298
AllAboutFeed informează că studiile preliminare efectuate de Universitatea Agrară de Stat din Rusia au arătat potențialul ridicat al produselor apicole, inițial propolisul, ca alternativă la antibiotice.
Efecte benefice
Propolisul este o rășină gelatinoasă, galben pal, făcută de albine. Este cunoscut pentru efectele sale antibacteriene, antiparazitare, antiinflamatorii, antiseptice și antioxidante.
Se estimează că propolisul conține aproximativ 200-300 de compuși naturali. Proprietățile sale biologice și farmacologice se datorează în principal prezenței unui număr mare de polifenoli, inclusiv flavonoide, triterpene, esteri ai acizilor fenolici, cum ar fi ferulații și cafeații, acizii aromatici, acizii diterpenici și lignanii.
Potrivit oamenilor de știință, aceștia lucrau la noi aditivi pentru hrana animalelor care vizează stimularea sistemului imunitar al animalelor și păsărilor de curte.
Produsele apicole, aditivi pentru hrana animalelor
O serie de cercetări axate pe evaluarea impactului produselor apicole, inclusiv propolisul, lăptișorul de matcă, omogenatul de dronă al albinelor, extractul de molie de ceară și pâinea de albine au arătat că utilizarea lor în hrana animalelor „a activat mecanismele de status imunocelular, hormonal și biochimic” la animale. , întărindu-le răspunsul imunitar, au spus oamenii de știință.
„Relevanța și unicitatea acestor descoperiri constă în faptul că microorganismele nu se obișnuiesc cu produsele apicole biologic active, așa cum se întâmplă, de exemplu, cu antibioticele”, a spus Ramziya Mannapova, unul dintre autorii studiului.
Mannapova a adăugat că aditivii pentru furaje pe bază de propolis sunt probabil să fie la mare căutare în complexele industriale de animale și păsări din Rusia, precum și în rândul fermierilor din curte.
„Noi aditivi conceputi pentru stimularea sistemului imunitar al animalelor pe baza de produse apicole vor avea un efect pozitiv asupra sigurantei si productivitatii animalelor si pasarilor”, au spus oamenii de stiinta.
Funcția de îmbunătățire a creșterii
Studiile publicate anterior au sugerat că propolisul are un potențial de creștere a funcției. O cercetare efectuată de un grup de oameni de știință chinezi în 2004 a arătat că puii de carne hrăniți cu 0,1% propolis au avut o creștere a greutății corporale cu 2,03%, comparativ cu martorii.
În timpul unui alt studiu, publicat în International Journal of Poultry Science, greutatea și creșterea zilnică în greutate a puilor de carne au crescut semnificativ după suplimentarea alimentară cu propolis la 50.100, 150, 200 sau 250 mg/kg. Aportul de hrană și FCR au fost îmbunătățite statistic la puii hrăniți cu diete suplimentate cu 250 sau 400 mg propolis/kg.
De asemenea, propolisul pare să mărească rezistența la mulți factori de stres la unele specii de păsări. În mai multe studii, adăugarea de propolis a îmbunătățit creșterea în greutate la puii de carne stresați la căldură și expuși la plumb.