Farm

247

România, loc onorabil la consumul veterinar de antibiotice

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Un raport publicat de Agenția Europeană pentru Medicamente și citat de AllAboutFeed, arată o scădere semnificativă a vânzării de antibiotice veterinare în toată Europa. Potrivit Raportului, România se află pe locul șapte, în Uniunea Europeană, privind consumul veterinar de antibiotice.

UE: Vânzările de antibiotice veterinare scad

Raportul arată că vânzările generale au scăzut cu peste 34% între 2011 și 2018. Al zecelea raport anual privind supravegherea europeană a consumului veterinar de antimicrobiene a fost compilat utilizând datele transmise din 31 de țări europene (30 de țări UE / SEE și Elveția) către Agenția Europeană pentru Medicamente pentru 2018.

În UE, utilizarea antimicrobienelor pentru promovarea creșterii a fost interzisă din 2006, prin urmare, datele furnizate reprezintă exclusiv vânzările agenților antimicrobieni vândute ca produse medicinale veterinare, iar datele acoperă toate speciile producătoare de alimente, inclusiv caii, care sunt considerați să fie specii producătoare de alimente în conformitate cu legislația UE.

„Scăderea constantă a vânzărilor de antibiotice veterinare pe parcursul a 10 ani arată că Europa este pe drumul cel bun pentru a lupta împotriva rezistenței antimicrobiene”, a declarat Ivo Claassen, șeful Diviziei de medicamente veterinare EMA. „Orientările UE și campaniile naționale care promovează utilizarea prudentă a antibioticelor la animale au un efect pozitiv.”

Explicațiile provizorii furnizate de unele țări pentru scăderea vânzărilor includ implementarea unor campanii de utilizare responsabilă, restricții de utilizare, măsuri de control al prescripției, creșterea gradului de conștientizare a amenințării rezistenței antimicrobiene, stabilirea obiectivelor de reducere a vânzărilor sau utilizării antimicrobiene și modificări ale demografia animalelor.

Tetraciclinele și penicilinele sunt cele mai semnificative

O diferență mare în vânzările pentru 2018, exprimată în mg / PCU *, a fost observată între țările cu cele mai mari și cele mai mici vânzări (intervalul 2,9 până la 466,3 mg / PCU). Dintre vânzările globale de antimicrobiene din cele 31 de țări din 2018, cele mai semnificative au fost tetraciclinele (30,7%), penicilinele (28,8%) și sulfonamidele (8,4%), total, reprezentând 67,9% din totalul vânzărilor din cele 31 de țări.

Modelele de prescriere ale diferitelor clase antimicrobiene au variat substanțial. Diferențele dintre țări pot fi explicate parțial prin diferențe în ceea ce privește datele demografice ale animalelor, selectarea agenților antimicrobieni, regimurile de dozare, tipul surselor de date și obiceiurile de prescriere ale medicilor veterinari.

În 2018, s-au observat variații notabile în proporția claselor antimicrobiene incluse în categoria B EMA AMEG între țări, adică cefalosporine din generația a 3-a și a 4-a, fluorochinolone, alte chinolone și polimixine - cu vânzări cuprinse între <0,01 și 0,9 mg pcu, 0 până la 2,5 mg pcu și respectiv 0 până la 12,8 mg pcu.

Pentru aceste clase, vânzările animalelor producătoare de alimente în cele 31 de țări au reprezentat 0,2%, 2,5%, 0,3% și, respectiv, 3,3% din vânzările totale. în plus față de clasele antimicrobiene aparținând categoriei ameg b, care a clasificat macrolidele ca antimicrobiene cu importanță critică, cu cea mai mare prioritate pentru medicina umană. macrolidele au reprezentat 7,7% din vânzările totale de antimicrobiene pentru animalele producătoare de alimente.>

Tratament individual vs de grup

Proporțiile contabilizate de preamestecuri și pulberi orale variază considerabil de la o țară la alta, ceea ce poate fi atribuit faptului că fermierii din țară administrează sau nu furaje medicamentoase preparate de o fabrică de furaje din premixuri sau dacă tratamentul de grup se efectuează prin aplicarea pulbere orală ca, de exemplu, pansament de top la furaje la fermă.

