203
Întrucât Adunarea franceză urmează să voteze pe 28 ianuarie asupra legislației care vizează interzicerea utilizării nitraților în produsele alimentare, Federația tăietorilor industriali (FICT) susține că nu există riscuri pentru sănătate asociate cu utilizarea nitriților la nivelurile recomandate în prezent, informează FoodNavigator.
Dacă va fi adoptat, proiectul de lege (care trebuie apoi să ajungă la Senat), depus de membrii blocului centrist al președintelui Macron, ar însemna o interdicție a adaosului de nitriți și nitrați în șuncă brută, cum ar fi șunca de la Bayonne și Parma, din 2023 și o interdicție pe alte produse din carne, inclusiv șuncă gătită, andouillette, boudin, terină sau rillettes, din 2025.
De asemenea, ar impune, până în 2023, o etichetare clară a cărnii procesate care conține nitriți sau nitrați adăugați, specificând: „Conține nitriți sau nitrați adăugați și care pot promova cancerul colorectal”, precum și cantitatea de aditivi utilizați. Legislația se referă și la aditivii nitrați din bulionele vegetale bogate în nitriți și nitrați.
Legislația propusă a apărut după presiunea Ligii franceze anti-cancer, a grupului de consumatori Foodwatch France și a aplicației nutriționale Yuka.
Conservanții și nitrații sunt utilizați în carnea de porc vindecată pentru a suprima bacteriile dăunătoare și pentru a da culoarea cărnii. Dar grupurile susțin că aditivii E249 (azotit de potasiu), E 250 (azotat de sodiu), E251 (azotat de sodiu) și E252 (azotat) potasiu) - utilizați în special în carnea procesată, cum ar fi cârnații industriali - prezintă un pericol pentru sănătate, care atunci când este ingerat poate contribui la formarea de compuși cancerigeni în stomacul nostru numiți nitrosamine.
Ei susțin că aceste substanțe sunt clasificate ca fiind cancerigeni probabili pentru oameni (categoria 2A) de către Agenția Internațională pentru Cercetare împotriva Cancerului, deoarece promovează dezvoltarea cancerului colorectal. Grupurile - care cer, de asemenea, interzicerea nitraților în produsele alimentare din întreaga Europă în ansamblu - estimează că nitrații din carnea gătită cauzează în fiecare an aproximativ 4.000 de cazuri în Franța.
Dar FICT, care reprezintă 300 de companii de delicatese din Franța, a numit aceste afirmații „nejustificate”. Acesta menționează cea mai recentă evaluare a riscului de nitrați adăugați în alimente de către Autoritatea Europeană pentru Standarde Alimentare, care a concluzionat că nivelurile de siguranță existente pentru nitriți și nitrați adăugați în mod intenționat la carne și alte alimente sunt suficient de protejante pentru consumatori.
Aportul zilnic acceptabil (ADI) curent pentru nitrați este de 3,7 miligrame pe kilogram de greutate corporală pe zi (mg / kg greutate corporală / zi). Nivelul sigur pentru nitriți a fost restabilit la 0,07 mg / kg greutate corporală / zi, aproape de ADI puțin mai conservator existent de 0,06 mg / kg greutate corporală / zi.
ANSES, în avizul său din 2011, a considerat că aportul de nitriți în conformitate cu reglementările nu constituie o problemă de sănătate publică. Mai mult, Académie de l'Agriculture de France a publicat un raport în noiembrie 2020 în care a concluzionat că „riscul suspectat de creștere a cancerului colorectal legat de utilizarea nitriților ca aditivi în mezeluri la dozele autorizate prin regulamentul nr. „nu este stabilit științific prin studiile toxicologice și epidemiologice disponibile astăzi”. ”
„Astăzi, toate evaluările științifice colective oficiale confirmă faptul că nu există niciun risc asociat cu utilizarea nitriților la dozele utilizate în mezeluri”, se arată într-o declarație FICT.
Acesta a adăugat că măcelarii luau măsuri pentru a reduce aditivii și nitrații din produse.
„Conștienți de faptul că consumatorii doresc mai puțini aditivi în alimente și mai puțini nitriți în carnea de delicatese, companiile de produse alimentare își continuă eforturile de ani de zile prin reducerea voluntară a aditivilor cu 50% și a nitriților cu 20% în 2020 (după o primă reducere de 20% în 2016 comparativ cu regulamentele), adică în medie mai puțin de 100 de miligrame pe kilogram de mezeluri în loc de 150 mg / kg autorizate de reglementări. De aceea vrem să restabilim adevărul și să încântăm în continuare francezii cu produse sănătoase și delicioase.
Ophélia Bierschwale de la Yuka, a declarat pentru FoodNavigator: „Sperăm cu adevărat că nitriții vor fi interziși treptat în Franța, dar nu putem prezice rezultatele acestui vot. Din păcate, presiunea exercitată de producătorii de carne de delicatese (care sunt puternic împotriva acestei retrageri) este destul de importantă. ”