscale care au incidenţe asupra sectorului agricol din România. În deschiderea seminarului, atât dl. Karim Kheirat, cât şi dl. Jean-Marc Puppi au subliniat rolul grupului de lucru din cadrul CCIFER  în crearea unei platforme de dialog între agenţii economici din sectorul agricol şi partenerii instituţionali, prin intermediul unor seminarii precum şi prin elaborarea Cărţii Albe a agriculturii in cursul anului 2013. Dl. Viorel Morărescu, Director General Industria Alimentară, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declarat referitor la problema trasabilităţii produselor de bază că : „In contextul mondializării accelerate este nevoie din ce în ce mai mult să se adopte instrumente din ce în ce mai eficace, în cadrul filierei agroalimentare, aşa cum sunt cele prevăzute în « pachetul igiena » existent la nivel european”. De asemenea, au fost subliniate modalităţile de funcţionare ale trasabilităţii, entităţile implicate, precum şi necesitatea acesteia pentru industria alimentară. Prezentarea dlui. Vladimir Mănăstireanu, Preşedinte ANSVSA, a evidenţiat sistemele de control ale ANSVSA care permit pe de o parte ”creşterea continuă a nivelului de protecţie a populaţiei prin consumul de alimente”, iar pe de altă parte „creşterea cunoştinţelor consumatorilor şi dorinţa acestora de informare”. Prezentarea dnei. Sevrine Jacobs, din cadrul Serviciului Economic al Ambasadei Franţei în România a surprins principalele caracteristici ale sistemului de control sanitar din Franţa, aducând informaţii şi  date concrete referitoare la trasabilitatea produselor alimentare, în timp ce dna. Jacqueline Laye a evidenţiat taxele impuse asupra veniturilor agricole ale persoanelor fizice şi juridice. În a doua parte a seminarului, reprezentanţi ai ANSVSA, Guyomarc’h, Carrefour şi  Lloyd’s au participat la o masă rotundă aducând în dezbatere cazuri concrete de derulare a unor procese de trasabilitate, atât pentru produse vegetale, cât şi pentru produse animale. Ideea cheie care a rezultat în urma dezbaterilor şi a câtorva intervenţii din public a fost următoarea: „la momentul actual, statul are un rol de supervizor în procesul de trasabilitate a produselor de bază, operatorul economic fiind cel care are întreaga responsabilitate privind respectarea cerinţelor de securitate alimentară”. Dna. Gabriela Coman a concluzionat : „România este în rândul ţărilor civilizate, care poate da siguranţă consumatorului ”. Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER) reuneşte 357 de companii aderente, care activează în sectoare variate şi în care acestea se poziţioneaza adesea în poziţii de lider. CCIFER are ca misiune dezvoltarea relaţiilor franco-române şi propune o gamă completă de servicii de dezvoltare a afacerilor în România. Grupul de lucru Agricol şi Agroalimentar din cadrul CCIFER are drept obiective dezvoltarea unui dialog între organisme publice şi private, transmiterea de informaţii de actualitate şi dezvoltarea de sinergii între actorii din sectorul agroalimentar.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2