Farm

278

Prevenirea și combaterea infestării masive cu căpușe a animalelor din fermă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Infestarile masive din ultimii ani, impun ca deținătorii de animale să aibă unele informații cu privire la rolul pe care îl au căpușele, ca vectori în transmiterea unor boli grave, la om și animale.

Căpușele trăiesc, de obicei, pe soluri umbrite, umede și adesea se prind de iarba înaltă, de tufișuri, arbuști și crengile joase ale copacilor.

Pajiștile și grădinile pot adăposti căpușe, mai ales cele de la marginile pădurilor și cele din preajma vechilor pereți de stâncă (zone în care trăiesc căprioarele și șoarecii, gazdele primare ale căpușei căprioarelor). Căpușele sunt mici și greu de văzut cu ochiul liber. De exemplu, căpușele tinere (sau nimfele) au dimensiunea unei semințe de mac.

Căpușele sunt paraziți hematofagi (se hrănesc cu sângele gazdelor) și populează o singură gazdă timp de câteva zile, dacă nu sunt îndepărtate. Cele mai multe cazuri apar primăvara și vara (până târziu spre toamnă).

Mușcăturile lor sunt indolore (nu produc durere – de aceea prezența lor nu este simțită de către gazdă). Unele căpușe sunt purtătoare de infecții, iar mușcătura lor poate transmite boli precum: boala Lyme, encefalita de căpușe, febra recurentă, febra hemoragică.

Bolile transmise de căpușe au frecvență mare și mai multe dintre ele, o evoluție foarte gravă la om și animale. Encefalita de căpușe și borrelioza (boala Lyme) sunt două entități morbide a căror incidență în Europa a crescut semnificativ în ultimii ani.

În principal, schimbările climatice au creat un mediu favorabil pentru dezvoltarea căpușelor. Înmulțirea și migrarea lor sunt un pericol pentru întreaga țară.

În transmiterea bolilor prin intermediul căpușelor, pe lângă ”mușcături” (care de fapt reprezintă hrănirea de către aceasta cu sângele gazdei, timp în care transmite și boala), s-a mai semnalat o formă de transmitere identificată și în țara noastră, pe cale alimentară prin consum de lapte crud sau de brânzeturi preparate din lapte crud, provenit de la animale infectate.

Laptele de oaie și capră joacă un rol important în transmiterea infecției. Pot fi infectați toți oamenii, de la copii, la bătrâni, însă incidența infecției crește odată cu vârsta.

Căpușele au nevoie de 3 gazde pentru a se dezvolta de la larvă-nimfă-adult. De pe vegetație sau de la alte animale, căpușele pot ajunge la bovine și ovine unde se localizează în special pe uger, la baza coarnelor, pe coadă și pe membre, iar la câine și pisică, în special în regiunea capului.

Afecțiuni la animale: febră, anemii, paralizii, stări alergice, iar în cazuri grave, moartea animalelor.

Pentru îndepărtarea în siguranță a căpușei înfipte în piele și pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate umană, este recomandat să se apeleze la serviciul medical.

Combaterea căpușelor:

Puteți evita pătrunderea căpușelor în casa dumneavoastră, menținând gazonul și pajiștile cosite, curățând tufele, frunzele uscate și iarba înaltă, depozitând lemnele la distanță de sol. În plus, puteți folosi un spray profesional ce conține insecticid, în lunile mai și septembrie, pentru a evita înmulțirea căpușelor.

Se recomandă deparazitări periodice ale animalelor, cu produse specifice, dar și dezinsecția adăposturilor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2