339
În raportul trimestrial global de porc din trimestrul I, RaboResearch Food & Agribusiness analizează producția, consumul și comerțul global de carne de porc în și între regiunile cheie din întreaga lume. Domeniile de interes includ creșterea producției limitată de costuri ridicate, incertitudinea cererii, redeschiderea Chinei, sănătatea efectivelor și tendințele comerciale anticipate la nivel mondial.
Tendințe comerciale
În timp ce transporturile de carne de porc au crescut către majoritatea piețelor în 2022, cu o creștere puternică în Mexic, Coreea de Sud și Filipine, China a înregistrat o scădere substanțială din cauza prețurilor locale slabe și a cererii suprimate.
Privind în 2023, Rabobank vede un potențial de creștere limitat pentru comerțul global din cauza perspectivelor macroeconomice slabe și a modificărilor ofertei și cererii.
Oferta mai restrânsă în țările exportatoare (SUA, Canada și UE) va limita probabil comerțul global cu carne de porc în prima jumătate a anului.
În ceea ce privește cererea, raportul a menționat că creșterea inflației și stocul ridicat acumulat în 2022 în Japonia și Coreea de Sud ar exercita presiuni asupra nevoilor de import. Între timp, producția mai mare de carne de porc așteptată în Asia de Sud-Est în 2023 va însemna mai puține importuri.
Costurile de furaj, transport și forță de muncă
În timp ce prețurile cerealelor furajere s-au redus de la vârful înregistrat în T2 2022, inflația, secetele, stocurile finale mai mici decât se aștepta și deficitele de recoltă din SUA pot determina fluctuațiile prețurilor.
Între timp, se preconizează că costurile crescânde ale energiei și transportului se vor diminua. Costurile cu forța de muncă vor continua probabil să crească, având în vedere nevoia de creștere a salariilor și a bunăstării.
Sănătatea efectivului de porci
Pesta Porcină Africană continuă să se răspândească în Asia, Europa și în alte regiuni, iar boala rămâne o „cartă sălbatică”, notează raportul RaboResearch, subliniind, de asemenea, că PEDv rămâne un risc potențial și efectul PPRS experimentat în America și în unele state europene.
Țările din 2022 ar putea fi încă resimțite de piață. Biosecuritatea s-a îmbunătățit la nivel mondial, ceea ce a remodelat structurile agricole, în special în Asia, unde mulți proprietari mici au fost forțați să părăsească sectorul, creând oportunități pentru marile companii de a se extinde.
SUA – Un punct de cotitură în efectivul de scroafe
Decembrie 2022 a marcat prima creștere a efectivului de reproducție în SUA în 9 trimestre, cu 2.000 de capete peste trimestrul precedent și în creștere cu 0,5% față de an (YOY). Deși acesta este un punct de cotitură în efectivul de scroafe, este puțin probabilă o expansiune rapidă din cauza costurilor de producție și a provocărilor de sănătate.
Raportul observă, de asemenea, o creștere anuală de 1% a intențiilor de fătare în decembrie-feb 2023 și o creștere anuală de 0,5% în martie-mai 2023, care ar conduce la o producție mai mare până în a doua jumătate a anului 2023. Rabobank prognozează o creștere cu 0,2% a producției de carne de porc. anul acesta.
Un stoc de aproximativ 800.000 de porci în urma furtunilor recente și a piețelor slabe ale cărnii de porc afectează contractele futures pentru porci slabi, acum cu 10 USD de la maxim.
În ceea ce privește comerțul, Rabobank se așteaptă la o îmbunătățire cu 4% a volumelor de export în 2023, cu vânzări constante către Mexic și o redresare a vânzărilor către China.
Mexic – Importuri record de carne de porc
În Mexic, costurile ridicate continuă să exercite presiuni asupra creșterii. Cu toate acestea, condițiile actuale de piață susțin perspectiva Rabobank de creștere anuală de 3% în acest an.
