Potrivit Pig333, după ce pesta porcină africană a fost semnalată în Germania, în mai puțin de 48 de ore, exporturile germane s-au oprit, așa că, de atunci, în fiecare săptămână trebuie vândute aproximativ 9.000 de tone în plus de carne de porc în UE.
Piața oficială germană (VEZG), care nu a văzut nicio schimbare de preț, a scăzut cu 20 de cenți / kg de carcasă. Cu efecte retroactive (o altă manifestare a excepționalității din cauza forței majore), această scădere reprezintă o scădere de peste 13%, ceva de neconceput în condiții normale.
În mai puțin de 48 de ore, majoritatea țărilor terțe care primesc carne de porc germană (China, Coreea, Singapore, Japonia etc.) i-au interzis importul. Aceasta este o lovitură foarte grea pentru sectorul german de porc. Guvernul de la Berlin a decis, concomitent cu alte masuri, sa ridice un gard de protectie la granita cu Polonia, pentru a impiedica trecerea mistretilor infectati, pe teritoriul german.
Pentru a măsura amploarea problemei, explicăm că Germania sacrifică aproximativ 1.000.000 de porci în fiecare săptămână. Din această sumă, 30% este destinat exportului (adică echivalentul porcului de la 300.000 de porci). Șaizeci la sută din exporturile de carne de porc din Germania se îndreaptă către teritoriile UE, iar restul, 40%, către țări terțe. Aceasta înseamnă că echivalentul a aproximativ 110.000 de porci nu vor putea fi exportați (deși unele piețe minore vor continua să importe). Rezulta cel puțin 9.000 de tone în plus, care trebuie vândute săptămânal în UE.
Creșterea exporturilor din alte state membre nu poate compensa absența Germaniei din simplul motiv că este imposibil să înghețe mai mult decât ceea ce se face deja. Problema pare gravă - sau foarte gravă - în funcție de modul în care o priviți.
Acum, sunt identificate două potențiale scenarii pe termen scurt, și anume:
Negocierile politice (probabil deja în desfășurare), sunt stabilite la cel mai înalt nivel între Germania și Republica Populară Chineză, cu scopul de a face China să accepte regionalizarea Germaniei. Deoarece Germania este organizată ca stat federal, acest rezultat nu poate fi exclus. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, normalitatea ar fi în curând restabilită.
Situația rămâne așa cum a fost săptămâna aceasta; continuă să fie imposibil pentru Germania să exporte în majoritatea țărilor terțe. În acest caz, pomparea a 9.000 de tone de carne de porc pe o piață deja complet furnizată (piața europeană), săptămână după săptămână, nu ar putea avea nicio altă consecință în afară de prăbușirea prețurilor.
Blocajul care limitează exporturile în afara UE este capacitatea de îngheț. În toată Europa, 101% din capacitatea de îngheț este deja utilizată, dar este imposibil să înghețe mai mult. Golul lăsat de Germania nu poate fi completat de alte state membre (ceea ce ar ajuta la descongestionarea).
Din punct de vedere pur economic, sacrificarea și procesarea porcilor pentru a le vinde în Europa (la prețuri europene) nu este o afacere: se pierde puțin sau mult, în funcție de eficiența și eficacitatea fiecărui abator. Pe de altă parte, sacrificarea și procesarea porcilor pentru vânzare în China este profitabilă. Pe măsură ce săptămânile trec, vom vedea dacă două piețe ajung să fie stabilite în paralel. Suntem pe un teritoriu neexplorat și nicio ipoteză nu poate fi exclusă.
Piața de referință din Spania a scăzut cu 0,004 pe piața de joi. Interpretăm această mișcare banală ca un semn că a început o perioadă de așteptare. Dacă Germania va reuși să facă ipoteza despre regionalizare, totul va fi în regulă. Dacă nu ... scăderea prețului va fi inevitabilă. Să menționăm aici pentru înregistrare că săptămâna viitoare porcii spanioli vor câștiga mai mult de 30 de cenți / kg în viață mai mult decât în Germania. Asta înseamnă aproximativ 30 de euro pe porc. Un adevărat spectacol.
Dacă situația nu va fi rezolvată, tone și tone de carne de porc germană vor ajunge în Spania la prețuri imbatabile. Tensiunea va crește, va deveni din ce în ce mai dificilă vânzarea în Europa, iar prețurile (porci și carne de porc) vor scădea. Este prevăzută o situație aproape dantescă. Să sperăm că bunele birouri ale autorităților germane le vor servi scopului și le vor convinge pe chinezi.
Însă, situația seamănă cu cea dintr-un aforism apocrif: „La ce bun să fii cel mai bun alergător din lume dacă nu știi unde e linia ta de sosire?”