278
Rabobank preconizează că pesta peste porcină africană (PPA) și recuperarea COVID-19 vor continua să fie cei mai mari factori de schimbare pe piața globală a proteinelor animale, în 2021.
Se așteaptă o creștere globală în toate industriile de proteine animale - cu excepția peștelui oceanic - în ciuda impactului continuu al focarelor de boli care afectează în prezent atât oamenii, cât și animalele.
Capacitatea Chinei de a-și reveni de la ASF va avea un impact major asupra restului producției și comerțului mondial de proteine animale, deoarece importurile și cererea de alternative de porc încetinesc recuperarea efectivelor de porc din China. Se estimează că China își va crește efectivul de porci cu 10%, mai mult decât în 2020, revenind la 80% din ceea ce erau înainte ca focarul ASF să prindă efect în 2019.
Importurile de păsări de curte în 2021 se așteaptă să scadă în China, în timp ce producția de păsări de curte crește din cauza extinderii capacității de reproducere din ultimii ani și a concentrării pe alternative la carnea de porc în urma crizei ASF.
În Asia de Sud-Est, Vietnam pare să-și continue producția de carne de porc mai bine decât se aștepta din acest an până în 2021, cu o creștere de 15% de la an la an, prevăzută datorită creșterii turmei la nivel național. Cu toate acestea, imaginea nu arată atât de bine în Filipine, unde focarele continue de ASF și dependența de fermele mici se pot aștepta ca țara să vadă pierderi de 3% în producția de carne de porc pentru 2021.
Efectele secundare ale recuperării prognozate de China vor determina scăderea exporturilor europene de carne de porc, în timp ce producția se așteaptă să scadă cu 0,5% în Europa, aceeași rată ca anul acesta. Această rată de scădere este influențată în continuare de incertitudinea ASF în creștere în părți mari din Europa continentală, în special în Germania, unde cazurile au crescut spre sfârșitul anului curent.
Balanța globală a producției europene este susținută de o creștere puternică previzionată a producției în Spania, care se așteaptă să depășească Germania ca cel mai mare producător european de carne de porc.
Perspectivele păsărilor de curte din Europa în 2021 sunt mult mai incerte. COVID-19 a avut un impact uriaș asupra vânzărilor de servicii alimentare în acest an - o piață estimată să reprezinte 20-40% din vânzările de păsări de curte - ceea ce înseamnă că piața a fost supraalimentată cu produse la prețuri scăzute. În ciuda acestui fapt, se prevede o creștere mică a producției de 0,4% pentru păsările de curte din UE, cu o creștere de 0,3% prevăzută pentru exporturi, în ciuda unei reduceri a exporturilor către China și Asia de Sud-Est, pe măsură ce cererea de alternative de porc scade.
În America de Nord, se așteaptă ca producția de carne de vită să prezinte cea mai puternică creștere în 2021, SUA și Canada înregistrând o creștere a producției de 1,5%, respectiv 6%. Cu toate acestea, pe măsură ce efectivul de porc al Chinei își revine și dependența de importuri scade, creșterea industriei de carne de porc din America de Nord se așteaptă să încetinească până la 1,6% în 2021.
Producția de păsări de curte din America de Nord fusese stabilită la 1,8% pentru 2020, cu toate acestea, această cifră a fost redusă la începutul pandemiei. Trecerea la marjele dezamăgitoare din 2021 și creșterea costurilor furajelor vor limita creșterea producției la 0,9%, reducând la jumătate estimarea pentru anul trecut.
La fel ca în restul lumii, producția și exporturile de carne de vită din Brazilia și Argentina vor fi puternic legate de evoluțiile din China, după o scădere a consumului intern în 2020 pentru ambele națiuni. Se preconizează că producția va crește cu 2,5% în Brazilia datorită în primul rând legăturilor lor de export cu China, în timp ce producția se așteaptă să scadă cu 1,5% în Argentina, după ce o scădere record de 800.000 de capete în 2019 (alimentată de exporturile către China) a părăsit efectivul în recuperare.
De asemenea, Brazilia se poate aștepta ca producția de carne de porc să crească cu 2,5% în 2021 și păsările de curte cu 1%, datorită performanțelor puternice din 2020.
În industria acvaculturii, s-a prognozat o creștere scăzută a ofertei pentru somon, în mare parte datorită reducerii numărului de smolt în Chile pe parcursul anului 2020, ceea ce a dus la o scădere așteptată de 8-9% a aprovizionării cu somon. În ciuda acestui fapt, creșterea este încă prognozată la nivel global pentru acvacultură, deși la doar 0,5-2%.
2021 este de așteptat să fie un an de redresare pentru creveți, după ce s-a înregistrat o contracție de aprovizionare cu 10% în 2020, cauzată de pandemia COVID-19, care a creat o schimbare uriașă a consumului în afara pieței serviciilor alimentare la piața cu amănuntul. Se speră că oferta va reveni cu 8% în 2021.
Rabobank se așteaptă ca, în 2021, COVID-19 să continue să aibă impact asupra tuturor domeniilor producției și distribuției de proteine animale, pe măsură ce recuperarea are loc în toate aspectele industriei, de la disponibilitatea forței de muncă până la recuperarea globală a industriilor de servicii alimentare. În plus, efectele COVID-19 asupra obiceiurilor tradiționale de cumpărare ar putea schimba pentru totdeauna perspectivele unor piețe de proteine animale.