News

252

Rabobank: Efect ondulatoriu al Covid-16, asupra industriei globale a lactatelor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Rabobank a evaluat modul în care „mahmureala Corona”, aşa cum a denumit epidemia Covid 19, va avea impact asupra piețelor globale de produse lactate, concluziile fiind cuprinse în ultimul său raport.

Potrivit specialiştilor, cererea din China începe deja să recupereze, după ce expunerea la virus pare să fi atins un maxim, în timp ce SUA vor suferi în următoarele luni, pe măsură ce vor crește cazurile.

În mijlocul pandemiei globale COVID-19, majoritatea industriilor se luptă cu modul de atenuare a impactului dintr-o posibilă recesiune globală. Produsele lactate nu sunt diferite. Deocamdată cererea este blocată, deși producția de lapte pe cele mai mari piețe ale lumii este în continuă creștere.

În trimestrul IV al anului 2019, prețurile globale ale produselor lactate au fost pe o traiectorie ascendentă. Acest lucru a rămas în stagnare în primul trimestru 2020. Dar pentru China, cel puțin, proiectele Rabobank pe care tiparele de cumpărare ale consumatorilor le vor normaliza până în a doua jumătate a anului 2020.

În ultimul său raport, Rabobank a reamintit industriei că produsele lactate erau deja în pericol în 2020, datorită încetinirii prognozate a economiei globale generale, chiar înainte de pandemia COVID-19. Situația este acum probabil să escaladeze.

Întârzierea acordurilor și a cererii

Producția de lapte din marile șapte regiuni globale este în creștere și toți vor fi raportați la o creștere anuală a celui de-al doilea trimestru 2020, chiar și în comparație cu comparabilele scăzute. În SUA, producția este deocamdată în timp ce există o perspectivă „puțin mai mohorâtă” a cererii în lunile următoare.

Producția de lapte a UE este în creștere, consolidată de vremea ușoară de iarnă, în timp ce cerințele de importuri de produse lactate din China ar trebui să scadă cu 19% în 2020. Rabobank spune că aceasta se bazează pe cererea mai mică de produse lactate în canalele de vânzare cu amănuntul și serviciile alimentare și pe o acumulare de lapte stocuri de pulbere.

Cu toate acestea, Rabobank a subliniat că prognoza de importuri pentru China pentru 2020 nu este de așteptat să fie la fel de severă ca destabilizarea 2014-2015, ceea ce a dus la o scădere de 35% în 12 luni.

"Combinația dintre importurile chineze reduse, perturbări semnificative ale lanțului de aprovizionare, inclusiv concurența extremă pentru containerele de transport pe întregul glob și creșterea excedentelor lactate în regiunile de export vor menține presiunea descendentă pe piețele globale până în cea mai mare parte a anului 2020", a spus Rabobank.

Nu este surprinzător că scăderea turismului global afectează deja sectoarele de servicii alimentare, Asia de Sud-Est fiind deosebit de vulnerabilă. Și o „scurgere de primăvară” din condițiile blânde de iarnă din SUA și UE ar putea avea oferta de produse lactate care depășește cererea prognozată.

După semnarea punctului de reper al tranzacției comerciale din faza 1 între SUA și China, măsurile acordului sunt în echilibru. China s-a angajat să achiziționeze cantități semnificative de produse lactate din SUA, dar Rabobank a spus că este posibil ca țara să poată invoca articolul de forță majoră pentru a putea amâna acel acord.

Rabobank scade proiecțiile de creștere a cererii din SUA din 2020 de la 0,8% la 0,5%. La sfârșitul lunii februarie a adus una dintre cele mai grave săptămâni din istoria pieței bursiere din SUA, ceea ce a determinat reducerea ratelor dobânzilor pe termen scurt. Aceasta ar putea duce la scăderea prețurilor interne ale produselor lactate.

„Băncile centrale de pe glob abordează proactiv impactul economic al focarului de coronavirus cu reduceri ale ratei dobânzii și pachete de stimulare. Acestea ar putea afecta monedele și fluxurile comerciale în lunile următoare, a spus Rabobank.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2