268
Cererea globală de carne de porc a revenit, după întreruperea Covid-19, totuși, pe multe piețe asiatice, oferta rămâne limitată, ceea ce duce la creșterea bruscă a prețurilor la carne de porc. Și care este viitorul marilor exportatori de carne de porc? Acestea sunt câteva dintre subiectele cheie din actualizarea trimestrială a Rabobank.
Dezechilibrul va susține cererea și în T4
Banca globală a agroindustriilor, Rabobank, a raportat că acest dezechilibru continuă să susțină cererea puternică de export din restul lumii, ducând la valori brute mai mari ale cărnii de porc. La nivel global, capacitatea procesorilor de a răspunde rămâne limitată de disponibilitatea forței de muncă, care limitează capacitatea și eficiența ambalatorului, în timp ce noile focare de pestă porcină africană (PPA) din Europa reprezintă un obstacol suplimentar.
Datorită creșterii costurilor furajelor, a tendințelor economice mai slabe și a creșterii mai lente a exporturilor, pe măsură ce China își reconstruiește oferta internă de porc, producătorii de porci se confruntă cu o perspectivă provocatoare. În analiza sa, Rabobank a scris: „Pe măsură ce China își restabilește producția internă de porc și se îndepărtează treptat de piața globală, exportatorilor le va fi greu să găsească piețe alternative pentru aceste volume.
China: 40% din importurile globale de carne de porc
Importurile record de carne de porc chineză, precum și creșterile de două cifre ale livrărilor către alte țări asiatice afectate puternic de ASF au menținut avioanele industriei mondiale de carne de porc încă din 2019.
Christine McCracken, analist senior - proteine animale la Rabobank, a declarat: „Cererea asiatică mai puternică a fost extraordinar de oportună, deoarece a contribuit la compensarea cererii interne pierdute și a exporturilor mai slabe din cauza Covid-19. Odată cu această schimbare, China reprezintă acum peste 40% din importurile globale de carne de porc, de peste 4 ori mai mari decât cel mai apropiat concurent ”.
Cu toate acestea, pe măsură ce China își restabilește producția internă de porc și se elimină încet, dar sigur de pe piața globală, exportatorii se vor confrunta cu o nouă provocare de a găsi noi piețe pentru aceste volume. McCracken a adăugat: „De la izbucnirea inițială a ASF în 2018, China s-a deplasat agresiv pentru a restabili aprovizionarea locală și vede deja o revenire a disponibilității interne. Se așteaptă ca producția chineză de porc să se normalizeze până în 2024, ceea ce va lăsa o surplus de aprovizionare globală. ”
UE-27 + Marea Britanie și efectele ASF în Germania
După descoperirea ASF la mistreții din Germania, în septembrie, piețele de porci au scăzut brusc. Interzicerea comercială a exporturilor de carne de porc din Germania impune o redistribuire a cărnii de porc în UE și creează o întrerupere suplimentară a lanțului de aprovizionare. Este probabil ca exportatorii din Țările de Jos, Danemarca și Spania să beneficieze, în timp ce producătorii germani vor vedea probabil o întrerupere prelungită a pieței.
Pentru a compensa parțial pierderea exporturilor germane, Rabobank se așteaptă să vadă exporturi mai puternice de pe alte piețe ale UE, deși capacitatea lor de a transfera producția pentru a îndeplini aceste oportunități pe piața de export este relativ limitată pe termen scurt. Rabobank se așteaptă ca, în 2021, producția de carne de porc în UE-27 și Marea Britanie să fie ușor de la o scădere ușoară, în funcție în mare măsură de ceea ce se întâmplă cu interdicțiile de import pentru carne de porc germană în următoarele luni.
SUA: Prețurile porcilor sunt în creștere bruscă
Deoarece rămâne o dovadă limitată a stocurilor acumulate, în timp ce interesul ambalatorului rămâne ridicat, prețurile la porcine cresc în mod semnificativ în SUA. Prețurile cărnii de porc sunt, de asemenea, mai mari (+ 22% de la o lună la alta) la cererea puternică cu amănuntul și o revenire a vânzărilor la export, care au contribuit la creșterea valorilor.
Rabobank se așteaptă ca lunile de reveniri dezamăgitoare să conducă la o contracție modestă a turmei în 2021. Peste vară, exporturile de carne de porc din SUA au încetinit dramatic (+ 3,1% de la an la an), deoarece cererea de pe piețele cheie din Coreea de Sud și Mexic a scăzut de două ori cifre și vânzările către China s-au moderat. Cu toate acestea, vânzările săptămânale la export par să se fi stabilizat în septembrie, potrivit Rabobank.
Vânzările către Mexic au arătat o îmbunătățire notabilă în ultimele săptămâni, a scris Rabobank. Cifrele săptămânale ale vânzărilor arată, de asemenea, o cerere constantă din partea Chinei, care, având în vedere interdicția ASF privind exporturile Germaniei, nu este surprinzătoare. Deși Rabobank se așteaptă la o creștere solidă a exporturilor în al patrulea trimestru, banca se așteaptă la un declin în 2021, determinat de cererea mai mică din China.
Brazilia: atingerea nivelurilor record de export de carne de porc
Pe tot parcursul anului, exporturile au crescut constant, a observat Rabobank, atingând niveluri record și depășind volumele anului 2019 până în luna august. Valorile medii mai ridicate ale cărnii de porc și cererea globală puternică au condus la vânzări record în luna august, în ciuda devalorizării puternice a realului brazilian în acest an, a creșterii prețurilor furajelor și a cererii interne ușoare.
Întrucât prețurile medii ale transporturilor către China au revenit în august, după ce au scăzut în lunile anterioare, valorile exporturilor cresc și ele. Exporturile puternice au condus la o creștere de 72% de la an la an a prețurilor braziliene de porc viu și la o creștere de 69% de la an la an a valorilor porcului.