Prețurile la porc din Mexic rămân ridicate din punct de vedere istoric (+19% anual în medie), ajutând producătorii să compenseze costurile mai mari ale furajelor (+11% anual), care sunt încă cu aproximativ 50% peste normele pre-pandemie.
Un volum record de import de 1 mmt până în septembrie a crescut cu 13% față de anul trecut. Rabobank estimează importuri pentru 2022 de 1,3 mmt și o oarecare moderare în 2023. SUA rămâne cel mai mare furnizor (81%).
Între timp, exporturile de carne de porc au încetinit în ultimele luni (-6% IOY) până în septembrie, cu cele mai puternice scăderi către China (-84% YoY) și Canada (-70% YoY).
Canada – Cerere bună pentru ambalatori
În ciuda unei ușoare creșteri a sacrificării la sfârșitul lunii decembrie, sacrificarea de porc din T4 2022 a scăzut (-1,9% față de anul trecut), împingând producția de carne de porc YTD în scădere cu 0,8%, până la 2,2 mmt.
Scăderi mai accentuate în vest (-2,6% IOY) din cauza capacității și provocărilor de muncă au compensat mai mult decât creșterea modestă din est (+0,5% YoY).
Costurile ridicate de exploatare vor limita probabil creșterea efectivului în 2023, efectivul de reproducție fiind proiectat să scadă cu 0,8% anual. Prețurile la porc au crescut cu 17% față de anul trecut, cu prețuri mai puternice în vest și câștiguri mai modeste în est.
Exporturile de porci hrănitori din T4 2022 au scăzut cu 11% pe an, în timp ce fluxurile de porci de pe piață au crescut cu 50% pe an. Volumele exporturilor de carne de porc au scăzut cu 9,9% față de anul trecut în noiembrie. Scăderile de două cifre pe majoritatea piețelor majore (cu excepția Chinei), reflectă piețele globale competitive și prețul relativ ridicat la carne de porc din Canada.
Coreea de Sud – Importuri mari
În decembrie, sacrificarea de porci domestici a fost de 18,5 milioane de capete, în creștere cu 0,9% față de anul trecut. Rabobank nu se așteaptă la o expansiune semnificativă a producției de carne de porc în 2023, având în vedere costurile ridicate de producție și riscurile continue de PPA (cazuri suplimentare descoperite în T4 2022 și începutul lui 2023).
Importurile de carne de porc YTD de 527.000 mt au crescut cu 29% față de anul trecut. Scăderile importurilor din UE (-11% anual) au fost compensate de o creștere din SUA, Canada și Chile.
Condițiile economice mai slabe sunt de așteptat să încetinească creșterea în primele 6 luni ale anului 2023, deși reducerea temporară a tarifelor la importul de carne de porc (prin I unie) va îmbunătăți probabil comerțul cu Brazilia, Mexic și Canada.
China – Se anticipează o revenire a cererii de carne de porc
Prețurile porcilor din China au înregistrat o scădere cu 45% între noiembrie 2022 și ianuarie 2023. Rabobank crede că acest lucru va continua până în primul trimestru și rămâne optimist cu privire la revenirea cererii odată ce valul Covid se va calma.
În cazul în care nu există alte perturbații neașteptate, raportul anticipează că prețurile porcului vor reveni puternic în T2.
Importurile de carne de porc în primele 11 luni ale anului 2022 au scăzut cu 45% față de anul trecut, la 2,44 mmt. Importurile totale pentru 2022 sunt de așteptat să fie de 2,75 mmt. Din august, Brazilia a depășit Spania pentru a deveni cel mai mare furnizor al Chinei.
Se așteaptă ca importurile de carne de porc să crească în primul semestru al anului 2023 pe o bază anuală și să încetinească din nou în a doua jumătate a anului 2023. În acest an ar trebui să se înregistreze o ușoară creștere a importurilor comparativ cu 2022.