Poate fi influențat și de distribuția speciilor de animale, deoarece medicamentele de grup sunt utilizate în principal la păsări și porci și mai puțin, de exemplu, la ovine sau caprine. Produsele disponibile, precum și politicile naționale pentru medicamente în furaje pot influența, de asemenea, tiparele de vânzare în ceea ce privește forma farmaceutică.

România, pe locul 17

Atunci când sunt agregate pentru 31 de țări, vânzările de forme farmaceutice destinate tratamentului animalelor individuale (12,3% din vânzările totale din toate țările), 11,4% din vânzări au fost reprezentate de preparatele injectabile, 0,6% de preparatele intramamare și 0,3% de pastele orale , bolusuri și preparate intrauterine.

Vânzările de forme farmaceutice adecvate pentru tratamentul de grup au reprezentat 87,7% din totalul vânzărilor: premixurile au reprezentat 26,9%; pulberi orale pentru 9%; și soluții orale pentru 51,8%. Proporția reprezentată de formele farmaceutice aplicabile tratamentului de grup a variat substanțial între țări, variind de la 2,3% la 95%.

În 2018, proporția din vânzările totale de medicamente veterinare antimicrobiene adecvate pentru tratamentul de grup (pulbere orală, soluție orală și premix) care conținea 1 ingredient activ a fost de 87,5%, în timp ce 12,5% conțineau 2 sau mai multe ingrediente active.

După cum se poate vedea în graficul din ilustrația acestui articol, România se află pe un orant loc șaptesprezece, fapt care probează încă o dată calitatea cărnii sau a laptelui produse de zootehniștii autohtoni. 

Un declin general de aproape 35%

Pentru cele 25 de țări care au raportat date privind vânzările pentru toți anii între 2011 și 2018, a fost observată o scădere generală a vânzărilor (mg / PCU) de 34,6%. Vânzările generale au scăzut de la 161,4 mg / PCU în 2011 la 105,6 mg / PCU în 2018 în aceste țări (Figura 4).

O scădere a vânzărilor (mg / PCU) de peste 5% a fost observată în 18 din aceste 25 de țări (variind de la -6,2% la -58,2%), în timp ce a existat o creștere de peste 5% în 5 țări în timpul referinței perioada (de la 13% la 32,7%).

Dintre aceste 25 de țări, a fost identificată o scădere semnificativă a vânzărilor (mg / PCU) pentru unele dintre cele mai vândute țări, care a avut un impact semnificativ asupra vânzărilor globale și a dus la o reducere de 34,6% observată în această perioadă.

Vânzările totale de antimicrobiene AMEG Categoria B în aceste 25 de țări au arătat o tendință de scădere, care a contribuit la scăderea generală. Mai exact, între 2011 și 2018, vânzările de cefalosporine din a 3-a și a 4-a generație au scăzut cu 24,4%, polimixinele au scăzut cu 69,8%, fluorochinolonele au scăzut cu 4,2% și vânzările altor chinolone au scăzut cu 74,4%.

Variațiile între cele 31 de țări în ceea ce privește vânzările raportate (mg / PCU) și în modelele de vânzare sunt probabil parțial datorate diferențelor în apariția bolilor bacteriene, în compoziția populației animale și în sistemele de producție.

Mai mult, există variații considerabile în ceea ce privește dozele zilnice utilizate pentru diferiții agenți antimicrobieni și forme farmaceutice, precum și în ceea ce privește durata tratamentului. De asemenea, trebuie luați în considerare alți factori, inclusiv o modificare a sistemelor naționale de colectare a datelor sau sub-raportare.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2