Japonia – Depozitele portuare sunt pline
Din octombrie, serviciile alimentare din Japonia și-au revenit la niveluri pre-pandemie, dar consumul gospodăriilor se deteriorează din cauza inflației. În iulie 2022, pesta porcină clasică a lovit o fermă mare cu o cotă internă de 2,5%, ceea ce a condus la o scădere cu 2,3% anual a vânzărilor de porci vii în octombrie.
Numărul de sacrificări din ianuarie până în martie 2023 este de așteptat să fie redus cu 2,6% față de anul trecut. Prețurile carcaselor sunt de așteptat să rămână stabile în prima jumătate a anului 2023 din cauza cererii slabe.
Stocurile de carne au fost cu aproximativ 15% mai mari decât în 2021, din care 90% este carne importată.
Depozitele frigorifice din porturi sunt pline din cauza achizițiilor la termen care anticipau o redresare a consumului, așa că este puțin probabilă o creștere semnificativă a importurilor de carne de porc pentru lunile următoare.
Asia de Sud-Est – O creștere constantă a cererii
Economia în creștere a Vietnamului (PIB în creștere cu 8% în 2022) a susținut cererea de carne de porc, dar focarele de boli și creșterea costurilor inputurilor au provocat profitabilitatea lanțului de aprovizionare cu carne de porc. Unii fermieri mici au părăsit piața, ceea ce a dus la consolidare – primele 16 companii agricole dețin acum 20% cotă de piață.
În 2022, producția de carne de porc a crescut cu 11,4% față de anul trecut, iar această creștere este probabil să continue din cauza reaprovizionării scroafelor și a investițiilor, ceea ce ar putea duce la o presiune descendentă a prețurilor. Între timp, importurile de carne de porc din Vietnam au scăzut rapid (aproape -40% în primele 10 luni ale anului 2022).
În Filipine, producția de carne de porc și inventarul efectivelor au crescut constant în 2022, producția de carne de porc estimată să se accelereze în acest an. Importurile de carne de porc au înregistrat o creștere anuală de 28% în 2022, determinată în principal de prețurile locale puternice și de extinderea reducerilor de tarife.
Spania, Canada și Brazilia au fost cei mai mari furnizori. Se preconizează că importurile vor încetini pe măsură ce producția locală crește.
Europa – Producția și exporturile în scădere
Producția de carne de porc din UE27+Marea Britanie a scăzut cu 5,1% anual între ianuarie și octombrie 2022 și este de așteptat să continue să scadă cu 3-4% în acest an.
În timp ce producția de carne de porc a scăzut în Germania (10%), Polonia (9%), Danemarca (5%), Spania (2%), Franța (2%) și Țările de Jos (0,5%), aceasta a crescut cu 2% în Marea Britanie pentru greutăți mai mari ale carcasei.
Exporturile de carne de porc din UE27 și Marea Britanie au scăzut cu 18% anual (ianuarie până în octombrie 2022). Se așteaptă ca cererea sezonieră de carne de porc să fie echilibrată prin restrângerea ofertei în Europa în T1 2023. Între timp, prețurile furajelor sunt de așteptat să rămână ridicate în T1, deși vârful a fost depășit.
Brazilia – Producția și exporturile sunt de așteptat să crească
Producția de carne de porc în 2023 este de așteptat să crească cu 4-5% anual. Exporturile de carne de porc din decembrie au fost al doilea cel mai mare din an, conduse de redresarea transporturilor către China, care a înregistrat cel mai mare volum achiziționat în anul (54.000 mt). Chiar și cu îmbunătățirea livrărilor, volumul total de export în 2022 a scăzut cu 2% față de anul trecut.
China rămâne principala destinație pentru exporturile braziliene (42% din volumele totale vândute). Se așteaptă ca acest lucru să continue în 2023, iar competitivitatea sa ar trebui să susțină creșterea cotelor.
Drept urmare, Rabobank se așteaptă la o creștere cu 2% față de anul acesta a volumelor exporturilor. Datorită proximității geografice, sănătatea animală este un alt factor de risc important pentru producția de carne de porc în 2023, Haiti și Republica Dominicană au raportat focare de PPA.